Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

“Την ψυχή δεν τη φυλακίζουν εδώ μέσα, η ψυχή πάει μια βόλτα και έρχεται…” – Η δεύτερη ευκαιρία για κρατούμενους των φυλακών Διαβατών

Φοίτησαν στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, πήραν απολυτήριο και πιστοποιητικά και κατέγραψαν τις σκέψεις και τα όνειρά τους.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Την ψυχή δεν τη φυλακίζουν εδώ μέσα, η ψυχή πάει μια βόλτα και έρχεται…” – Η δεύτερη ευκαιρία για κρατούμενους των φυλακών Διαβατών EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

«Μέσα» είναι ο τίτλος του βιβλίου που εικονογράφησαν και έγραψαν κείμενα, καθώς δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία σε κρατούμενους των φυλακών Διαβατών και… μέσα από αυτήν και τον εγκλεισμό τους κατόρθωσαν να αποκτήσουν μία νέα οπτική για τις απώλειες της ζωής τους, τι τους λείπει μέσα στη φυλακή και τι ονειρεύονται.

«Αν ήμουν ελεύθερος θα κολυμπούσα για ώρες στη θάλασσα, θα πήγαινα στο δάσος να περπατήσω και να ακούσω τα πουλιά, θα έπαιρνα το τρένο για να πάω σπίτι μου και στην οικογένειά μου, θα ταξίδευα…» ανέφερε ένας από τους κρατούμενους στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε κατά την Ημέρα Ευαισθητοποίησης στο κατάστημα κράτησης.

Οι ίδιοι οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών θέλησαν να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό τους και αυτή τους προσφέρθηκε μέσω της φοίτησής τους στο 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης κάποιοι πήραν τα απολυτήρια τους από το Σχολείο, άλλοι το ECDL και κάποιοι πιστοποιητικά Ελληνομάθειας, διεκδικώντας κάτι καλύτερο μετά την αποφυλάκισή τους.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις ενός κρατούμενου, ο οποίος όπως είπε πριν από δύο χρόνια δεν ήξερε λέξη ελληνικά και αγγλικά, όμως πλέον γνωρίζει δύο γλώσσες και όταν βγει έξω, μπορεί να προσπαθήσει να αλλάξει τη ζωή του.

Δεύτερη ευκαιρία σε κρατούμενους

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεύτερη ευκαιρία σε κρατούμενους: Οι εργασίες των μαθητών, το θεατρικό και το πρόγραμμα «Ονειρεύομαι»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν εργασίες των μαθητών με θέματα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διάφορα μνημεία των χωρών τους, βίντεο που έκαναν σε μάθημα πληροφορικής και κείμενα από το Μάθημα Δημιουργικής Γραφής που πραγματοποιείται εδώ και μία δεκαετία στις φυλακές από το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Οι κρατούμενοι έπαιξαν και θέατρο, διασκευάζοντας δύο μονόπρακτα από το έργο του Δημήτρη Ψαρά «Η Θέμις έχει νεύρα» και χόρεψαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ονειρεύομαι» που είναι μια συνεργασία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Τέχνη και Δημόσια Σφαίρα με το 3ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έφτιαξαν μακέτες των κελιών τους και του Σχολείου με ζωγραφιές, φράσεις και σφραγίδες , ζωγράφισαν σαΐτες και δημιούργησαν πεταλούδες με την τεχνική οριγκάμι.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων στο «Ονειρεύομαι» που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 με τη συνεργασία της διευθύντριας του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μαίρης Γκρίζου, οι κρατούμενοι έγραψαν διάφορα κείμενα και εικονογράφησαν το βιβλίο «Μέσα» που μοιράστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ