Παρασκευή 03 Δεκεμβρίου 2021

Α. Λαϊνιώτη: Η υγειονομική κατάσταση δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για περιορισμό συναθροίσεων – ΕΕΔΑ: Στερείται αναλογικότητας η καθολική απαγόρευση

Την άποψη πως υπάρχουν άλλοι τρόποι προφύλαξης από τον ιό και αυστηρά μέτρα που μπορούν να ληφθούν εκφράζει η πρόεδρος Εφετών ε.τ. και πρώην Προέδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Αγγελική Λαϊνιώτη, σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Λαϊνιώτη: Η υγειονομική κατάσταση δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για περιορισμό συναθροίσεων – ΕΕΔΑ: Στερείται αναλογικότητας η καθολική απαγόρευση

Σε δήλωσή της Αγγελική Λαϊνιώτη η αναφέρει πως συνυπογράφει την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τίτλο «Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων», που εκδόθηκε στις 15 Νοεμβρίου.

«Η σοβαρή υγειονομική κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα μας, όπως και οι λοιπές χώρες της Ευρώπης, δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ούτε για τον περιορισμό των Συνταγματικών ελευθεριών ούτε για την φαλκίδευση, απενεργοποίηση ή κατάργηση των στοιχείων της εθνικής μας ταυτότητας και της μακραίωνης ιστορίας μας. Και μάλιστα κατά μείζονα λόγο όταν αυτά φέρουν τον μανδύα του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης από τον ιό και αυστηρά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, χωρίς να παραλειφθεί ο στοιχειώδης – ενόψει των συνθηκών –  εορτασμός του Πολυτεχνείου, όπως -δυστυχώς– παραλείφθηκαν η Ανάσταση και το Πάσχα, η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Δεν το απαιτεί μόνο η Δημοκρατία αλλά και η ιστορία της πατρίδας» υπογραμμίζει.

ΕΕΔΑ: Στερείται αναλογικότητας η καθολική απαγόρευση

Στις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης, οι οποίες όμως δεν συνάδουν με την καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων, αναφέρθηκε η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά την κατάθεση της προσφυγής στο ΣτΕ

«Κατανοούμε απολύτως την ανάγκη οι φετινές εκδηλώσεις απόδοσης τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου να γίνουν υπό συνθήκες σεβασμού της κρίσιμης υγειονομικής κατάστασης» σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Αλλά προσθέτει: «Η γενική και καθολική απαγόρευση των συναθροίσεων, όμως, πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος του άρθρου 11 Σ, δεν τελεί σε αναλογικότητα προς το σκοπό που φέρεται να επιδιώκει, δηλαδή την προάσπιση της δημόσιας υγείας και εγκυμονεί κινδύνους για την άσκηση των πολιτικών ελευθεριών. Αναμένουμε την κρίση του δικαστηρίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ