Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Α. Τσίπρας: Δριμύ κατηγορώ για τις 3.000 αναμονές επεμβάσεων στο “Αγία Σοφία” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμα και από ιδιωτικά νοσοκομεία, δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Α. Τσίπρας: Δριμύ κατηγορώ για τις 3.000 αναμονές επεμβάσεων στο “Αγία Σοφία” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Σφοδρή επίθεση κατά του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας που επισκέφθηκε το νοσοκομείο με αφορμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο τον Σεπτέμβριο. Και δεν ξέρουμε πότε θα ξαναρχίσουν να γίνονται. Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί 3.000 οικογένειες -τόσος είναι αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστα αναμονής- να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά, ως κεραυνός εν αιθρία. Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό. Είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το 2019, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν εν υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι, 11 μόνιμοι και 5 επικουρικοί. Σήμερα είναι μόλις 10 που δεν μπορούν προφανώς να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται ασθενείς. Η κυβέρνηση δεν φρόντιζε, ενώ γνώριζε τη μεγάλη έλλειψη αναισθησιολόγων, να κινηθεί έγκαιρα ώστε αυτό να αντιμετωπιστεί. Και αυτό είναι μια γροθιά στο στομάχι – ένα ακόμα πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας. Χιλιάδες παιδιά, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο να μη μπορούν να χειρουργηθούν.

Χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και υποβάθμισης του ΕΣΥ, με ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, αναβάθμιση του μισθολογίου και προσλήψεις.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα ερώτημα: Η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα λύσει το άμεσο πρόβλημα ή η απάντηση που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείο Υγείας ήταν «ας πάνε στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια»;

Τσίπρας για Νοσοκομείο Παίδων

eurokinissi

Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε οικογένεια.

Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος λύνεται μόνο μέσα από την επίταξη ειδικών αναισθησιολόγων με εμπειρία σε βρέφη ακόμα και από ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τσίπρας για Νοσοκομείο Παίδων

eurokinissi

Όχι ενίσχυση με πελατεία των ιδιωτικών νοσοκομείων, αλλά ενίσχυση του μεγαλύτερου παιδιατρικού δημόσιου νοσοκομείου της χώρας ακόμα και με ιδιώτες γιατρούς όταν η κοινωνική ανάγκη το επιτάσσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ