Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Αλγερινός τρομοκράτης στις ελληνικές φυλακές ή το σίκουελ της ταινίας «παιχνίδι κατασκόπων» στην Αθήνα;

Ένα δικαστικό θρίλερ με «τρομοκράτες» και κατασκόπους εκτυλίσσεται στην Αθήνα, με πρωταγωνιστή έναν 22χρονο Αλγερινός, που δηλώνει γιός γυναίκας πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο νεαρός κρατείται στον Κορυδαλλό από τις 24 Ιουλίου για τρομοκρατία με βάση διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ γιατί έκανε φάρσα για τοποθέτηση βομβων σε δυο διεθνείς πτήσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλγερινός τρομοκράτης στις ελληνικές φυλακές ή το σίκουελ της ταινίας «παιχνίδι κατασκόπων» στην Αθήνα; Freepik

Ένα κατασκοπευτικό θρίλερ , όπως περιγράφει ο ίδιος, ή ένας νεαρός Αλγερινός τρομοκράτης όπως λένε οι αρχές της χώρας του; Το σίγουρο είναι , σύμφωνα και με τη δική του εκδοχή πως ο 22χρονος αλγερινός Γιακούμπ Μπελασί , έκανε μια «φάρσα» που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον ίδιο. Στις αρχές Ιουλίου τηλεφώνησε σε δυο αεροδρόμια της πατρίδας του και είπε πως επίκειται τρομοκρατική ενέργεια σε πτήσεις των αερογραμμών της Γαλλίας και της Αιθιοπίας. Στις 23 Ιουλίου όμως  με αίτηση της Αλγερίας και ένταλμα της Ιντερπόλ συνελήφθη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τρομοκρατία!

Τα τηλεφωνήματα

Συγκεκριμένα ο 22χρονος στις αρχές Ιουνίου του 2021 έκανε, όπως αποδέχεται,  τηλεφωνική φάρσα στους διεθνείς αερολιμένες Bejaia και Annaba της Αλγερίας σχετικά με επικείμενη τρομοκρατική επίθεση σε αεροσκάφος της Air France που εκτελούσε πτήση για τον διεθνή αερολιμένα του Παρισίου Σάρλ Ντε Γκωλ και σε αεροσκάφος των Αιθιοπιανών αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο αλ Ντιαμένα (Τσαντ) – Παρίσι. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές στο Παρίσι όπου διαπιστώθηκε ότι τα τηλεφωνήματα που είχαν γίνει από την Ελλάδα ήταν φάρσα.

Η σύλληψη και τα ισόβια

Ωστόσο, οι διωκτικές αρχές της Αλγερίας κατηγορούν τον Γιακούμπ Μπελασί ,  όπως αναφέρουν τα διωκτικά έγγραφα, για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό με σκοπό να παραβιάσει τα συμφέροντα της Αλγερίας, για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων σε βάρος μέσων μεταφοράς, για σκόπιμη διατάραξη της πλοήγησης των αεροσκαφών και της ασφαλούς πτήσης τους και για σκόπιμη παροχή ψευδών πληροφοριών γνωρίζοντας ότι μπορεί να διακινδυνεύσει η ασφάλεια αεροσκάφους εν πτήσει. Πράξεις που όπως αναφέρει ο Έλληνας δικηγόρος του, Στάθης Μητσοκάλης επισύρουν ακόμα και ισόβια:  «Η σύλληψη του Αλγερινού εντολέα μου στην Ελλάδα, και η έκδοση στην Αλγερία μέσω σήματος στην Ιντερπόλ, αφορά πράξεις ειδοποίησης στο αεροδρόμιο των Παρισίων για βόμβα, οι οποίες κινητοποίησαν τις αρχές στην Γαλλία  αλλά δεν αφορά πράξεις τρομοκρατικές για τις οποίες κατηγορείται στην Αλγερία και οι οποίες τιμωρούνται με ισόβια», λέει ο δικηγόρος. Αλγερινός τρομοκράτης στις ελληνικές φυλακές ή το σίκουελ της ταινίας

Ο 22χρονος είναι γιός μιας γυναίκας πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Αλγερίας, αποδέχεται ότι έκανε μια φάρσα αλλά πως τελικά βρίσκεται στο μέσον ενός πολέμου κατασκόπων. Κι ότι οι κατηγορίες αποτελούν πρόφαση καθώς θέλουν να τον συλλάβουν για λόγους που έχουν να κάνουν με τη μητέρα του και πληροφορίες που θεωρούν ότι διαθέτει από εκείνην: «..Ο ίδιος αυτό ισχυρίζεται , σε κάθε περίπτωση όμως και μόνο ότι η κατηγορία αφορά πράξη πολύ μεγαλύτερη από τα γεγονότα που στην πραγματικότητα έπραξε, δημιουργεί μια υποψία τιμώρησης υπέρμετρης σε βάρος του», λέει ο κ.Μητσοκάλης.

Άσυλο

Ο νεαρός που κρατείται βάση εντάλματος της Ιντερπόλ μετά από αίτημα της Αλγερίας (και όχι της Γαλλίας που δεν έχει κινήσει ποινική διαδικασία) έχει ζητήσει άσυλο από τη χώρα μας. Αν απορριφθεί θα κάνει ασκήσει ένδικα μέσα κατά της απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Οι λόγοι που θα επικαλεστεί ξεδιπλώνουν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, η κατηγορία αυτή είναι πρόφαση και η Αλγερία τον θέλει  για άλλους λόγους.  Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται, η μητέρα του δούλευε στις μυστικές υπηρεσίες της Αλγερίας και το 2016 βρέθηκε στη δίνη μιας  μάχης εξουσίας για την θέση του προέδρου της χώρας ο οποίος ηταν  βαριά άρρωστος και είχε δρομολογηθεί η αλλαγή του, πράγμα που δεν επιθυμούσε μια ισχυρή ομάδα κρατικών αξιωματούχων.

Υποστηρίζει μάλιστα πως το Δεκέμβριο του 2016 η μητέρα του πήγε σε ένα επίσημο δείπνο με πολλούς  κρατικούς αξιωματούχους και 5 ώρες μετά πέθανε! Οι ιατροί είπαν ότι έπαθε καρδιακή προσβολή. Το περίεργο, όπως φέρεται να ισχυρίζεται,  είναι ότι πέθαναν (από καρδιά) άλλοι τρεις υπάλληλοι της μυστικής υπηρεσίας! Λόγω της φύσης της δουλειάς της, όπως ισχυρίστηκαν, αρνήθηκαν στην οικογένεια να την εξετάσει νεκροτομικά δικός τους ιατροδικαστής.

Ο Γιακούμπ Μπελασί με τον αδελφό του οδηγήθηκαν στο ορφανοτροφείο, όπου κακομεταχειρίστηκαν. Ο αδελφός του πέθανε εκεί. Αυτός  μετά από ένα χρόνο, 20-12-17, μπόρεσε και δραπέτευσε. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, φοβούνται ότι έχει το λαπτοπ της μητέρας του (με τα στοιχεία που είχε μέσα αυτή) γιαυτό και ζητούν την έκδοσή του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ