Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023

Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Αυτεπαγγέλτως και χωρίς μήνυση θα διώκονται όλα τα εγκλήματα σε βάρος δημοσίου και ΟΤΑ

Το αυτονόητο, δηλαδή, πως δεν απαιτείται μήνυση για να διωχθούν εγκλήματα σε βάρος του δημοσίου σχεδιάζεται να προβλέπεται στις εκτεταμένες αλλαγές που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες μέρες ο Γιώργος Φλωρίδης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα: Αυτεπαγγέλτως και χωρίς μήνυση θα διώκονται όλα τα εγκλήματα σε βάρος δημοσίου και ΟΤΑ Freepik

Τα φαινόμενα που ο εκπρόσωπος ενός Αυτεπαγγέλτως φορέα ή πολύ περισσότερο ενός Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης , δήμου ή περιφέρειας , είναι ταυτόχρονα ελέγχων και ελεγχόμενος, προσπαθεί να ματαιώσει η αλλαγή που σχεδιάζεται στον Ποινικό Κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα φαινόμενα αυτά ουσιαστικά έφεραν τους επικεφαλείς οργανισμών του δημοσίου ή ΟΤΑ να πρέπει να υποβάλλουν μηνύσεις για άδικες πράξεις σε βάρος των υπηρεσιών που προΐστανται για να κινηθεί ποινική διαδικασία, δηλαδή να κινήσουν οι ίδιοι διαδικασία εις βάρος τους. Το προβληματικό αυτό γεγονός “κόβει” μαχαίρι η τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 114 ΠΚ , στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προστεθεί παράγραφος που θα αναφέρει πως  “τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως”.

Αυτεπαγγέλτως εγκλήματα κατά δημοσίου και ΟΤΑ

dikastiko.gr

Εν ολίγοις, όπως σχολιάζει ο ποινικολόγος Κων/νος Γώγος πρόκειται για μια  “εύλογη ρύθμιση αφού καθιστά αυτεπάγγελτα όλα τα αδικήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι κρίσιμη αυτή η διατύπωση αφού καταργεί οποιαδήποτε υπόνοια προστασίας δραστών λόγω μη κατάθεσης εγκλήσεως από δημόσιους φορείς”.

Αυτεπαγγέλτως εγκλήματα κατά δημοσίου και ΟΤΑ: Η αλλαγή 

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr στο άρθρο 114 προστίθεται τρίτη παράγραφος και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 114

Μη υποβολή έγκλησης ή δήλωση παραίτησης από το δικαίωμα της έγκλησης-Εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου

  1. Όταν ο νόμος απαιτεί έγκληση για την ποινική δίωξη κάποιας αξιόποινης πράξης, το αξιόποινο εξαλείφεται αν ο δικαιούχος δεν υποβάλει την έγκληση μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έμαθε για την τέλεση της πράξης και για τον δράστη της ή για έναν από τους συμμετόχους.
  2. Το ίδιο αποτέλεσμα συνεπάγεται και η ρητή δήλωση του δικαιούχου της έγκλησης ενώπιον της αρμόδιας αρχής, ότι παραιτείται από το δικαίωμα της έγκλησης.
  3. Τα εγκλήματα σε βάρος του νομικού προσώπου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, διώκονται πάντοτε αυτεπαγγέλτως.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ