Aν. Κανελλόπουλος: Όταν ο Ευαγγ. Βενιζέλος “μπλόκαρε” την υποψηφιότητά του για τη θέση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου – “Θα έλεγα ψέματα εάν έλεγα ότι με εξέπληξε”

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος "Έλληνες" από τον πρώην αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλο. Τι απαντά για τη δίκη του Αρείου Πάγου και μία άγνωστη ιστορία για την επιλογή του επικεφαλής της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου το 2013

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Aν. Κανελλόπουλος: Όταν ο Ευαγγ. Βενιζέλος “μπλόκαρε” την υποψηφιότητά του για τη θέση του εισαγγελέα Αρείου Πάγου – “Θα έλεγα ψέματα εάν έλεγα ότι με εξέπληξε” Eurokinissi/Dikastiko.gr

Ένα μήνυμα προς όλους τους ενεργεία αλλά και συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς, με αφορμή την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος “Έλληνες” (Κασιδιάρη) από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αν. Κανελλόπουλο, στέλνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος: “…πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά και οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι, οι επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων και όλων των βαθμών, γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της δικαιοσύνης το οποίο δεν τελειώνει με την αφυπηρέτηση ενός δικαστικού λειτουργού, αλλά συνεχίζεται και μετά…με τη στάση και τη συμπεριφορά, διότι το τελευταίο εκβάν κρίνει πάρα πολλά”, είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ , αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” με τη Νίκη Λυμπεράκη στο Mega.

Παύλος Αθανασόπουλος

EUROKINISSI

Eίναι χαρακτηριστικό όμως πως ο κ. Βενιζέλος, που γνώρισε τον κ. Κανελλόπουλο όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης το 1996 και εκείνος προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, όταν ερωτάται αν τον εξέπληξε η κατάληξη της πορείας του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος Κασιδιάρη, απαντά:

“-Ν. Λυμπεράκη: Σας εξέπληξε η εξέλιξη, το ότι ο κ. Κανελλόπουλος αναλαμβάνει την προεδρία του λεγόμενου κόμματος Κασιδιάρη;

-Ευ. Βενιζέλος: Θα έλεγα ψέματα εάν έλεγα ότι με εξέπληξε.

-Ν. Λυμπεράκη: Μάλιστα. Άρα είναι μία θέση συνεπής σε αυτό που γνωρίζετε.

-Ευ. Βενιζέλος: Αλλά, εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πολλά ενδεχόμενα και η δικαιοσύνη παράγει τέτοια φαινόμενα κατά καιρούς. Στη Βουλή κάποτε μίλησα για το φάντασμα του Κωνσταντίνου Κόλλια ο οποίος είχε διατελέσει, εάν θυμάμαι καλά, 11 χρόνια εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ο οποίος ήταν ο πρωθυπουργός της πρώτης κυβέρνησης της χούντας, ο οποίος είχε τιμωρηθεί πειθαρχικά από την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου για τις παρεμβάσεις του στην υπόθεση Λαμπράκη, στην ανάκριση που διεξήγαγε ο αείμνηστος Χρήστος Σαρτζετάκης.

κόμμα Κασιδιάρη

eurokinissi

Βενιζέλος – Κανελλόπουλος: Η άγνωστη ιστορία

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφει και μια άγνωστη ιστορία του 2013 όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επρόκειτο να επιλέξει εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως λέει ο κ. Βενιζέλος, τότε ετέθη και στον ίδιο από τον κ. Κανελλόπουλο (με ευπρέπεια, όπως λέει), η υποψηφιότητά του για τη θέση. Όπως αφήνει σαφώς να εννοηθεί τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης (Χαρ. Αθανασίου) γνωμοδότησαν αρνητικά:

-Ν. Λυμπεράκη: Να σταθούμε στα χρόνια του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού πριν βγει στη σύνταξη. Κύριε Πρόεδρε, αρκετοί ακούγοντας σήμερα το όνομα του κ. Αναστάσιου Κανελλόπουλου θυμήθηκαν, συνάδελφοι, το ρεπορτάζ χρόνια πριν επί συγκυβέρνησης, όταν φαίνεται ότι ήταν στις σκέψεις κάποιων για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Θέλω να σας ρωτήσω εάν αυτό ισχύει, γιατί το ίδιο ρεπορτάζ λέει ότι τότε ήταν η δική σας παρέμβαση που εναντιώθηκε στο ενδεχόμενο να γίνει ο συγκεκριμένος αντιεισαγγελέας, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

-Ευ. Βενιζέλος: Όταν ήμουν Υπουργός Δικαιοσύνης προ αμνημονεύτων ετών, το 1996 στην πρώτη κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, ο κ. Κανελλόπουλος ήταν προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

-Ν. Λυμπεράκη: Μάλιστα.

-Ευ. Βενιζέλος: Άρα είχα και έχω προσωπική εικόνα. Ο κ. Κανελλόπουλος με ευπρέπεια ζήτησε να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί ώστε να προαχθεί στο βαθμό του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το ζήτησε και από εμένα, υποθέτω και από τον αρμόδιο Υπουργό, δεν ξέρω εάν και από τον Αντώνη Σαμαρά. Εγώ εισηγήθηκα στην κυβέρνηση, όπως εν τέλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και έτσι συμφώνησε…

-Ν. Λυμπεράκη: Το 2012 λέτε τώρα;

-Ευ. Βενιζέλος: Το 2012 ή 2013, δεν θυμάμαι.

-Ν. Λυμπεράκη: Μάλιστα.

-Ευ. Βενιζέλος: Νομίζω 2013, κάναμε επιλογές οι οποίες ήταν λαμπρές, διότι επιλέξαμε για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου την Ευτέρπη Κοτζαμάνη που τίμησε το αξίωμα και για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου μία λαμπρή δικαστική προσωπικότητα, τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, το σημερινό Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

62χρονος απόστρατος

freepik

Η δίκη του Αρείου Πάγου

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στη δίκη της 5ης Μαΐου στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη ή μη των κομμάτων, και του κόμματος “Έλληνες”, λέει πως πρέπει να γίνει μια δίκαιη δίκη, σημειώνοντας πως παρακολουθεί το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Αξιολογεί πάντως ότι πρόκειται για προσπάθεια παραπλάνησης της Δικαιοσύνης: “Δε νομίζω ότι η δικαιοσύνη θα ενδώσει σε αυτή την απόπειρα παραπλάνησης επειδή επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ένας επίτιμος, δηλαδή ένας συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός”, αναφέρει.

-Ν. Λυμπεράκη: Σας ρώτησα για το αντισύστημα γιατί έχουμε και κάποιες εξελίξεις σήμερα που θα ήθελα πολύ να τις σχολιάσουμε, εστιάζοντας στην ακροδεξιά. Υπάρχει αυτή η προσπάθεια, το έχουμε παρακολουθήσει, να μπει ένα μπλόκο στο λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη. Θα ήθελα να μου πείτε πώς το κρίνετε και εάν θεωρείτε τελικά ότι θα παρακαμφθεί αυτή η απόπειρα τώρα που επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη τίθεται ο επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Κανελλόπουλος.

-Ευ. Βενιζέλος: Έχω επιστημονικά πρωτίστως ως καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και πολιτικά, υποστηρίξει τη νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία ήρθε να ανακόψει ένα φαινόμενο, εντός του πλαισίου του Συντάγματος και με κριτήρια τα οποία είναι αυστηρά. Πάντα υπάρχει ένα περιθώριο εκτίμησης που ανήκει στην αρμοδιότητα της δικαστικής εξουσίας, γιατί θα παρεμβληθεί δικαστική κρίση…

-Ν. Λυμπεράκη: Σωστά, ο Άρειος Πάγος.

-Ευ. Βενιζέλος: …και πρέπει να γίνει μία δίκαιη δίκη, έστω με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά πλήρεις διαδικασίες και ως εκ τούτου ο Άρειος Πάγος βαρύνεται με μία πολύ μεγάλη ευθύνη θεσμική, συνταγματική, και όλα αυτά τελούν και υπό διεθνή έλεγχο, γιατί υπάρχει και το Στρασβούργο το οποίο μπορεί να κληθεί να αποφανθεί, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τώρα, βλέπω και εγώ ότι πρόκειται να αναλάβει με κάποιον τρόπο την ηγεσία, την τυπική καταρχάς, δεν ξέρω ουσιαστικά τι θα γίνει, ουσιαστικά πάντα υπάρχει…

-Ν. Λυμπεράκη: Ο ίδιος απορρίπτει, ο κ. Κανελλόπουλος.

-Ευ. Βενιζέλος: …ο πραγματικός ηγέτης, αλλά εν πάση περιπτώσει ετοιμάζεται επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο κ. Κανελλόπουλος, να αναλάβει το ρόλο αυτό, για τον οποίο είναι πρόθυμος και δηλώνει και μαχητικός και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά και οι εν ενεργεία και οι συνταξιούχοι, οι επίτιμοι δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων και όλων των βαθμών, γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα κύρους και αξιοπιστίας της δικαιοσύνης το οποίο δεν τελειώνει με την αφυπηρέτηση ενός δικαστικού λειτουργού, αλλά συνεχίζεται και μετά…

-Ν. Λυμπεράκη: Σε όλο του το βίο.

-Ευ. Βενιζέλος: …με τη στάση και τη συμπεριφορά, διότι το τελευταίο εκβάν κρίνει πάρα πολλά.

-Ν. Λυμπεράκη: Μπορεί να παρακαμφθεί το μπλόκο αυτό από τον Άρειο Πάγο με άλλο Πρόεδρο και δη με έναν επίτιμο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου;

-Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι μία προφανής καταστρατήγηση, μία απόπειρα καταστρατήγησης του νόμου, άρα εκ του πλαγίου παραβίαση που νομίζω ότι ο Άρειος Πάγος είναι σε θέση να διαγνώσει και να παραμερίσει, διότι εδώ, ούτως ή άλλως, όλο το σκηνικό το οποίο παρουσιάζεται, δυστυχώς με τη συμμετοχή και την ευθύνη ενός επίτιμου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, είναι ένα σκηνικό καταστρατήγησης, δηλαδή στην πραγματικότητα παραπλάνησης της δικαιοσύνης.

-Ν. Λυμπεράκη: Μάλιστα.

-Ευ. Βενιζέλος: Δεν νομίζω ότι η δικαιοσύνη θα ενδώσει σε αυτή την απόπειρα παραπλάνησης επειδή επικεφαλής του εγχειρήματος είναι ένας επίτιμος, δηλαδή ένας συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ