Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Ανακοίνωση της OLAF για υπόθεση κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και Qatargate: “Καμία σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων”

«Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θεμάτων που ερευνήθηκαν από την OLAF και των θεμάτων που ερευνώνται στο “Qatargate”», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της OLAF, Βίλε Ιτάλα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανακοίνωση της OLAF για υπόθεση κοινοβουλευτικής αποζημίωσης και Qatargate: “Καμία σχέση μεταξύ των δύο θεμάτων” EUROKINISSI

Ανακοίνωση σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί «υποψιών διαφθοράς και πιθανής εμπλοκής νυν και πρώην μελών και υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της κ. Εύας Καϊλή», εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της υπηρεσίας, ο Γενικός Διευθυντής της OLAF, Βίλε Ιτάλα δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θεμάτων που ερευνήθηκαν από την OLAF και των θεμάτων που ερευνώνται στο “Qatargate”».

Τα συμπεράσματα της OLAF αφορούσαν την κακοδιαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστάλησαν σχετικές οικονομικές και πειθαρχικές συστάσεις. Η OLAF προτίθεται επίσης να εκδώσει διοικητική σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρέθηκε στο επίκεντρο η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία έτυχε αναστολής της κομματικής της ιδιότητας με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μαρία Σπυράκη

eurokinissi

Αναλυτικά η ανακοίνωση της OLAF

«Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, η OLAF ολοκλήρωσε μια έρευνα σχετικά με υποψίες απάτης στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς (APA) από δύο μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Βίλε Ιτάλα δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των θεμάτων που ερευνήθηκαν από την OLAF και των θεμάτων που ερευνώνται στο “Qatargate”, όπως έχει χαρακτηριστεί το θέμα από πολλούς. Όσον αφορά το λεγόμενο Qatargate, η OLAF παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά, σύμφωνα με την ερευνητική της εμπειρία και την αναλυτική της τεχνογνωσία. Η εντολή της OLAF περιλαμβάνει πράγματι διοικητικές έρευνες σχετικά με σοβαρά παραπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς, από υπαλλήλους της ΕΕ ή μέλη των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της ΕΕ, τα οποία μπορούν να βλάψουν τόσο τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης όσο και τη φήμη της. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις βελγικές αρχές για το θέμα αυτό».

Η έρευνα της OLAF, η οποία διεξήχθη συμπληρωματικά με την εντολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO), ολοκληρώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2022 και η τελική έκθεση απεστάλη στη συνέχεια στην EPPO.

Τα συμπεράσματα της OLAF αφορούσαν την κακοδιαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εστάλησαν σχετικές οικονομικές και πειθαρχικές συστάσεις. Η OLAF προτίθεται επίσης να εκδώσει διοικητική σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κάθε ενδεχόμενη συνέχεια στις συστάσεις της OLAF αποτελεί προνόμιο των αρμόδιων αρχών, στην προκειμένη περίπτωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης κάθε προσώπου ή οντότητας που αφορά μια έρευνα.

Η OLAF δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω σχόλια. Η OLAF δεν μπορεί να σχολιάσει πιθανές έρευνες που αφορούν πρόσωπα που κατονομάζονται σε άρθρα των μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι νομικές απαιτήσεις εμπιστευτικότητας κάθε πιθανής έρευνας ή επακόλουθης διοικητικής ή δικαστικής παρακολούθησης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ