Τρίτη 07 Φεβρουαρίου 2023

Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας: Παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το master plan – 71 έργα και δράσεις 389,8 εκατ. ευρώ

Η συνολική επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ, με 300 εκ ευρώ για δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021 και άλλα 390 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Εύβοια μετά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας: Παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό το master plan – 71 έργα και δράσεις 389,8 εκατ. ευρώ Eurokinissi

Σε σύσκεψη με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου η επίσημη παράδοση της μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού (masterplan) για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας καθώς και η συμβολική εκκίνηση της φάσης της υλοποίησης όλων των έργων και των δράσεων του προγράμματος.

Ειδικότερα, το στρατηγικό σχέδιο παρουσίασε στον πρωθυπουργό, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στα μέλη της υποεπιτροπής «Εύβοια Μετά», η οποία αναλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας του προγράμματος, ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο σχέδιο αυτό συνδυάστηκε μια πολύ τολμηρή ματιά για το πως μπορούμε να φανταστούμε τη βόρεια Εύβοια, με τις αναζητήσεις των ιδίων των κατοίκων. Σε καμιά περίπτωση δεν είναι ένα σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε στο κενό, είναι πράγματι εντυπωσιακό το βάθος της διαβούλευσης. Και πιστεύω ότι αυτό είναι που κάνει και τους ίδιους τους κατοίκους να είναι σήμερα πιο αισιόδοξοι ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε το κ. Μπένο, σημειώνοντας ότι «δικαίωσε και με το παραπάνω τις προσδοκίες μας ως προς τη σπουδαία δουλειά την οποία έκανε».

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος και οι συνεργάτες τού επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας: ο συντονιστής προγράμματος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, ο πρόεδρος ΕΤΑΜ Α.Ε. και μελετητής Master plan ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας Νίκος Δρακωνάκης και ο νομικός σύμβουλος του προγράμματος Σωτήρης Φωτέας.

Από την υποεπιτροπή «Εύβοια Μετά» συμμετείχαν ο πρόεδρος της υποεπιτροπής, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (Ε.Σ.Π.Α.) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμης Μπακογιάννης, ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Ευάγγελος Αραβώσης, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η γενική γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Μαρία Έλλη Γεράρδη, ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος και η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάννα Καλογήρου.

Σύσκεψη Μαξίμου για Εύβοια

Eurokinissi

Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας: Στο επίκεντρο ο νέος οδικός άξονας

«Θα κάνουμε συγκεκριμένες εξαγγελίες ειδικά για τα μεγάλα έργα. Και αναφέρομαι πρωτίστως στο δρόμο, πολύ σύντομα, διότι ό,τι και να λέμε, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Ο δρόμος είναι εν προκειμένω αναγκαία και ικανή προϋπόθεση. Είναι τόσο σημαντικό έργο για να σπάσει η απομόνωση της Εύβοιας, που θα πρέπει να το προτάξουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας. Και καθώς θα προχωράμε, έχουμε πλήρη αίσθηση ότι όλα αυτά έχουν μια έντονη αναπτυξιακή διάσταση. Ιδιωτικές επενδύσεις μικρές, μεσαίες, μεγάλες, εμβληματικά έργα όπως η Αιδηψός πραγματικά θα μπορούν να είναι πραγματικά ένα σημείο αναφοράς για όλη την Εύβοια», επισήμανε ο πρωθυπουργός που ευχαρίστησε και τους δωρητές που χρηματοδότησαν με 8 εκ. ευρώ όλες τις κρίσιμες μελέτες για την εκπόνηση του master plan.

«Όλο το πρόγραμμα διαπνέεται από την αρχή της επικουρικότητας και έχουμε ένα σπουδαίο έργο για την αυτοδιοίκηση. Πέραν τις ευθύνες τις κυβερνητικές, έχει ανατεθεί ένα μεγάλο κομμάτι των ευθυνών στους δήμους και στην περιφέρεια. Το όχημα μας για όλα αυτά ποιο είναι; Τα λέμε όλα αυτά, το θέμα είναι πώς τα κάνουμε. Το όχημα η Ευρώπη το έχει έτοιμο και αν θέλετε τη γνώμη μου, θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο πνευματικό κεκτημένο της Ευρώπης από την ίδρυση της, είναι δηλαδή τα ολιστικά προγράμματα, οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις» σημείωσε ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, Σταύρος Μπένος.

Σύσκεψη Μαξίμου για Εύβοια

Eurokinissi

Ανασυγκρότηση Βόρειας Εύβοιας: Ένα ολιστικό πρόγραμμα για μια ολική καταστροφή

Σύμφωνα με πληροφορίες με όχημα την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) σχεδιάστηκε ένα ολιστικό και ανθρωποκεντρικό πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις πλευρές και τις ανάγκες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που ονομάζεται «Εύβοια Μετά», υπηρετεί την τριπλή αειφορία (περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική) και εδράζεται στη διπλή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή) και την καινοτομία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 71 έργα και δράσεις προϋπολογισμού 389,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά 30 έργα και δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ή ολοκληρωθεί και 41 θα ξεκινήσουν ως το τέλος του 2023. Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένους πόρους.

Η συνολική επένδυση του κράτους για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας προσεγγίζει τα 700 εκ. ευρώ, με 300 εκ ευρώ για τις δράσεις ανακούφισης και άμεσης αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν αμέσως μετά την πυρκαγιά του 2021 και άλλα 390 εκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου Εύβοια μετά.

Σύσκεψη Μαξίμου για Εύβοια

Eurokinissi

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ