Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Ανατροπή σε κατάσχεση ακινήτου: Δικαστήριο βάζει “φρένο” λόγω παρέλευσης του νόμιμου ορίου πλειστηριασμού

Υποβλήθηκε αίτηση από άτομο που απέκτησε έννομο συμφέρον στο ακίνητο μετά από κληρονομιά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανατροπή σε κατάσχεση ακινήτου: Δικαστήριο βάζει “φρένο” λόγω παρέλευσης του νόμιμου ορίου πλειστηριασμού (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ // EUROKINISSI)

Μία ιδιαίτερη απόφαση που φέρνει ανατροπή σε κατάσχεση ακινήτου εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών, κρίνοντας πως είχε παρέλθει το χρονικό όριο διενέργειας του πλειστηριασμού, ενώ στο ίδιο διάστημα η προσφεύγουσα είχε καταστεί κληρονόμος της θανούσας οφειλέτιδος και συνεπώς είχε έννομο συμφέρον να ζητήσει την ανατροπή της κατάσχεσης.

Ειδικότερα, «η αιτούσα με την από 19 Φεβρουάριου 2024 αίτησή της που απευθύνεται στο Δικαστήριο αυτό και έχει κατατεθεί νόμιμα με ΓΑΚ ./2023 και ΕΑΚ ./2024 ζήτησε να ανατραπεί η κατάσχεση που αναφέρει, επειδή δεν έγινε ο πλειστηριασμός μέσα στα νόμιμα χρονικά όρια».

Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου «το πιο πάνω υπ’ αριθμ. . διαμέρισμα του Β’ ορόφου έχει συνολική επιφάνεια 110 τ.μ. και ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο 190/1000 εξ αδιαιρέτου. Το κατασχεθέν ακίνητο περιήλθε στην κατά ποσοστό (100%) τα εκατό δυνάμει του υπ’ αριθμ. ./1975 συμβολαίου τα δωρεάς εν ζωή του συμβολαιογράφου Αθηνών . νομίμως μετεγγραμμένου στον τόμο . και . των βιβλίων μεταγραφών του υποθηκοφυλακείου . Ως αρμόδιος δε υπάλληλος επί του πλειστηριασμού ορίστηκε ο συμβολαιογράφος Αθηνών .. Η ως άνω κατάσχεση γράφτηκε στα βιβλία κατασχέσεων του Υποθηκοφυλακείου … στον τόμο . με αριθμό . ενώ ορίστηκε η 19η-7-1989 ως ημερομηνία διενέργειας του πλειστηριασμού, πλην όμως δεν πραγματοποιήθηκε εντός του έτους από την επιβολή της κατάσχεσης (βλ. το με αριθμ. πρωτ. ./3-4-2024 πιστοποιητικό της συμβολαιογράφου Αθηνών ., αρχειοφύλακα του τότε εν ζωή συμβολαιογράφου Αθηνών . και το με αριθμό ./2023 πιστοποιητικό του αρμόδιου Υποθηκοφύλακα)».

Ανατροπή σε κατάσχεση ακινήτου: «Πέρασε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους»

«Από την ημέρα που επιβλήθηκε η αναγκαστική κατάσχεση, μέχρι την ημέρα της συζήτησης της κρινόμενης αίτησης και μετά την αφαίρεση του χρόνου που παρέχει ο νόμος, πέρασε χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο του ενός έτους, χωρίς να ακολουθήσει πλειστηριασμός» αναφέρει το Ειρηνοδικείο Αθηνών

Και καταλήγει η απόφαση: «ΔΙΑΤΑΖΕΙ την αμελητί γνωστοποίηση της απόφασης αυτής στη Συμβολαιογράφο Αθηνών ., αρχειοφύλακα του τότε εν ζωή συμβολαιογράφου Αθηνών ., η οποία θα πρέπει να απέχει από κάθε ενέργεια που θα στηρίζεται στην ως άνω κατάσχεση και κυρίως να ζητήσει τη σχετική σημείωση της ανατροπής της στο βιβλίο κατασχέσεων του Υποθηκοφυλακείου …»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ