Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ανατροπή στη νέα KYA: Δεν αυξάνεται το όριο (2024) παραγραφής των δικών που θα γίνονται έως τις 14 Ιουνίου

Η νέα Υπουργική απόφαση δεν έχει αλλαγές, καθώς η τελική απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων δεν δίνει πράσινο φως για αύξηση κατά ένα χρόνο του ορίου παραγραφής των δικών που θα διεξάγονται, δηλαδή έως το 2025.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανατροπή στη νέα KYA: Δεν αυξάνεται το όριο (2024) παραγραφής των δικών που θα γίνονται έως τις 14 Ιουνίου Freepik

Χωρίς ουσιαστικά καμία αλλαγή , με τα ίδια δεδομένα για τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων από τις 7- 14 Ιουνίου θα είναι η νέα ΚΥΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα υπουργική απόφαση , δεν περιλαμβάνει την πρόταση για αύξηση του κύκλου εκδίκασης υποθέσεων που ισχύει έως σήμερα για τα δικαστήρια της χώρας.

Με την προηγούμενη ΚΥΑ από τις  24 Μαΐου 2021, στις υποθέσεις που ήδη εκδικάζονταν προστέθηκε η εκδίκαση ποινικών δικών, που παραγράφονται είτε πρόκειται για πλημμέλημα είτε για κακούργημα στις 31/12/2024. Η πρόταση ζητούσε , σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να αυξηθεί αυτό το όριο  κατά ένα χρόνο και για τα κακουργήματα και για τα πλημμελήματα για το 2025.

Όμως τελικά η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων αποφάσισε πως τα πράγματα μένουν ως έχουν μια μια ακόμα εβδομάδα.

Τι ισχύει

Η ΚΥΑ που ισχύει ήδη και θα ισχύει και για αυτή την βδομάδα προβλέπει επιπλέον όσα ίσχυσαν από τις 24 Μαίου:

1) Την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων νομής, με εξέταση μαρτύρων και

2) την διεύρυνση εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων και συγκεκριμένα θα εκδικάζονται πλημμελήματα και κακουργήματα με χρόνο παραγραφής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Επιπλέον, ήρθη η αναστολή προθεσμιών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων της χώρας.

Συγκεκριμένα με την προηγούμενη (24/5) ΚΥΑ άλλαξαν:

Ι. Για τις διοικητικές υποθέσεις

  1. Προθεσμίες: Επαυσε  από τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 η αναστολή των νόμιμων και δικαστικών προθεσμιών που ίσχυε για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, καθώς και η αναστολή της παραγραφής των συναφών αξιώσεων.
  2. Εκδικάζονται κανονικά όλες οι υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια (ήτοι, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη).

ΙΙ. Για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις

Επαναλαμβάνεται το διευρυμένο πλαίσιο λειτουργίας, ως ίσχυε δυνάμει της ισχύουσας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021), με τις ακόλουθες διαφοροποιήσεις:

  1. Για τις ποινικές υποθέσεις: Διευρύνονται οι προς εκδίκαση υποθέσεις ως εξής: Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγεται κανονικά οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2024.
  2. Για τις πολιτικές υποθέσεις: Στις δίκες ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δύνανται να εξετάζονται μάρτυρες στο ακροατήριο προστίθενται, πέραν όσων ήδη προβλέπονταν, οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων νομής. Κατά τα λοιπά επαναλαμβάνονται για τις πολιτικές και ποινικές υποθέσεις οι προβλέψεις της ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922 (ΦΕΚ τ. Β’ 1944/13.5.2021)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ