Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τους Κώδικες: “Μεγάλη υποκρισία” – “Με τις ζωές των Ελλήνων δεν θα παίζετε”

"Που είναι η ειλικρινής αγωνία σας για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών και η διάθεση να αποδοθεί επιτέλους μία τιμή στα θύματα; Μόνο στα λόγια", δήλωσε ο κ. Φλωρίδης στον κ. Βελόπουλο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντιπαράθεση στη Βουλή για τους Κώδικες: “Μεγάλη υποκρισία” – “Με τις ζωές των Ελλήνων δεν θα παίζετε” EUROKINISSI

Ένταση δημιουργήθηκε στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στους Κώδικες αλλά και με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

Συγκεκριμένα, η διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης στον ποινικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία μεγάλες υποθέσεις (όπως των Τεμπών) θα οδηγούνται κατευθείαν σε δίκη χωρίς να χρειάζεται η έκδοση βουλεύματος επέφερε τη σύγκρουση του Γιώργου Φλωρίδη και του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για “μεγάλη υποκρισία” στις κατηγορίες του κ. Βελόπουλου για “προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων πολιτικών στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών”.

“Υπάρχει μία μεγάλη υποκρισία για το δυστύχημα των Τεμπών. Αν ρωτήσετε σήμερα τους συγγενείς των θυμάτων αυτού του φοβερού δυστυχήματος έχουν μία βασική αγωνία. Πότε θα ξεκινήσει η δίκη. Η κυβέρνηση λοιπόν εισάγει με αυτό το νομοσχέδιο, σε κάποιες περιπτώσεις όπως τα δυστυχήματα αυτά, να καταργηθεί η ενδιάμεση διαδικασία, δηλαδή η έκδοση βουλευμάτων, έτσι ώστε να μπορεί να οδηγηθεί η υπόθεση κατευθείαν σε δίκη όταν τελειώσει η ανάκριση“, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωρίδης.

Και πρόσθεσε, “Αυτή τη διάταξη το κόμμα σας την καταψηφίζει και εδώ είναι η υποκρισία σας. Το κόμμα σας λέει ότι πρέπει να πάμε στη διαδικασία έκδοσης βουλευμάτων και, κύριος οίδε, μετά από πόσο καιρό θα εκδοθούν και να οδηγηθούμε στη δίκη. ‘Άρα λοιπόν, που είναι η ειλικρινής αγωνία σας για τους συγγενείς των θυμάτων και η διάθεση να αποδοθεί επιτέλους μία τιμή στα θύματα; Μόνο στα λόγια”.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εξαπέλυσε κατηγορίες προς την κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι “τόσο με το κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής, όσο και με τη νέα διάταξη που φέρνει, θέλει να ξεπλύνει το έγκλημα των Τεμπών”.

Αντιπαράθεση στη Βουλή για Κώδικες

Eurokinissi

“Στη ποινική δικονομία, όταν δεν καλούνται μάρτυρες συγκατηγορούμενοι και γίνεται από το προεδρείο με εντολή εκούσια, όχι ακούσια, σημαίνει συγκάλυψη. Για μας το αίμα των 57 θυμάτων είναι ακόμα ζεστό και εμείς τα εγκλήματα σας δεν θα τα ξεπλύνουμε. Θα πάμε την ιστορία των Τεμπών όσο πιο μακριά γίνεται και θα κάτσουν στο σκαμνί όλοι οι υπαίτιοι. Με τις ζωές των Ελλήνων δεν θα παίζετε”, ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Και κατέληξε, “Θέλετε να ξεκινήσει μία δίκη χωρίς κατηγορουμένους. Αυτό θέλετε εσείς γιατί οι κατηγορούμενοι συμπτωματικά είναι δεξιοί φίλοι σας. Εμείς όμως θέλουμε όλους τους κατηγορουμένους στο σκαμνί να μπουν φυλακή για να μην πλυθεί η βρωμιά”.

Στη συνέχεια, στην ένταση παρενέβη και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία υποστήριξε “η πρώτη έγνοια των οικογενειών των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, δεν είναι να γίνει γρήγορα – γρήγορα το δικαστήριο και να δικαστούν οι τελευταίοι τροχοί της άμαξας και να προστατευθούν οι κυρίως υπεύθυνοι πολιτικοί υπόλογοι και ποινικώς υπεύθυνοι”, απευθυνόμενη στον κ. Φλωρίδη.

“Κυρίως γι΄αυτούς είναι να μην υπάρξει υπαίτιος και υπεύθυνος, ο οποίος θα προστατευθεί από το πολιτικό σύστημα, από τη βουλή και την κυβέρνηση. Έγνοια τους είναι να μην υπάρξει πολιτικός υπόλογος που θα συνεχίσει να προστατεύεται, να μην υπάρξει συνέχιση σε αυτή την προκλητική διαδικασία στην Εξεταστική Επιτροπή όπου εκείνος που έπρεπε να δικάζεται και να λογοδοτεί εμφανίστηκε υπό καθεστώς πομπώδους προστασίας και πολιτικής κάλυψης“, επεσήμανε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση της στη νέα διάταξη κάνοντας λόγο για λιγότερες εγγυήσεις να κάτσουν στο σκαμνί οι υπαίτιοι.

“Τώρα μας λέτε ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να πάρει την υπόθεση από τα χέρια του αρμοδίου συμβουλίου εφετών που πρέπει να αποφανθεί και να τη δώσει στα χέρια ενός εισαγγελέα, πράγμα που σημαίνει πολύ λιγότερες εγγυήσεις ορθής δικαστικής διατύπωσης της κατηγορίας , πολύ περισσότερους κινδύνους ακυρότητας της διατύπωσης της κατηγορίας.

Για όσους βιάζονται για γρήγορη κατηγορία σημαίνει μη συμπερίληψη πάρα πολλών από εκείνους που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί για το έγκλημα”, είπε και κατέληξε: “Η έγνοια των συγγενών, σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι μια δίκη στο γόνατο ούτε δίκη συγκάλυψης, αλλά είναι η έγνοια να μην υπάρξει ασυλία για κανέναν υπαίτιο και υπόλογο αυτού του εγκλήματος”.

Ένταση στη Βουλή και για τη δωροδοκία

Σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ του κ. Φλωρίδη και του κ. Βελόπουλου και για την διάταξη με την οποία αυστηροποιείται το πλαίσιο για την δωροδοκία πολιτικών προσώπων, με τον κ. Βελόπουλο να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “φέρνει ένα νομοσχέδιο που είναι πλυντήριο συγκάλυψης των ενόχων της διαφθοράς”.

Με τον κ. Φλωρίδη να απαντά, “Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος εισάγεται η αυτοτελής ποινική ευθύνη των εταιριών, ξεχωριστή από την ποινική ευθύνη των προσώπων που την εκπροσωπούν. Προβλέπεται ότι όταν μια εταιρία δωροδοκεί δημόσιους λειτουργούς για να πάρει δημόσια έργα ή προμήθειες, τότε αρμόδιο δικαστήριο επιβάλει χρηματική ποινή που φτάνει σε πολλά εκατομμύρια και μπορεί να διατάξει και το κλείσιμο της εταιρίας. Η ποινική ευθύνη των προσώπων των εταιριών δεν αίρεται αν τα φυσικά πρόσωπα που διέπραξαν τη δωροδοκία για κάποιους λόγους αθωωθούν ή παραγράφηκε το αδίκημα”.

“Για να μπορέσουν οι δικαστικές αρχές να επέμβουν πρέπει να ψηφίσετε αυτές τις διατάξεις που αυξάνουν την χρηματική ποινή στα 4 εκ ευρώ σε πολιτικούς, για τις οποίες ζητάτε να αποσύρουμε στο όνομα της αλήθειας. Αυτή την αλήθεια σας, σας την χαρίζουμε. Γιατί σε αυτές τις διατάξεις που ενισχύουν τη διαφάνεια εσείς εισάγετε μία πρωτοφανή αντίληψη για το τι σημαίνει κράτος δικαίου”, πρόσθεσε.

“Ο υπουργός τι λέει; ότι δεν φταίει ο διεφθαρμένος ή διαφθορέας υπουργός ή πολιτικό πρόσωπο, που εκβιάζει την εταιρία για να πάρει μια νόμιμη δουλειά, αλλά φταίει η εταιρία. Να συλλάβετε λοιπόν εσείς το πιστόλι και όχι το δολοφόνο πολιτικό, τον μιζαδόρο, τον απατεώνα γιατί του επιβάλλεται μόνο πρόστιμο. Πρέπει να μπουν φυλακή υπουργοί και κλέφτες και όχι να μην υπάρχει μέριμνα γι αυτούς”, σχολίασε ο κ. Βελόπουλος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ