Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ανυπεράσπιστη επί 6 χρόνια στην ενδοοικογενειακή βία: Είχε υποβάλλει 7 μηνύσεις αλλά οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιληφθεί!

Κινδύνευσαν η ίδια και τα τρία παιδιά της από τον πρώην σύζυγο, αλλά οι αρχές αδράνησαν και δεν έλαβαν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. Έλαβε τελικά αποζημίωση περίπου 17.000 ευρώ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανυπεράσπιστη επί 6 χρόνια στην ενδοοικογενειακή βία: Είχε υποβάλλει 7 μηνύσεις αλλά οι αρμόδιες δικαστικές αρχές δεν έχουν ακόμη επιληφθεί! Freepik

Όλα ξεκίνησαν μετά το χωρισμό το 2013 της καταγγέλλουσας από τον σύζυγό της, με τον οποίο είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Η ίδια κατήγγειλε ενδοοικογενειακή βία, καθώς όπως είχε αναφέρει μετά το χωρισμό την απειλούσε και την παρενοχλούσε συστηματικά.

Ειδικότερα, υπέβαλε επτά μηνύσεις μεταξύ Νοεμβρίου 2015 και Δεκεμβρίου 2019, ισχυριζόμενη ότι ο πρώην σύζυγός της, μεταξύ άλλων, την είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει, την είχε χτυπήσει, τοποθέτησε συσκευές παρακολούθησης  στο σπίτι της, την καταδίωκε και παρακολουθούσε τις κινήσεις της, την παρενοχλούσε  μπροστά στο σπίτι της, παρενέβη παράνομα στην ιδιωτική της ζωή, έκλεψε την αλληλογραφία της, δεν κατέβαλε διατροφή και κακομεταχειριζόταν τα παιδιά τους.

Ορισμένες από τις καταγγελίες που υπέβαλε στις ιταλικές αρχές δεν εξετάστηκαν επειδή οι εισαγγελείς διαπίστωσαν ότι δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς ή ότι οι δηλώσεις της δεν ήταν επαρκώς αξιόπιστες. Ο σύζυγος, ωστόσο, παραπέμφθηκε σε δίκη με κατηγορίες  σε σχέση με το συμβάν που συνέβη  τη νύχτα της 20 Νοεμβρίου 2015, όταν η προσφεύγουσα χτυπήθηκε στο κεφάλι με κράνος μοτοσικλέτας.

Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για μώλωπες και με διάστρεμμα. Μια πρώτη ακρόαση για την υπόθεση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021, χωρίς ακόμη αποτέλεσμα.

Βιασμός τουρίστριας

freepik

Η μη καταβολή διατροφής και ο κίνδυνος για τα παιδιά

Από το 2016 εκκρεμεί επίσης διαδικασία παραβίασης υποχρέωσης καταβολής  διατροφής κατά του συζύγου. Επιπλέον, σε αστικές διαδικασίες για το διαζύγιο  το 2018, οι κοινωνικές υπηρεσίες υπέβαλαν αναφορά στη γραμματεία του δικαστηρίου και ανέφεραν ότι τα παιδιά βρίσκονταν σε κίνδυνο.

Η αναφορά προστέθηκε στη δικογραφία της συνεχιζόμενης έρευνας για αδικήματα κλοπής, συκοφαντικής δυσφήμισης και μη συμμόρφωσης με δικαστική απόφαση σχετικά με την παραβίαση υποχρέωσης καταβολής διατροφής, αλλά δεν διενεργήθηκε έρευνα για το αδίκημα της κακομεταχείρισης που φέρεται να διαπράχθηκε σε βάρος των παιδιών. Η έρευνα για τις άλλες καταγγελίες παραμένει σε εκκρεμότητα από το 2016.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η καταγγέλλουσα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο διαπίστωσε ότι ο εισαγγελέας του οποίου ήταν καθήκον να εξετάσει τέτοια αιτήματα δεν είχε επιδείξει την ιδιαίτερη επιμέλεια που απαιτείται για την άμεση ανταπόκριση για την προστασία της προσφεύγουσας από ενδοοικογενειακή βία παρά του ότι  γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την ύπαρξη πραγματικού και άμεσου κινδύνου της προσφεύγουσας, δεδομένης των προηγούμενων πράξεων βίας του συζύγου.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι οι ιταλικές αρχές δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο για την προστασία της προσφεύγουσας και των παιδιών της, δημιουργώντας μία κατάσταση ατιμωρησίας για τον βίαιο σύζυγό της.

Κατάχρηση ανηλίκων

freepik

Η απόφαση του ΕΔΔΑ και η αποζημίωση των 17.000 ευρώ

Το Δικαστήριο δικαίωσε την προσφεύγουσα και της επιδίκασε αποζημίωση από τις ιταλικές αρχές ύψους 10.000 ευρώ για ηθική βλάβη  και 6.983,75 ευρώ για έξοδα και δαπάνες.

Σημείωσε ότι η προσφεύγουσα είχε υποστεί βία στα χέρια του πρώην συζύγου της γεγονός που είχε καταγραφεί στο δελτίο συμβάντων της αστυνομίας και από το νοσοκομείο. «Η απειλητική συμπεριφορά του πρώην συζύγου της,  είχε δημιουργήσει φόβο λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος στο οποίο αυτός  την κακοποιούσε, όπως μαρτυρούν οι διάφορες καταγγελίες και αιτήματα προστασίας προς τις κρατικές αρχές» σημειώνεται.

«Σε πολλές περιπτώσεις είχε παραπονεθεί για έλεγχο και εξαναγκαστική συμπεριφορά  συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των κινήσεών της, της παρενόχλησης μπροστά στο σπίτι της και των απειλών να την σκοτώσει μπροστά στα παιδιά της. Οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν επίσης επισημάνει την κακομεταχείριση σε έκθεσή τους τον Φεβρουάριο 2018. Η στάση των αρχών, που είχαν αντιμετωπίσει την κατάσταση ως μια τυπική σύγκρουση συζύγων στη περίοδο του διαζυγίου και δεν είχαν παράσχει στην προσφεύγουσα καμία προστασία, επιδείνωσε  τα  αισθήματα άγχους και αδυναμίας που βίωνε η προσφεύγουσα εξαιτίας της απειλητικής συμπεριφοράς του συζύγου της» προστίθεται.

Ενδοοικογενειακή βία

freepik

Ενδοοικογενειακή βία: Δεν επέδειξαν τη δέουσα επιμέλεια

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «παρόλο που οι αστυνομικοί  είχαν πραγματοποιήσει μια αυτόνομη, προληπτική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου λαμβάνοντας δεόντως υπόψη το ιδιαίτερο πλαίσιο των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και είχαν ζητήσει προστατευτικά μέτρα υπό το πρίσμα ενός πραγματικού και άμεσου κινδύνου στη ζωή της προσφεύγουσας και των παιδιών της, ο εισαγγελέας του οποίου ήταν καθήκον να εξετάσει τέτοια αιτήματα δεν είχε επιδείξει την δέουσα επιμέλεια που απαιτείται για την άμεση ανταπόκριση στους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας για ενδοοικογενειακή βία».

Το Δικαστήριο σημείωσε επίσης ότι δεν είχαν ληφθεί  προστατευτικά μέτρα, καθώς ο κίνδυνος επανάληψης της βίας δεν είχε αξιολογηθεί ή ληφθεί δεόντως υπόψη. «Ειδικότερα οι εισαγγελείς δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια ως απάντηση στον σοβαρό κίνδυνο κακομεταχείρισης που η προσφεύγουσα  και τα  παιδιά της αντιμετώπιζαν. Λόγω της αποτυχίας τους να ενεργήσουν είχαν δημιουργήσει μια κατάσταση ατιμωρησίας, με τον σύζυγο να μην έχει ακόμη δικαστεί για τα τραύματα που προκλήθηκαν στην προσφεύγουσα κατά την επίθεση της 20 Νοεμβρίου 2015 και η έρευνα για άλλες καταγγελίες της προσφεύγουσας εκκρεμούσε από το 2016» αναφέρει.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε περαιτέρω ότι οι εθνικές αρχές γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν την ύπαρξη πραγματικού και άμεσου κινδύνου επαναλαμβανόμενης βίας κατά της προσφεύγουσας, δεδομένων των προηγούμενων πράξεων βίας του συζύγου. Βάσει των όσων τους ήταν γνωστά μέχρι την έκδοση της απόφασης, οι αρχές δεν είχαν επιδείξει την απαιτούμενη επιμέλεια όταν ήρθαν αντιμέτωπες με τις καταγγελίες της προσφεύγουσας αναφορικά με την κλιμάκωση της ενδοοικογενειακής βίας. Ως εκ τούτου, είχαν παραβιάσει το καθήκον τους να προστατεύσουν αυτήν και τα παιδιά της από τις πράξεις ενδοοικογενειακής βίας που διέπραξε ο σύζυγος.

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ