Κυριακή 01 Αυγούστου 2021

Απαγορευτικό στα δωρεάν φάρμακα συνταγής στους φαρμακοποιούς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απαγορευτικό στα δωρεάν φάρμακα συνταγής στους φαρμακοποιούς
Τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση και χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή δεν μπορούν οι φαρμακευτικές εταιρείες να τα διανέμουν δωρεάν στους φαρμακοποιούς. Αντίθετα σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ δείγματα φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή μπορούν να δωρίζονται στα φαρμακεία.
Αυτό αποφάνθηκε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαντώντας σε σχετικό προδικαστικό ερώτημα του Ανωτάτου ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Γερμανίας.
Στο τελευταίο έχει προσφύγει η φαρμακευτική εταιρία Novartis η οποία παρασκευάζει το αναλγητικό φάρμακο Voltaren Schmerzgel, με τη μορφή γέλης το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία Diclofenac (δικλοφενάκη). Η Novartis ζητεί από τα γερμανικά δικαστήρια να απαγορεύσουν στη φαρμακευτική εταιρεία ratiopharm, η οποία παρασκευάζει γενόσημα φάρμακα, να διανέμει στους φαρμακοποιούς δωρεάν δείγματα του φαρμάκου Diclo- ratiopharm-Schmerzgel, το οποίο περιέχει την ίδια δραστική ουσία δηλαδή τη δικλοφενάκη.
Να ξεκαθαρίσει αν επιτρέπεται

Η Novartis θεωρεί ότι η διανομή αυτή αντιβαίνει στον γερμανικό νόμο περί φαρμάκων, ο οποίος μνημονεύει τους ιατρούς, όχι, όμως, και τους φαρμακοποιούς, μεταξύ των προσώπων στα οποία επιτρέπεται να διανέμονται δωρεάν δείγματα φαρμάκων. Επομένως, η επίμαχη διανομή προσομοιάζει με απαγορευμένη χορήγηση δώρων για διαφημιστικούς σκοπούς. Το Bundesgerichtshof (Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, Γερμανία) ζητεί από το Δικαστήριο της ΕΕ  να ερμηνεύσει τον κοινοτικό κώδικα για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση   (στο εξής: κώδικας) όσον αφορά το ζήτημα αυτό. Ζητεί, συγκεκριμένα, να διευκρινισθεί αν ο εν λόγω κώδικας επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να διανέμουν δωρεάν δείγματα φαρμάκων στους φαρμακοποιούς. Με τη σημερινή απόφασή του, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο κώδικας για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση δεν επιτρέπει στις φαρμακευτικές εταιρίες να διανέμουν δωρεάν στους φαρμακοποιούς δείγματα φαρμάκων τα οποία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Αντιθέτως, ο κώδικας δεν απαγορεύει τη δωρεάν διανομή στους φαρμακοποιούς δειγμάτων φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Δείγματα μόνο στους γιατρούς

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του δικαστηρίου, ο κώδικας έχει την έννοια ότι μόνον πρόσωπα εξουσιοδοτημένα να συνταγογραφούν φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή, δηλαδή οι ιατροί, έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεάν δείγματα των εν λόγω φαρμάκων, στοιχείο που έχει ως αποτέλεσμα να εξαιρεί τους φαρμακοποιούς από το δικαίωμα αυτό. Πράγματι, τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται χωρίς ιατρική παρακολούθηση, λαμβανομένων υπόψη του κινδύνου που ενέχει η χρήση τους ή της αβεβαιότητας που περιβάλλει τα αποτελέσματά τους. Εντούτοις, ο κώδικας δεν στερεί από τους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να τυγχάνουν, στο πλαίσιο του εθνικού δικαίου, της παροχής δωρεάν δειγμάτων φαρμάκων για τα οποία δεν απαιτείται ιατρική συνταγή, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τα νέα φάρμακα και να αποκτήσουν εμπειρία όσον αφορά τη χρήση τους.

Υπόμνηση

Το δικαστήριο παράλληλα υπενθυμίζει ότι η προδικαστική παραπομπή παρέχει στα δικαστήρια των κρατών μελών τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της ένδικης διαφοράς της οποίας έχουν επιληφθεί, να υποβάλουν στο Δικαστήριο ερώτημα σχετικό με την ερμηνεία του δικαίου της Ένωσης ή με το κύρος πράξεως οργάνου της Ένωσης. Το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται επί της διαφοράς που εκκρεμεί ενώπιον του εθνικού δικαστηρίου. Στο εθνικό δικαστήριο εναπόκειται να επιλύσει τη διαφορά σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή δεσμεύει, κατά τον ίδιο τρόπο, τα άλλα εθνικά δικαστήρια που επιλαμβάνονται παρόμοιου προβλήματος.

Πηγή: ΔΙΚΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ