Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023

Απαντήσεις για το “αγκάθι” της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών δίνουν δικηγόροι και επιστημονικοί φορείς

Διοργανώνουν στις 6 το απόγευμα ειδική εκδήλωση, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το εάν η απόφαση για αύξηση από 1ης Ιανουαρίου 2023 αποτελεί “λύση ή πρόβλημα”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απαντήσεις για το “αγκάθι” της αύξησης ασφαλιστικών εισφορών δίνουν δικηγόροι και επιστημονικοί φορείς

Δικηγόροι και επιστημονικοί φορείς έχουν εδώ και μήνες εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους από τις αρχές του έτους, η οποία όμως δεν εισακούστηκε και προχώρησε σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών 2023 – Λύση ή Πρόβλημα;». Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 (ώρα 18:00΄ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», Πανεπιστημίου 52).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και την Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών.

αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

freepik

Οι ομιλητές και οι χαιρετισμοί στην εκδήλωση

Κατά την εκδήλωση ομιλητές θα είναι οι:

  • Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος ΔΣΑ, Προϊστάμενος του Τμήματος μη Μισθωτών της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ
  • Δημήτριος Μπούρλος, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης
  • Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Δικηγόρος, Ειδικός κοινωνικής ασφάλισης

Παράλληλα, χαιρετισμούς θα απευθύνουν:

  • Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)
  • Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
  • Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΕΕΑ)
  • Αθανάσιος Δεβλιώτης, Πρόεδρος Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας
  • Γεώργιος Ρούσκας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ)
  • Νικόλαος Γιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος
αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

FREEPIK

Aύξηση ασφαλιστικών εισφορών: Η επιστολή των φορέων

Στην κοινή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας ήδη από τις 4 Οκτωβρίου 2022 οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ζητούσαν όπως έγραψε το dikastiko.gr την αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των επιστημόνων αυτοαπασχολουμένων τουλάχιστον για το επόμενο έτος (2023).

Όπως αναφερόταν στην επιστολή: «Κατά την εισαγωγή της ρύθμισης του άρθρου 39 παρ. 6 ν. 4387/16, που προβλέπει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ. από 1.1.2023, δεν είχε ληφθεί υπόψη η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών στην ελληνική οικονομία μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν που καθιστούν την εφαρμογή της καταστροφική για τους μικρούς και μεσαίους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες και δη για τους νεότερους από αυτούς.

Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στο υπέρογκο για το μέσο εισόδημα ποσοστό 10-12% η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση στην οποία έχει εισέλθει η Χώρα αλλά και η Ευρώπη γενικότερα σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των εισοδημάτων μας μετά την 10ετή υπαγωγή σε καθεστώς Μνημονίων αλλά και στη κρίση στη διετή μέχρι σήμερα πανδημία του Covid-19 καθιστούν αναγκαία την αναστολή εφαρμογής της άνω ρύθμισης τουλάχιστον για το 2023.

Εξάλλου, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία που η πλειοψηφία των ασφαλισμένων καλείται να τηρήσει και τις θεσπισμένες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών οποιαδήποτε αύξηση στις μηνιαίες υποχρεώσεις, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία νέου κύματος οφειλών, γεγονός που θα διαταράξει και την εισπραξιμότητα των εισφορών από τον ΕΦΚΑ».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ