Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Απάντηση Βερβεσού στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου: “Μας εξέπληξε δυσάρεστα η άρνησή σας να μας δώσετε στοιχεία για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη”

«Φανερό είναι ότι η ratio της τήρησης των άνω στοιχείων από τα δικαστήρια και το Υπουργείο δεν είναι η απόκρυψη, αλλά αντιθέτως η δημοσιοποίησή τους, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, και να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες παθογένειες και αβελτηρίες» επισημαίνει ο Δημήτρης Βερβεσός

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάντηση Βερβεσού στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου: “Μας εξέπληξε δυσάρεστα η άρνησή σας να μας δώσετε στοιχεία για τις καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη” Freepik
Σκληρή απάντηση απέστειλε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, μετά την άρνηση της τελευταίας να χορηγήσει «ανωνυµοποιηµένα στατιστικά στοιχεία, ανά δικαστήριο, σε όλη τη χώρα, που αφορούν στον χρόνο καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικηγόροι: Οργισμένη απάντηση στην άρνηση του Αρείου Πάγου να δώσει στοιχεία για καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων – Η επιστολή-αιτιολογία της προέδρου ΑΠ

Απάντηση Βερβεσού στην πρόεδρο ΑΠ για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη
«Μας εξέπληξε δυσάρεστα η άρνηση σας να ικανοποιήσετε  το από 1.7.2021 αίτημα της Ολομέλειας με την αιτιολογία  ότι «σε ουδεμία των διατάξεων βρίσκει έρεισμα το υποβληθέν αίτημα» αναφέρει ο κ. Βερβεσός και απαριθμώντας πλήθος συνταγματικών και άλλων διατάξεων συμπληρώνει ότι η άρνηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου εδράζεται στην εσφαλμένη -κατά την κρίση του- πεποίθηση ότι η λήψη των αιτηθέντων στατιστικών στοιχείων σχετικά απαιτεί ειδική διάταξη νόμου.
Απάντηση Βερβεσού στην πρόεδρο ΑΠ για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη
«Κατά το Σύνταγμα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Φέρον στοιχείο του κράτους δικαίου (Συντ. 25) είναι η αρχή της διαφάνειας, ήτοι της φανερής κρατικής δράσης. Κατ’ άρθρο 5Α Συντάγματος καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων. Συνεπώς, η ακώλυτη πρόσβαση στα αιτηθέντα δεδομένα, που αφορούν σε ουσιώδη έκφανση της κρατικής δράσης, τη Δικαιοσύνη, είναι ο κανόνας. Νόμος απαιτείται για τον αποκλεισμό ή περιορισμό της πρόσβασης αυτής αποκλειστικά και μόνον για τους λόγους που το Σύνταγμα περιοριστικώς προβλέπει» εξηγεί ο κ. Βερβεσός ζητώντας από την κυρία Γεωργίου να αναθεωρήσει την στάση της.
Απάντηση Βερβεσού στην πρόεδρο ΑΠ για καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη
Μάλιστα, επικαλείται και το άρθρο 90 του Κώδικα Δικηγόρων, το οποίο «προβλέπει, επιπροσθέτως, ότι οι Σύλλογοι «για τα πιο πάνω ζητήματα μπορούν να παρεμβαίνουν, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, σε κάθε αρμόδια αρχή», στις οποίες (αρχές) προδήλως περιλαμβάνονται και οι δικαστικές αρχές».
Καταλήγοντας, αφού προηγουμένως παραθέτει πλήθος νομοθετικών διατάξεων, καταλήγει: «Φανερό είναι ότι η ratio της τήρησης των άνω στοιχείων από τα δικαστήρια και το Υπουργείο δεν είναι η απόκρυψη, αλλά αντιθέτως η δημοσιοποίησή τους, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, και να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες παθογένειες και αβελτηρίες».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ