Παρασκευή 27 Μαϊου 2022

Απίστευτο: Ακόμα δεν έχει απαντήσει η Ευρωπαία Εισαγγελέας για την άρση ή μη του βέτο στους δυο Έλληνες εισαγγελείς Εφετών – Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τους άλλους 5

Ένα μήνα μετά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στην Ελλάδα και τον «φραστικό» πάγο σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο και πάνω από 3,5 μήνες από το «μπλόκο» σε 2 εισαγγελείς εφετών (παρά την ομόφωνη απόφαση του ΑΔΣ) η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν έχει απαντήσει ακόμα στις Ελληνικές Αρχές αν θα γίνουν δεκτοί οι εισαγγελικοί λειτουργοί!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο: Ακόμα δεν έχει απαντήσει η Ευρωπαία Εισαγγελέας για την άρση ή μη του βέτο στους δυο Έλληνες εισαγγελείς Εφετών – Εκδόθηκε το ΦΕΚ για τους άλλους 5 ypourgeio

Στην έκδοση του ΦΕΚ για τον διορισμό των 5 εκ των 7 αρχικά επιλεγέντων εισαγγελικών λειτουργών που θα επικουρούν τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δημ. Ζημιανίτη, προχώρησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης , την ώρα που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν εχει ακόμα(!!!) απαντήσει αν θα αρθεί το βέτο που έχει ασκηθεί (για ακατανόητους εν πολλοίς λόγους) στους δυο Έλληνες εισαγγελείς Εφετών που είχαν επιλεγεί ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου (11-0).

Ευρωπαία Εισαγγελέας: Σιγήν ιχθύος για βέτο στους 2 Έλληνες εισαγγελείς

Δηλαδή ένα μήνα μετά την επίσκεψη της Ευρωπαίας Εισαγγελέα στην Ελλάδα και τον «φραστικό» πάγο σε πολιτικό και δικαστικό επίπεδο και πάνω από 3,5 μήνες από το «μπλοκο» σε 2 εισαγγελείς εφετών (παρά την ομόφωνη απόφαση του ΑΔΣ) η Ευρωπαική Εισαγγελία δεν εχει απαντήσει ακόμα στις Ελληνικές Αρχες αν θα γίνουν δεκτοί οι εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη. Ευρωπαία Εισαγγελέας: Σιγήν ιχθύος για βέτο στους 2 Έλληνες εισαγγελείς

«Ασέβεια»

Για συμπεριφορά στα όρια της ασέβειας μιλούν δικαστικές πηγές, αφού μετά την προσβλητική για την ομόφωνη απόφαση του ανωτάτου δικαστικού οργάνου της χώρας στάση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, να αμφισβητεί την κρίση του 11μελούς οργάνου, έρχεται και η καθυστέρηση στην οποιαδήποτε απάντηση. Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημείωνα πως αφενός η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει τον τελικό λόγο για την επιλογή, αλλά είναι εκτός συστημάτων δυτικού Τύπου και δημοκρατιών , να τίθενται εν αμφιβόλω οι ομόφωνες αποφάσεις ανωτάτων δικαστικών οργάνων.

Αυτό άλλωστε είχε επισημανθεί κατά την επίσκεψη στη χώρα μας που πραγματοποίησε πριν από 40 μέρες η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Codruta Kövesi, γι’ αυτό και στις διαδοχικές συναντήσεις της με την φυσική και πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης το κλίμα ήταν σχετικά ψυχρό.

Συναντήσεις και «πάγος»

Η κ. Kövesi, συνοδευόμενη από τον κ. Ζημιανίτη, συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα, σε μια προσπάθεια προφανώς να πέσουν οι τόνοι , που δημοσίως ποτέ δεν ανεβηκαν, αλλά η ενόχληση για το γεγονός ότι μια απόφαση του κορυφαίου δικαστικού οργάνου της χώρας τέθηκε εν αμφιβόλω, ήταν εμφανής. Ευρωπαία Εισαγγελέας: Σιγήν ιχθύος για βέτο στους 2 Έλληνες εισαγγελείς Ευρωπαία Εισαγγελέας: Σιγήν ιχθύος για βέτο στους 2 Έλληνες εισαγγελείς Ευρωπαία Εισαγγελέας: Σιγήν ιχθύος για βέτο στους 2 Έλληνες εισαγγελείς

Τα θέματα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός των διαδικαστικών θεμάτων που συζητήθηκαν τότε σχετικά με τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος της Εισαγγελίας( για τα οποία συμφωνήθηκε πως βαινουν προς επίλυση) , στην κ. Kövesi μεταφέρθηκε η δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για τη στάση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας σχετικά με το βέτο στους δυο εισαγγελείς Εφετών, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη, για τους οποίους ζήτησε περισσότερα στοιχεία, παρότι πρόκειται για ομόφωνες επιλογές του ΑΔΣ, όπως και οι υπόλοιποι 5 συνάδελφοί τους.

Τι της είπαν

Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες  η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φέρεται να επισήμανε στην κ. Kövesi ότι το εθνικό όργανο που επέλεξε τους υποψηφίους για διορισμό Έλληνες εισαγγελείς, δηλαδή το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (Α.Δ.Σ) Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, «είναι όργανο συνταγματικής περιωπής, μετέχουν σ΄ αυτό ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τα λοιπά μέλη του ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου». Ευρωπαία Εισαγγελέας: Σιγήν ιχθύος για βέτο στους 2 Έλληνες εισαγγελείς

Μάλιστα, σχετικά με τις αποφάσεις του επεσήμανε ότι «εκδίδονται μετά από ιδιαίτερη βάσανο και εξαντλητικό έλεγχο των στοιχείων, εμπεριέχουν ειδική, σαφή και επαρκέστατη αιτιολογία και απολαμβάνουν του πλήρους σεβασμού και αποδοχής από το σύνολο των δικαστών και των εισαγγελέων, πολύ δε περισσότερο όταν είναι ομόφωνες, όπως και η σχετική, η ορθότητα της οποίας δεν αμφισβητήθηκε με προσφυγή ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, από τους λοιπούς, σε ικανό μάλιστα αριθμό, υποψηφίους.».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου φέρεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης να έκανε μία δήλωση με αποδέκτη τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δ. Ζημιανίτη πως οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υπερασπίζονται τους θεσμούς και τα δικαιοδοτικά όργανα της χώρας τους. Κι αυτό γιατί η ελληνική πλευρά θεωρεί (αν και ο ίδιος το αρνείται σθεναρά) πως ο εισαγγελικός λειτουργός δεν υπερασπίστηκε, ως όφειλε, τις επιλογές του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου.

Εκκρεμεί

Κι όμως από τότε η απάντηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το θέμα των δυο ανώτερων εισαγγελικών λειτουργών εκκρεμεί ακόμα! Μάλιστα προ ημερών οι δυο Έλληνες εισαγγελείς εφετών έστειλαν επιστολές, προσωπικά, σε όλα τα μέλη της Ολομέλειας του οργάνου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και η οποία κοινοποιήθηκε και στον επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ. Την ίδια στιγμή το υπουργείο προχώρησε στην εκδοση του ΦΕΚ διορισμού των υπολοίπων 5 εισαγγελέων, το οποίο αναφέρει:

ΦΕΚ Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, ΦΕΚ Γ 1872/2021

 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Με προεδρικό διάταγμα της 9ης Αυγούστου 2021, που εκδόθηκε στην Αθήνα, με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Συντάγματος, των άρθρων 49, 50 και 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (κ.ν. 1756/1988, Α’ 35), της παρ. 6 του άρθρου 9 του ν. 4786/2021 (Α’ 43), του π.δ. 83/2019 «Διορισμός Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών» (Α’ 121) και τις υπ’ αρ. 60/2021, 61/2021 και 63/2021 αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, τοποθετούνται στο Γραφείο Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων, που εδρεύει στην Αθήνα, στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, οι διορισθέντες ως Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς:

1) Μαρία Μαλλούχου-Γιαννακούρα του Παναγιώτη, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου,

2) Νικόλαος Ορνεράκης του Δημητρίου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών,

3) Πόπη Παπανδρέου του Ηρακλή, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Νάξου,

4) Χαρίκλεια Θάνου του Παναγιώτη, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά,

5) Διονύσιος Μουζάκης του Δημητρίου, Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο Υπουργός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ