Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Απίστευτο: Δικαστική λειτουργός επί σειρά ετών σε… τηλεργασία, διεκδίκησε αποζημίωση 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας

Οι ισχυρισμοί της δεν έπεισαν τον Άρειο Πάγο. Δεν πήγαινε στην υπηρεσία, δεν ανέβαινε σε έδρα αλλά υπό την επίκληση λόγων υγείας εργαζόταν από το σπίτι επεξεργάζοντας δικογραφίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο: Δικαστική λειτουργός επί σειρά ετών σε… τηλεργασία, διεκδίκησε αποζημίωση 1,1 εκατομμυρίου ευρώ από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Πόρτα» εθελουσίας εξόδου για δικαστική λειτουργό, με τον Άρειο Πάγο να απορρίπτει το απίστευτο αίτημα για καταβολή αποζημίωσης 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο όπως ισχυρίστηκε αναλογεί στο ποσό που θα λάμβανε μέχρι την πλήρη συνταξιόδοτησή της. Σημειώνεται ότι ο προϊστάμενος υπέδειξε περικοπή μισθού ή εθελούσια έξοδο.

Το καθεστώς της μερικής απασχόλησης ή για την ακρίβεια της τηλεργασίας είχε επιλέξει δικαστική λειτουργός από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου επικαλούμενη λόγους υγείας δεν πήγαινε στο Δικαστήριο, ούτε ανέβαινε σε έδρα με αποτέλεσμα ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας να δείξει την πόρτα της εθελουσίας εξόδου.

Μετά την αποχώρησή της από το δικαστικό σώμα, η εισαγγελέας όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσιμπούκη αξίωσε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας (τον όποιο θεώρησε υπεύθυνο για την έξοδο της από τον εισαγγελικό κλάδο), αποζημίωση 1,1 εκατομμυρίου ευρώ, η οποία αντιστοιχούσε στους μισθούς τους οποίους θα ελάμβανε μέχρι την συνταξιοδότησή της μετά από 19 χρόνια και για την ηθική βλάβη που υπέστη.

«Πόρτα» εθελουσίας εξόδου για δικαστική λειτουργό: Οι δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν τους ισχυρισμούς της

Όπως αναφέρεται τόσο το Πρωτοδικείο όσο και το Εφετείο απέρριψαν την αγωγή της και ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την σε βάρος της εφετειακή απόφαση. Και οι τρεις δικαστικές δικαιοδοσίες, έκριναν ότι αρμόδια δεν είναι τα πολιτικά δικαστήρια, αλλά το Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας στο οποίο δικάζονται αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.

Η συγκεκριμένη δικαστική λειτουργός σε Πρωτοδικείο της Βόρειας Ελλάδος επεξεργαζόταν επί σειρά ετών μόνον από το σπίτι της δικογραφίες. Όμως, ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας μόλις ανέλαβε καθήκοντα, της είπε ότι δεν προβλέπεται από πουθενά η «μερική απασχόληση» των δικαστών και της υπέδειξε εθελούσια έξοδο. Παράλληλα, απέστειλε έγγραφο στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο οποίο ανέφερε ότι οι λόγοι υγείας που επικαλείται η πρώην εισαγγελική λειτουργός ήταν ψευδείς.

Και η εισαγγελέας επέλεξε την παραίτηση, αλλά στη συνέχεια άσκησε αγωγή κατά του πρώην προϊσταμένου της, ισχυριζόμενη πως «αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας έχοντας κριθεί με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής ανάπηρη με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%».

«Πόρτα» εθελουσίας εξόδου για δικαστική λειτουργό

Eurokinissi

Στην αγωγή ανέφερε ότι «παρά το σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, συνέχιζε να εργάζεται, επεξεργαζόμενη δικογραφίες στην οικία της, δεν μετείχε όμως σε ακροατήρια, διότι αυτό ήταν αντικειμενικά αδύνατο ενόψει της κατάστασής της».

Δήλωσε δε πως «η διαφοροποίηση αυτή των καθηκόντων που της ανατίθεντο από τους εκάστοτε, ενήμερους για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, προϊσταμένους της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ήταν σε κάθε περίπτωση νόμιμη, ακριβώς επειδή εξακολουθούσε να είναι χρήσιμη στην υπηρεσία, ενώ ενήμεροι για την εν λόγω διαφοροποίηση των καθηκόντων της ήταν τόσο ο Εισαγγελέας, όσο και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Οι ισχυρισμοί της εισαγγελικής λειτουργού: «Με εξώθησαν σε παραίτηση»

Σύμφωνα με την αγωγή της η στάση που κράτησε ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας και «οι ενέργειές του, την εξώθησαν σε παραίτηση», δηλαδή σε εθελουσία έξοδο από το εισαγγελικό σώμα.

Παράλληλα, σημείωνε πως «παρά την κατάσταση της υγείας της θα μπορούσε να απασχολείται κατά τον προαναφερόμενο τρόπο (κατ’ οίκον), έως και την συνταξιοδότησή της (στο 67° έτος της ηλικίας της)».

Η ίδια ισχυρίστηκε πως μετά τον εξαναγκασμό σε παραίτηση υπέστη «υλική ζημία ύψους 1.081.157,43 ευρώ, συνιστάμενη στη διαφορά των μισθών που θα ελάμβανε ως εισαγγελέας, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων», δηλαδή έως την ημερομηνία συνταξιοδότησής της, μετά από 19 χρόνια.

Επιπρόσθετα από την συμπεριφορά του προϊσταμένου της «υπέστη ηθική βλάβη», η οποία «ήταν συνεπεία της παράνομης και υπαίτιας συμπεριφοράς του», καθώς «αφενός εμφανιζόταν η ίδια, στο χώρο της Δικαιοσύνης, ως ανάξια και αμελής εισαγγελική λειτουργός, αφετέρου εξαναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το εισαγγελικό σώμα».

Η κρίση του Προΐσταμένου Εισαγγελίας και η απόφαση του Αρείου Πάγου

«Δεν προβλέπεται μερική απασχόληση δικαστικού λειτουργού» δήλωσε ο νέος προΐστάμενος της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου υποδεικνύοντας ως λύση στο πρόβλημά της, «την εθελούσια έξοδό της από το σώμα», σύμφωνα με τις διατάξεων του νόμου 3630/2008 που προβλέπει τη διαδικασία «αποχώρησης από την υπηρεσία δικαστικών λειτουργών».

Μετά την δικαστική προσφυγή της σε βάρος του προΐσταμένου το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η σε βάρος της εφετειακή απόφαση.

Ειδικότερα, οι αρεοπαγίτες έκριναν με τη σειρά τους ότι «η συμπεριφορά που αποδίδει η πρώην εισαγγελέας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας, εκδηλώθηκε στα πλαίσια των καθηκόντων του και κατά συνέπεια υπάγεται στην αποκλειστική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος)». Για το λόγο αυτό εξάλλου της επέβαλαν δικαστική δαπάνη 2.700 ευρώ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ