Σάββατο 20 Απριλίου 2024

“Χαστούκι” για νέους Κώδικες από τη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ: “Ορισμένες προβλέψεις δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση απονομής Δικαιοσύνης” – Διακρίνει σημεία τριβής με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ

Το νομοσχέδιο “έπρεπε να έχει αποτελέσει προϊόν εκτεταμένης επεξεργασίας από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με συμμετοχή μελών των Νομικών Σχολών της χώρας, αλλά και των λοιπών φορέων οι οποίοι μετέχουν στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Χαστούκι” για νέους Κώδικες από τη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ: “Ορισμένες προβλέψεις δεν συμβάλλουν στην αναβάθμιση απονομής Δικαιοσύνης” – Διακρίνει σημεία τριβής με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ unsplash

Μία αιχμηρή ανακοίνωση- “χαστούκι” για τους νέους Κώδικες από τη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, στην οποία αναφέρεται στο υπό διαβούλευση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) επισημαίνει πως «ένα νομοσχέδιο αυτής της εμβέλειας και βαρύτητας θα έπρεπε να έχει αποτελέσει προϊόν εκτεταμένης επεξεργασίας από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με συμμετοχή μελών των Νομικών Σχολών της χώρας, αλλά και των λοιπών φορέων οι οποίοι μετέχουν στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης».

“Χαστούκι” για τους νέους Κώδικες από Νομική Σχολή ΕΚΠΑ: “Ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου δημιουργούν σημεία τριβής”

Όπως τονίζεται, με το νομοσχέδιο επέρχονται πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ σημειώνεται πως «ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου δημιουργούν σημεία τριβής με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην αναβάθμιση της ποιότητας της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης».

Για το λόγο αυτό η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ «θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικού διαλόγου προτού εισαχθεί προς ψήφιση».

Ανακοίνωσε δε πως «προτίθεται να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα  επιστημονική εκδήλωση στην οποία θα υπάρξει ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του».

“Χαστούκι” για νέους Κώδικες από Νομική Σχολή

Pixabay

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

«Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πληροφορήθηκε το υπό διαβούλευση Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας», με το οποίο επέρχονται πολλές και ιδιαίτερα σημαντικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η Νομική Σχολή Αθηνών οφείλει να επισημάνει ότι ένα νομοσχέδιο αυτής της εμβέλειας και βαρύτητας θα έπρεπε να έχει αποτελέσει προϊόν εκτεταμένης επεξεργασίας από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή με συμμετοχή μελών των Νομικών Σχολών της χώρας, αλλά και των λοιπών φορέων οι οποίοι μετέχουν στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης.

Περαιτέρω, η Νομική Σχολή Αθηνών εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το γεγονός ότι ορισμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου δημιουργούν σημεία τριβής με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και δεν συμβάλλουν απαραίτητα στην αναβάθμιση της ποιότητας της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης.

Η Νομική Σχολή Αθηνών θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικού διαλόγου προτού εισαχθεί προς ψήφιση. Για τον σκοπό αυτό προτίθεται να διοργανώσει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα  επιστημονική εκδήλωση στην οποία θα υπάρξει ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων για τις διατάξεις του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ