Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Απίστευτο: Δήμος έστειλε αλληλογραφία και στο εξωτερικό του φακέλου φαίνονταν ο ΑΦΜ, ο αριθμός ταυτότητας και η ΔΟΥ του παραλήπτη

Τι αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων για το φάκελο που έλαβε πολίτης. Η καταγγελία και η επίπληξη προς το Δήμο, ο οποίος – όπως δήλωσε - εκ παραδρομής δημοσιοποίησε τα στοιχεία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο: Δήμος έστειλε αλληλογραφία και στο εξωτερικό του φακέλου φαίνονταν ο ΑΦΜ, ο αριθμός ταυτότητας και η ΔΟΥ του παραλήπτη unsplash

Ανοίγετε το γραμματοκιβώτιο. Παραλαμβάνετε την αλληλογραφία σας και την ώρα που την βλέπετε στο εξωτερικό του φακέλου αναγράφονται προσωπικά δεδομένα περισσότερα από όσα ήταν αναγκαία για την ταυτοποίησή σας ως παραλήπτη.

Αυτή την καταγγελία έλαβε και εξέτασε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όταν πολίτης στον κοινόχρηστο χώρο αλληλογραφίας της πολυκατοικίας όπου διαμένει, έλαβε και είδε ότι στον φάκελο αποστολής εξωτερικά, αναγράφονται ο ΑΦΜ, η Δ.Ο.Υ και ο αριθμός δελτίου ταυτότητάς του, στοιχεία που όπως ισχυρίζεται έγιναν γνωστά σε τρίτους, και των οποίων η χρήση είναι δυνατή για την ταυτοποίησή του.

Η Αρχή έκρινε ότι το συγκεκριμένο συμβάν οφειλόταν σε παραδρομή, καθώς έγινε δεκτό ότι πάγια τακτική του καταγγελλόμενου Δήμου είναι η αποστολή φακέλων, στο εξωτερικό των οποίων είναι ορατά μόνο το όνομα, το επώνυμο και η διεύθυνση του παραλήπτη. Για το λόγο αυτό, περιορίστηκε στην επιβολή επίπληξης κατά του υπεύθυνου επεξεργασίας.

Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

eurokinissi

Προσωπικά δεδομένα: Τα επίμαχα στοιχεία

Όπως αναφέρει η απόφαση της Αρχής «η … Υπηρεσία του Δήμου … απέστειλε στον καταγγέλλοντα επιστολή, που τηρεί ως υπεύθυνος επεξεργασίας στο αρχείο του, σε φάκελο αλληλογραφίας, κατά τρόπο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις της νόμιμης επεξεργασίας που ορίζει ο ΓΚΠΔ. Ειδικότερα, στον φάκελο αποστολής εκτός από το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του καταγγέλλοντα-παραλήπτη αναγράφονται και ο ΑΦΜ, η Δ.Ο.Υ και ο αριθμός δελτίου ταυτότητάς του, με αποτέλεσμα να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά παρανόμως και τρίτοι (π.χ. ταχυδρόμος, γείτονες κ.λπ.)».

Υπογραμμίζεται επίσης: «Επειδή τα ανωτέρω –πλην του ονοματεπωνύμου και της ταχυδρομικής διεύθυνσης αναφερόμενα προσωπικά στοιχεία του καταγγέλλοντα που εμφανίζονται στον φάκελο αποστολής δεν είναι συναφή, πρόσφορα και ανάλογα του σκοπού που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επεξεργασία, η … Υπηρεσία του Δήμου … ως υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών στοιχείων του εκάστοτε οφειλέτη του, θα έπρεπε να αποστείλει σε αυτόν την … βεβαίωση σε φάκελο αλληλογραφίας, στο εξωτερικό του οποίου και στο διαφανές- ορατό σε όλους- παράθυρο, θα αναγράφονται μόνον τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αποστολή του φακέλου στον παραλήπτη και ταυτοποίηση αυτού, ήτοι όνομα, επώνυμο και διεύθυνση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ