Σάββατο 10 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Απίστευτο: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε αιτούντες άσυλο για παραβίαση μέτρων κορονοϊού κατά την είσοδο στη χώρα – Η αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη

Δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε άτομα τα οποία εισέρχονται στη χώρα αιτούντα διεθνή προστασία, λέει η ανεξάρτητη Αρχή. Παραπέμπει στο διεθνές δίκαιο και σε ευρωπαϊκές Οδηγίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απίστευτο: Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε αιτούντες άσυλο για παραβίαση μέτρων κορονοϊού κατά την είσοδο στη χώρα – Η αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη eurokinissi

Πρόστιμο σε αιτούντες άσυλο: Την άμεση παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσαν αναφορές για την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους αιτούντες άσυλο. Τα πρόστιμα επέβαλε η Λιμενική Αρχή Χίου, με την αιτιολογία της παραβίασης των προϋποθέσεων εισόδου προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19.

Ωστόσο, παρά τις παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Αρχής προς τη Λιμενική Αρχή Χίου και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής για ακύρωση των προστίμων, οι λιμενικές αρχές ενέμειναν στις απόψεις τους, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συνηγόρου και την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Σε αυτήν αναφέρει πως «κατόπιν της υποβολής σχετικών αναφορών από ΜΚΟ και της έρευνας που διενήργησε ο Συνήγορος του Πολίτη προέκυψε ότι η Λιμενική Αρχή Χίου επέβαλε πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ ατομικώς σε αιτούσες/αιτούντες διεθνούς προστασίας, με την αιτιολογία της παραβίασης των προϋποθέσεων εισόδου προς περιορισμό της διασποράς του COVID-19».

Τα εν λόγω πρόστιμα εκδόθηκαν σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων χωρών», σημειώνεται, αλλά όπως διευκρινίζει ο Συνήγορος οι σχετικές διατάξεις δεν αφορούν τους αιτούντες άσυλο.

Προκήρυξη

Grafeiotypou

Στο «κενό» οι επισημάνσεις της Αρχής

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του παραπέμπει στις παρεμβάσεις, κατά τις οποίες ανέπτυξε τις εξής θέσεις:

* Οι αναφερόμενοι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της ΚΥΑ, καθώς πρόκειται για αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία, εφόσον εξ αρχής εξέφρασαν την επιθυμία τους να καταθέσουν ενώπιον αρμόδιας αρχής αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας (δήλωση βούλησης ασύλου) – πλέον κάποιοι εξ αυτών είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

* Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης) δεν επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε άτομα τα οποία εισέρχονται στη χώρα αιτούντα διεθνή προστασία – προβλέπεται η προστασία των ατόμων αυτών προκειμένου να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να αιτηθούν άσυλο.

* Οι Οδηγίες της ΕΕ προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Κρατών-Μελών κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης έχουν τονίσει, ότι τα μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να περιορίζουν την άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέραν του βαθμού που κρίνεται αναγκαίος βάσει της αρχής της αναλογικότητας, πολύ δε περισσότερο να θέτουν πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα παροχής διεθνούς προστασίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ