Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Από τα “μετάλλια” στις κλοπές… στη φυλακή η σπείρα με τους καταλύτες – Θύματα η Πηγή Δεβετζή και γνωστός δικηγόρος

Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης στην πλημμεληματική της μορφή, της κλοπής και της διακεκριμένης κλοπής στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από τα “μετάλλια” στις κλοπές… στη φυλακή η σπείρα με τους καταλύτες – Θύματα η Πηγή Δεβετζή και γνωστός δικηγόρος Freepik

Σπείρα με κλεμμένους καταλύτες: Στη φυλακή οδηγούνται δύο από τα πέντε μέλη της σπείρας που «θέριζε» καταλύτες αυτοκινήτων στα νότια προάστια με θύματα ιδιοκτήτες ακριβών αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων, από τα πέντε άτομα που κάθισαν στο εδώλιο οι τρεις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε κάθειρξη έξι ετών, ενώ οι άλλοι δύο οδηγήθηκαν στη φυλακή και ένας πήρε αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σημειώνεται ότι ο φερόμενος ως κλεπταποδόχος απαλλάχθηκε από την κατηγορία γιατί δεν αποδείχθηκε ότι συμμετείχε και στις κλοπές.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν η ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή, ένας γνωστός δικηγόρος, που συμμετέχει ως υπερασπιστής κατηγορουμένου σε μεγάλη δίκη που διεξάγεται αυτήν την περίοδο, αλλά και ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της εστίασης με τεράστια επιτυχία, αφού βρίσκεται πίσω από πολύ γνωστά εστιατόρια της Αθήνας.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν πέντε άτομα, που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης στην πλημμεληματική της μορφή, της κλοπής και της διακεκριμένης κλοπής.

Σπείρα με κλεμμένους καταλύτες

freepik

Σπείρα με κλεμμένους καταλύτες: Το παλλάδιο και η ραγδαία αύξηση της τιμής του που ξεπερνά την τιμή του χρυσού

Αξιοσημείωτο είναι πως η ραγδαία αύξηση που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι κλοπές καταλυτών ανά τον κόσμο έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής ενός μετάλλου, όχι ιδιαίτερα γνωστού, του παλλάδιου. Η τιμή του, δε, τους τελευταίους μήνες έχει ανέβει κατακόρυφα στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, ξεπερνώντας ακόμη και την τιμή του χρυσού!

Μάλιστα όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, ο ένας εκ των κατηγορουμένων μέσω ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής με την ονομασία «Naim», που είχε εγκατεστημένη στο κινητό του τηλέφωνο, ενημερωνόταν καθημερινά για την αξία πώλησης καταλυτών, η οποία διαμορφωνόταν σύμφωνα με τη διεθνή διακύμανση των τιμών μετάλλων του καταλύτη, έτσι ώστε από την πώληση του αφαιρεθέντος καταλύτη να επιτύχει το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Τον περασμένο Απρίλιο είχαν συλληφθεί τέσσερις άνδρες από τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα αυτοκίνητο και υποδύονταν τους πλανόδιους παλιατζήδες. Tα μέλη της συμμορίας μετέβαιναν πρώτες πρωινές ώρες από την περιοχή του Ζεφυρίου, όπου διέμεναν, στα νότια προάστια προς αναζήτηση πολυτελών οχημάτων, κατά κύριο λόγο τύπου τζιπ με ιδιαίτερη αδυναμία στα Land Rover και τα Lexus. Το καμουφλαρισμένο αμάξι τους ήταν πάντοτε φορτωμένο με πλήθος αντικειμένων, ανάμεσα στα οποία έκρυβαν και τα εργαλεία της δουλειάς.

Στόχος τα πολυτελή οχήματα, με ιδιαίτερη αδυναμία στα Land Rover και τα Lexus

Μόλις εντόπιζαν το αμάξι-στόχο δρούσαν απολύτως οργανωμένα και κάποιοι εξ αυτών άρχιζαν να προσεγγίζουν περιμετρικά τον χώρο πεζή. Κύκλωναν τον στόχο και ένα μέλος τους έφτανε με έρπινγκ κάτω από το πολυτελές αυτοκίνητο, όπου, χρησιμοποιώντας ειδικό φορητό ηλεκτρικό κοπτικό εργαλείο, έκοβε και αφαιρούσε τον καταλύτη και ύστερα τον απέκρυπτε μέσα στο πλήθος των αντικειμένων στο «επιχειρησιακό» αυτοκίνητο. Στη συνέχεια οι καταλύτες παραδίδονταν σε μέλος που ήταν επιφορτισμένο με την περαιτέρω διάθεση σε εταιρίες ανακύκλωσης μετάλλων-καταλυτών, αποκομίζοντας περίπου 350 ευρώ ανά καταλύτη. Η σπείρα κατάφερε να αφαιρέσει συνολικά 45 καταλύτες, αποκομίζοντας περισσότερα από 15.000 ευρώ.

Σπείρα με κλεμμένους καταλύτες

freepik

Η κατάθεση της Δεβετζή στην Αστυνομία 

Θύμα της σπείρας έπεσε και η σπουδαία αθλήτρια του τριπλούν, η Πηγή Δεβετζή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ολυμπιονίκης είχε σταθμευμένο το όχημά της στον Αλιμο, όπου οι δράστες απέσπασαν «χειρουργικά» τον καταλύτη, τον οποίο στη συνέχεια πούλησαν έναντι 350-400 ευρώ. «Διαπίστωσα ότι το αμάξι μου δεν έπαιρνε μπροστά. Δεν ήξερα τι είχε συμβεί και στο συνεργείο μού εξήγησαν ότι είχε αφαιρεθεί ο καταλύτης. Εγώ δεν είδα ποτέ τους δράστες», φέρεται να είχε καταθέσει στην Αστυνομία. Η ίδια εμφανίστηκε αρκετές φορές στο δικαστήριο, όμως, εξαιτίας των αρκετών διακοπών και αναβολών της δίκης, δεν ήταν σε θέση να παραστεί όταν κλήθηκε να καταθέσει.

Σπείρα με κλεμμένους καταλύτες

eurokinissi

Σπείρα με κλεμμένους καταλύτες: Ζημιά ύψους 1.000 – 1.500 ευρώ για τους ιδιοκτήτες

Από την ακροαματική διαδικασία και τις καταθέσεις των θυμάτων προέκυψε ότι η αφαίρεση ενός καταλύτη, που απέδιδε 400 ευρώ στους κατηγορουμένους, προκαλούσε ζημιά 1.000 – 1.500 ευρώ στους ιδιοκτήτες, που καλούνταν να πληρώσουν το κόστος επισκευής. Οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν ελάχιστες από τις πράξεις που τους αποδόθηκαν, ενώ υποστήριξαν ότι οδηγήθηκαν σε αυτές λόγω οικονομικής ένδειας. «Η καραντίνα μάς έκανε μεγάλο κακό. Δεν είχαμε δουλειά, δεν κάναμε μεροκάματα. Δεν μπορούσε να βρούμε χρήματα για εμάς και τις οικογένειές μας», είπαν μεταξύ άλλων. Πάντως, όπως κατέθεσαν οι αστυνομικοί που εξάρθρωσαν τη σπείρα, οι κλοπές καταλυτών συνεχίστηκαν και μετά τη σύλληψή τους, αλλά σε μικρότερη ένταση.

«Τα θύματα της συγκεκριμένης υπόθεσης, δυστυχώς, επωμίζονται ένα υψηλό κόστος επισκευής των οχημάτων τους. Οι εγκληματικές ενέργειες συνεχώς εξελίσσονται και οι παραβάτες βρίσκουν νέες διεξόδους για παράνομες ενέργειες. Τα ευγενή μέταλλα που περιέχουν οι καταλύτες των πολυτελών αυτοκινήτων διαπραγματεύονται πολύ ακριβά στην αγορά μεταλλευμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία εξιχνιάζει πολλές υποθέσεις, όμως πάντα νέες εγκληματικές ομάδες μπαίνουν σε δράση», αναφέρει ο δικηγόρος Άγγελος Βουράκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ