Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023

Από τις αγορεύσεις στις… παρελάσεις: Ο εισαγγελέας που υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, αλλά και την Εθνοφυλακή

Ο διπλός ρόλος του εισαγγελέα Εφετών Σύρου Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου. Άφησε τα δικαστικά έδρανα και ντύθηκε στα «χακί» για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από τις αγορεύσεις στις… παρελάσεις: Ο εισαγγελέας που υπηρετεί τη Δικαιοσύνη, αλλά και την Εθνοφυλακή cyclades24

Εισαγγελέας στην Εθνοφυλακή: Θεωρεί καθήκον του να υπηρετεί την πατρίδα του με όσους περισσότερους τρόπους μπορεί. Αυτό δηλώνει ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, ο οποίος προ ημερών άφησε κατά μέρος δικογραφίες και άλλα δικαστικά καθήκοντα και έβαλε τη… στολή του.

Ως ενεργός εθνοφύλακας (τυφεκιοφόρος) στο Τάγμα Εθνοφυλακής Ερμούπολης, ο γνωστός εισαγγελέας εμφανίστηκε στην παρέλαση του Σώματος την 25η Μαρτίου. Οπλοφόρος και ευθυτενής ακολούθησε το σχηματισμό και ανέφερε πως έχει επιλέξει να υπηρετεί την πατρίδα του με όσους τρόπους μπορεί.

Ο Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου είναι από τους πλέον γνωστούς εισαγγελείς και έχει χειριστεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων, ενώ διετέλεσε εισαγγελέας της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

cyclades24

Είχε μάλιστα επιλεγεί από το Ανώτατο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ομόφωνα με ψήφους 11-0 για να αναλάβει τη θέση του εντεταλμένου της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα. Ασκήθηκε, όμως, βέτο από τα ευρωπαϊκά όργανα πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων.

Τον περασμένο Ιούνιο οι δυο εισαγγελείς Εφετών για τους οποίους ασκήθηκε κατά μια έννοια βέτο, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη κλήθηκαν να περάσουν προφορική «συνέντευξη», μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο και αποδέχτηκαν.

Το βέτο της Ευρώπης και η επιστολή καταπέλτης

Το ευρωπαϊκό βέτο, όπως έγραψε και το dikastiko.gr θεωρήθηκε προσβλητικό σύμφωνα με τις πληροφορίες, προκαλώντας αναταραχή, όσο κι αν αποτελεί δικαίωμά της να κάνει την τελική επιλογή.

Κι αυτό γιατί απλώς φάνηκε σαν η ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της χώρας τίθεται εν αμφιβόλω. Μάλιστα αυτό διατρανώθηκε από το γεγονός ότι επιπλέον διευκρινήσεις ζητήθηκαν μόνο από τους 2 εκ των 7 εισαγγελικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν ενστάσεις για παραβίαση της αρχής της ισότητας και ψίθυροι για «συγκεκριμένη στόχευση όσον αφορά τα πρόσωπα που θα πήγαιναν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από το Εφετείο».

Η επιστολή του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου αφενός στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αποδέχεται να υποβληθεί σε συνέντευξη, αλλά με μια ξεκάθαρη αιχμή: «Παρά το γεγονός ότι θεωρώ την εμπειρία μου αυταπόδεικτη, αφενός λόγω των αρμοδιοτήτων που ο νόμος αποδίδει στους Έλληνες εισαγγελείς και μάλιστα του δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας (περί των οποίων σαφώς ο διακεκριμένος συνάδελφός μου, νεότερός μου υπηρεσιακά, κύριος Δημήτριος Ζημιανίτης ήταν και είναι σε θέση να σας διαφωτίσει πλήρως στα πλαίσια του εκεί θεσμικού του ρόλου), αφετέρου λόγω των αναλυτικών στοιχείων που περιέλαβα στην επιστολή μου προς εσάς (αναφερόμενος, μάλιστα και σε ποσοστώσεις ως προς τα αδικήματα PIF, για τα οποία, ειδικότερα, αναφέρεστε) και της συνημμένης στην επιστολή αυτή έγγραφης βεβαίωσης, τέλος δε, ενόψει και της 26ετούς συνολικής υπηρεσίας μου στο Εισαγγελικό Σώμα της χώρας μου, σας ενημερώνω ότι δέχομαι να συμμετέχω στην προτεινόμενη συνέντευξη, κατά την οποία θα χαρώ να γνωρίσω εσάς και τους συναδέλφους σας».

Την επιστολή του δημοσιοποίησε το dikastiko.gr.

cyclades24

Το Σώμα της Εθνοφυλακής

Πρόκειται για τον ίδιο Εισαγγελέα Εφετών, Προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Σύρου, ο οποίος ντύθηκε στα χακί, καθώς παράλληλα με τα εισαγγελικά του καθήκοντα, αποτελεί και μέλος της Εθνοφυλακής του νησιού!

Οι  Εθνοφύλακες είναι εθελοντές οπότε είναι καθημερινοί άνθρωποι μέσα από την κοινωνία μας. Η Εθνοφυλακή είναι αναπόσπαστο τμήμα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι μια οργανωμένη στρατιωτική δύναμη, η οποία συμβάλλει στην άμυνα της χώρας. Οι μονάδες της έχουν την ίδια οργάνωση με τις ενεργές μονάδες και διαθέτουν οπλικά συστήματα ανάλογα με την αποστολή τους.

Το δυναμικό της αποτελείται από έμπειρους άντρες της τοπικής κοινωνίας, οι οποίοι αφ΄ ενός έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας και με τη συμμετοχή τους σε εθνικές ασκήσεις στο διάστημα της εφεδρείας τους, αφ΄ ετέρου συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στα πλαίσια της αποστολής των μονάδων τους.

Συγκροτείται από τον καιρό της ειρήνης ως Ένοπλη Δύναμη του Στρατού Ξηράς, για την ενίσχυση και υποστήριξη στην ειρήνη, στην επιστράτευση και στο πόλεμο των Ενόπλων Δυνάμεων προς εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ συμβάλλει και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Κομμάτι της κοινωνίας Η Εθνοφρουρά δεν είναι κάτι το απόμακρο και ξένο προς την τοπική κοινωνία. Είναι σάρκα από την σάρκα της. Αποτελείται από απλούς πολίτες κατοίκους της περιοχής.

Πηγή: cyclades24.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ