Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Επιστολή του εισαγγελέα Εφετών Τσορμπατζόγλου στην Ευρωπαία Εισαγγελέα: «Θεωρώ την εμπειρία μου αυταπόδεικτη…»

Απάντηση στο αίτημα για προφορική συνέντευξη από την επιτροπή των Ευρωπαίων Εισαγγελέων έστειλε ο Έλληνας Εισαγγελέας Εφετών διατυπώνοντας την μάλιστα με τρόπο αιχμηρό για τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δημ. Ζημιανίτη με τη φράση «εφόσον μέχρι τώρα απέτυχε ο νεότερος μεν, διακεκριμένος δε, συνάδελφός μου κύριος Δημήτριος Ζημιανίτης να σας ενημερώσει θεσμικά»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή του εισαγγελέα Εφετών Τσορμπατζόγλου στην Ευρωπαία Εισαγγελέα: «Θεωρώ την εμπειρία μου αυταπόδεικτη…»

Συνέχεια στο «θρίλερ» με τη διαδικασία ορισμού των δυο εκ των 7 εισαγγελικών λειτουργών που επελέγησαν ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και μπλόκαρε η Ευρωπαία Εισαγγελέας Laura Codruţa Kövesi: Στις 24 ή 28 Ιουνίου οι δυο εισαγγελείς Εφετών για τους οποίους ασκήθηκε κατά μια έννοια βέτο, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη θα περάσουν προφορική «συνέντευξη», μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο και αποδέχτηκαν.

Υπενθυμίζεται πως τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, το βέτο της Ευρωπαίας Εισαγγελέα για την ομόφωνη (11-0) επιλογή των 2 εκ των 7 Ελλήνων εισαγγελέων που θα επικουρούν τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα, Δημ. Ζημιανίτη, θεωρήθηκε προσβλητικό σύμφωνα με τα πληροφορίες, προκαλώντας αναταραχή, όσο κι αν αποτελεί δικαίωμά της να κάνει την τελική επιλογή. Κι αυτό γιατί απλώς φάνηκε σαν η ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της χώρας τίθεται εν αμφιβόλω. Μάλιστα αυτό διατρανώθηκε από το γεγονός ότι επιπλέον διευκρινήσεις ζητήθηκαν μόνο από τους 2 εκ των 7 εισαγγελικούς λειτουργούς, με αποτέλεσμα να διατυπωθούν ενστάσεις για παραβίαση της αρχής της ισότητας και ψίθυροι για «συγκεκριμένη στόχευση όσον αφορά τα πρόσωπα που θα πήγαιναν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία από το Εφετείο».

«Απέτυχε ο κ. Ζημιανίτης»

Η επιστολή του εισαγγελέα Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου αφενός στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αποδέχεται να υποβληθεί σε συνέντευξη, αλλά με μια ξεκάθαρη αιχμή: Παρά το γεγονός ότι θεωρώ την εμπειρία μου αυταπόδεικτη, αφενός λόγω των αρμοδιοτήτων που ο νόμος αποδίδει στους Έλληνες εισαγγελείς και μάλιστα του δευτέρου βαθμού δικαιοδοσίας (περί των οποίων σαφώς ο διακεκριμένος συνάδελφός μου, νεότερός μου υπηρεσιακά, κύριος Δημήτριος Ζημιανίτης ήταν και είναι σε θέση να σας διαφωτίσει πλήρως στα πλαίσια του εκεί θεσμικού του ρόλου), αφετέρου λόγω των αναλυτικών στοιχείων που περιέλαβα στην επιστολή μου προς εσάς (αναφερόμενος, μάλιστα και σε ποσοστώσεις ως προς τα αδικήματα PIF, για τα οποία, ειδικότερα, αναφέρεστε) και της συνημμένης στην επιστολή αυτή έγγραφης βεβαίωσης, τέλος δε, ενόψει και της 26ετούς συνολικής υπηρεσίας μου στο Εισαγγελικό Σώμα της χώρας μου, σας ενημερώνω ότι δέχομαι να συμμετέχω στην προτεινόμενη συνέντευξη, κατά την οποία θα χαρώ να γνωρίσω εσάς και τους συναδέλφους σας».

Το αιχμηρό υστερόγραφο

Το υστερόγραφο όμως είναι η πλήρης αποτύπωση του πνεύματος της επιστολής, αφού υπενθυμίζει τη γνωριμία του με δυο άλλους ευρωπαίους εισαγγελείς για τους οποίους αναφέρει ότι σίγουρα θα τον θυμηθούν (για να διατυπώσουν γνώμη) σε αντιδιαστολή με τον Έλληνα εισαγγελέα που «απέτυχε να ενημερώσει θεσμικά»:

«Διαβιβάζοντας τους θερμούς μου χαιρετισμούς στους εν λόγω δύο συναδέλφους σας, οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι θα με θυμηθούν αμέσως (αν λάβει κανείς υπόψη τις ομηρικές διπλωματικές μάχες στις οποίες συμμετείχαμε), παρακαλώ, εφόσον μέχρι τώρα απέτυχε ο νεότερος μεν, διακεκριμένος δε, συνάδελφός μου κύριος Δημήτριος Ζημιανίτης να σας ενημερώσει θεσμικά και με τον καλύτερο τρόπο περί της εμπειρίας ενός μαχόμενου Έλληνα Εισαγγελέα δευτέρου βαθμού σε ένα από τα μεγαλύτερα δικαστήρια της Ελλάδας (και να απαλλάξει τόσο εσάς όσο και εμένα από την πρόσθετη ταλαιπωρία της συνέντευξης) και περί των καθηκόντων που άσκησα στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες (θέση στην οποία υπηρέτησε και ο ίδιος) και εφόσον το κρίνετε σκόπιμο, να απευθυνθείτε και στους κατά τα ανωτέρω δύο συναδέλφους σας (κ. Frederic Baab, κ. Ingrid Maschl – Clausen) για γενικότερες πληροφορίες περί της ευρωπαϊκής υπηρεσιακής εμπειρίας και αποδόσεώς μου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ποιοι είναι

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με 11 ψήφους υπέρ και 0 κατά επέλεξε τους 7 εισαγγελικούς λειτουργούς , δηλαδή:

-την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου,

-τους Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη και

-τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαο Ορνεράκη, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιο Μουζάκη.

Η απάντηση

Παράλληλα, όπως έγραψε το dikastiko.gr, προ ημερών πηγές της ευρωπαϊκής εισαγγελίας από την άλλη αναφέρουν ότι δεν αμφισβητείται, σε καμία περίπτωση, η κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και το θέμα που έχει προκύψει είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Ότι δηλαδή από το βιογραφικό που ζητήθηκε να στείλουν και οι 7 εισαγγελείς που επιλέχθηκαν (στην αγγλική γλώσσα) φαίνεται σε αυτό των δύο εφετών να λείπουν στοιχεία που εμπεριέχονταν στο φάκελο που προσκόμισαν στο ΑΔΣ. Εν ολίγοις ζητούνται διευκρινίσεις και αυτό σε καμία περίπτωση, επισημαίνουν, δεν συνιστά αμφισβήτηση ούτε των εισαγγελικών λειτουργών ούτε του Δικαστικού Συμβουλίου. Προσθέτουν δε ότι επειδή οι υποθέσεις ευρωπαϊκής απάτης εκδικάζονται στη χώρα μας από το Εφετείο είναι λογικό να ζητείται από τους εισαγγελείς εφετών και μόνο να αναφέρουν αν έχουν εμπειρία σε τέτοιες δίκες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ