Πέμπτη 09 Φεβρουαρίου 2023

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Καταγγέλλει πως δεν έγινε δεκτό το αίτημα Ράμμου για ενημέρωση – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε υποβάλλει αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή προκειμένου να ενημερώσει για θέματα αρμοδιότητας της Αρχής. Τι λέει η Κουμουνδούρου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας – Καταγγέλλει πως δεν έγινε δεκτό το αίτημα Ράμμου για ενημέρωση – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ eurokinissi

Θυελλώδης υπήρξε η συνεδρίαση μετά την απόφαση για αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, καθώς όπως ανέφεραν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίφθηκε το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ για έκτακτη σύγκληση προκειμένου να γίνει ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής.

Η στάση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε, ωστόσο, την αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων της Επιτροπής. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση όπου εξεταζόταν η υπόθεση παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ το 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλαν τον πρόεδρο της Επιτροπής και την κυβέρνηση πως επιχειρεί να συγκαλύψει τα ευρήματα της ΑΔΑΕ και αποχώρησαν.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος το κόμμα του δεν θα συνεργήσει σε προσπάθεια «συνταγματικής εκτροπής και αυτοκατάργησης της επιτροπής».

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

EUROKINISSI

Σύμφωνα με το protothema.gr η στάση αυτή προκάλεσε κατ’ αρχάς την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, ο οποίος έκανε λόγο για «σόου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θλίβει. Στην σημερινή συνεδρίαση συζητούμε την υπόθεση παρακολουθήσεων του ΚΚΕ μετά από αίτημα που κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσχηματικά τα όσα είπαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία διάθεση να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση των παρακολουθήσεων στα γραφεία του ΚΚΕ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας εξήγησε προς τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως πρέπει να καταθέσουν σχετικό αίτημα και εφόσον λάβει την υποστήριξη των 2/5 των μελών της επιτροπής, ο κ. Ράμμος θα κληθεί εκ νέου.

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

EUROKINISSI

Επίσης, ο κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος από την ΝΔ σημείωσε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει ήδη καταθέσει 4 φορές στην επιτροπή ενώ πρόσθεσε: «Είναι πρωτοφανές το αίτημα «αυτό-πρόσκλησης» στην υψηλότερου επιπέδου κοινοβουλευτική επιτροπή του επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής. Ο κ. Ραμμος επιλέγει να κάνει πολιτική και κινείται εκτός των συνταγματικών ορίων της Αρχής της οποίας προΐσταται».

Αλλά και Ευριπίδης Στυλιανιδης σχολίασε πως «οι ανεξάρτητες αρχές είναι θεσμικά αντίβαρα με οριοθετημένες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες που δεν πρέπει να ξεπερνούν. Δεν μπορούν ως εκ τούτου ούτε να κρίνουν τις λειτουργίες της δικαιοσύνης, ούτε φυσικά να υποδεικνύουν στο Κοινοβούλιο και μάλιστα στην Επιτροπή Θεσμών τι θα κάνει».

Η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ

Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε το dikastiko.gr  ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος σε σημερινή ανακοίνωσή του ανέφερε πως έχει αιτηθεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα, τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής.

Στη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το αίτημα υπεβλήθη καθώς η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμά τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας.

Υπόθεση παρακολουθήσεων

Eurokinissi

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ

“Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών τιμώντας τη συνταγματική της αποστολή και ανταποκρινόμενη στην υποχρέωση κοινοβουλευτικής λογοδοσίας, υπέβαλε στις 17 Ιανουαρίου 2023, διά του Προέδρου της, Χρήστου Ράμμου, αίτημα προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κο Κ. Μπούρα για σύγκληση της Επιτροπής.

Το αίτημα που κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κο Κ. Τασούλα, αφορά την ενημέρωση του σώματος σε σχέση με ζητήματα δημοσίου ενδιαφέροντος, που ανάγονται στις αρμοδιότητες της Αρχής.

Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Χρήστος Ράμμος”

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σε ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου αναφέρει πως η ώρα της αλήθειας έφτασε και οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει νόημα.

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

eurokinissi

«Μετά από έξι μήνες συσκότισης και συγκάλυψης η ώρα της αλήθειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών έφτασε. Μετά την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ που ζητά να ενημερώσει τη Βουλή για τα ευρήματα των ερευνών της, ο Πρόεδρος της Βουλής, οφείλει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ορίσει συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών. Οποιαδήποτε προσπάθεια κωλυσιεργίας από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει πλέον κανένα νόημα.

Η αλήθεια -είτε κάποιοι το επιθυμούν είτε όχι- είναι βέβαιο ότι θα αποκαλυφθεί και ο ελληνικός λαός θα μάθει ποιους και γιατί παρακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης μέσα από τον παρακρατικό του μηχανισμό» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ