Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Απόφαση “ασπίδα” για εργαζόμενους: H ληστεία με τραυματισμό σε βάρος υπαλλήλου είναι εργατικό ατύχημα που γεννά αποζημίωση

Η απόφαση που εξέδωσε ο Άρειος Πάγος προστατεύει τα δικαιώματα κυρίως εργαζομένων σε βενζινάδικα, μπαρ, delivery κλπ που πέφτουν λόγω ωραρίου πιο συχνά θύματα ληστών - Οι τραυματισμοί εργαζομένων από ληστές αποτελούν εργατικό ατύχημα και τους δίνουν το δικαίωμα για χρηματική ικανοποίηση από τον εργοδότη τους, λέει η απόφαση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απόφαση “ασπίδα” για εργαζόμενους: H ληστεία με τραυματισμό σε βάρος υπαλλήλου είναι εργατικό ατύχημα που γεννά αποζημίωση Freepik

Η ληστεία υπαλλήλου με τραυματισμό του είναι εργατικό ατύχημα που γεννά δικαίωμα αποζημίωσης, αποφαίνεται ο Άρειος Πάγος με μια απόφαση που προστατεύει -κυρίως- εργαζόμενους σε βενζινάδικα, μπαρ, delivery κ.λπ., οι οποίοι κατά κανόνα εργάζονται τις βραδινές ώρες, όταν τραυματίζονται από ληστές.

Η αποζημίωση αφορά την ηθική βλάβη του εργαζομένου και αυτή καταβάλλεται από τον εργοδότη. Η υποχρέωση του εργοδότη εδράζεται στην τυχόν βαριά αμέλειά του όταν δεν λαμβάνονται εκ μέρους του, κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας:

…. Ο εργοδότης έχει έναντι του εργαζομένου του την υποχρέωση πρόνοιας και οφείλει να διαρρυθμίζει και τα σχετικά με την παροχή της εργασίας ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου. Στη βλάβη της υγείας που προκαλείται από το εργατικό ατύχημα περιλαμβάνεται και η εξαιτίας αυτού προκληθείσα ψυχική ή πνευματική διαταραχή του εργαζομένου».

Δολοφόνησε τη γιαγιά του

eurokinissi

Ληστεία υπαλλήλου με τραυματισμό: Η υπόθεση

Η υπόθεση που έφτασε στο εργατικό τμήμα του Αρείου Πάγου αφορά καθαρίστρια σχολείου που βραδινές ώρες δέχθηκε απρόκλητη επίθεση (απόπειρα ανθρωποκτονίας) από άγνωστο άνδρα περίπου 25 ετών, ο οποίος τη μαχαίρωσε σε διάφορα σημεία του σώματός της.

Η επίθεση έγινε ενώ η εργαζομένη καθάριζε το εργαστήριο Πληροφορικής που βρίσκεται στο υπόγειο, όταν «αντιλήφθηκε την παρουσία ενός άγνωστου άνδρα πίσω της, ηλικίας περίπου 25 ετών, ο οποίος απρόκλητα επιτέθηκε βίαια σε αυτήν».

Και συνεχίζει η αρεοπαγίτικη απόφαση: «Όταν σήκωσε το χέρι της να αμυνθεί, δέχθηκε το πρώτο χτύπημα με μαχαίρι και ο άγνωστος, αφού τη γύρισε από την πλευρά της πλάτης της, συνέχισε να τη χτυπά με το μαχαίρι”. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, υποβλήθηκε σε εγχείρηση παρέμεινε για 7 ημέρες και στη συνέχεια έλαβε διαδοχικές αναρρωτικές άδειες και επίδομα ανικανότητας από το ΙΚΑ.

περιστατικό οπαδικής βίας

unsplash

Ληστεία υπαλλήλου με τραυματισμό: Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου (που αναφέρει το protothema.gr), ο τραυματισμός της εργαζομένης, ο οποίος «συνέβη κατά την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της, όπως η πράξη αυτή χαρακτηρίστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης (ωστόσο από τη διενεργηθείσα προανάκριση δεν διακριβώθηκε η ταυτότητα του δράστη), αποτελεί εργατικό ατύχημα το οποίο συνδέεται αιτιωδώς με βαριά αμέλεια των φυσικών προσώπων, τα οποία δεν κατέβαλαν την κατ’ αντικειμενική κρίση απαιτούμενη επιμέλεια την οποία όφειλαν ως συνετά κι ευσυνείδητα όργανα του εργοδότη – νομικού προσώπου να καταβάλουν με βάση την κοινή κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων πείρα και λογική ώστε να αποφευχθεί το παράνομο αποτέλεσμα».

Η βαριά εργοδοτική αμέλεια ανάγεται στη μη τήρηση της υποχρέωσης «λήψης μέτρων ασφάλειας του εργαζόμενου στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος προσωπικού και τουλάχιστον κατά τις νυκτερινές ώρες να είναι επαρκώς φωτισμένοι αυτοί, να υπάρχει φύλακας και να κλειδώνονται οι εξωτερικές πόρτες της σχολικής μονάδας. Την επικινδυνότητα της παροχής εργασίας στους χώρους αυτούς κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες γνώριζαν τα όργανα του εργοδότη, καθ’ όσον ήδη είχαν σημειωθεί, καταγγελθεί και δημοσιευτεί στον Τύπο εισβολές στους χώρους αυτούς κατά τη διάρκεια των σχολικών μαθημάτων από κακοποιά εξωσχολικά στοιχεία, τα οποία οπλοφορούσαν και έκαναν χρήση των όπλων αυτών προκειμένου να ληστέψουν ή έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών».

Η εργαζόμενη αξίωσε δικαστικά αποζημίωση 100.000 ευρώ αλλά της επιδικάστηκε το ποσό των 40.000 ευρώ. Η εργοδοτική πλευρά προσέφυγε στον Aρειο Πάγο υποστηρίζοντας ότι το ποσό που επιδικάστηκε ήταν δυσανάλογα υψηλό, αλλά τελικά η αίτηση αναίρεσης απορρίφθηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ