Πέμπτη 08 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Αποφασίζει η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας για τους εφέτες – ανακριτές: Ποιοι είναι τα φαβορί – Βερβεσός: “Έγκλημα…Τιμωρία;” – BINTEO

Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας. Ο εφέτης ανακριτής θα καλέσει άμεσα σε απολογία τους 3 νέους κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες. Αυστηρό μήνυμα Βερβεσού: “Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του!”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποφασίζει η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας για τους εφέτες – ανακριτές: Ποιοι είναι τα φαβορί – Βερβεσός: “Έγκλημα…Τιμωρία;” – BINTEO eurokinissi

Έφτασε η ώρα της Ολομέλειας Εφετών της Λάρισας, που καλείται να αποφασίσει για τον ορισμό εφέτη ανακριτή για την τραγωδία στα Τέμπη. Η Ολομέλεια των 21 Εφετών συγκαλείται σήμερα μετά από αίτημα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλου, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Με έγγραφό του ζητούσε συγκεκριμένα τη σύγκληση για να οριστούν ένας εφέτης ανακριτής και αναπληρωτής του ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος τόνιζε μεταξύ άλλων πως «ενόψει των τεράστιων και πολυσύνθετων ευθυνών που ανακύπτουν από τα μέχρι αποδεικτικά στοιχεία επιβάλλεται να εξεταστούν σύντομα και ενδελεχώς τα πάντα είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής άλλων προσώπων στο έγκλημα του άρθρου του Ποινικού Κώδικα (291) περί διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, είτε στο πλαίσιο διάπραξης άλλων συναφών εγκλημάτων».

Ανάλογο αίτημα είχε υποβάλλει προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, και ο πρωθυπουργός ζητώντας σε επιστολή του εφόσον κρίνεται απαραίτητο να αναβαθμιστεί η έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα και να υπάρξει κατά προτεραιότητα διερεύνηση και ανάθεση σε εφέτη ανακριτή της υπόθεσης.

Στην ίδια κατεύθυνση για την αναγκαιότητα ορισμού ειδικού εφέτη ανακριτή κινήθηκε και η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει δυο πράγματα:

– Πως την έρευνα θα διενεργήσει ένας αυξημένης εμπειρίας δικαστικός λειτουργός

– Ότι θα εξασφαλιστεί -ει δυνατόν- η ταχύτερη εκκαθάριση της υπόθεσης αφού θα ασχολείται μόνον με αυτή την υπόθεση.

Τέμπη

Eurokinissi

Ολομέλεια Εφετών: Ταχεία και πλήρη διερεύνηση ζητούν οι δικηγόροι, λέει ο Δ. Βερβεσός

Την ανάγκη «να μην επιτρέψουμε συγκαλύψεις και αποπροσανατολισμούς» τονίζει σε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό άρθρο του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός.

«Η Πολιτεία, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει το ‘ευ ζην’ των νέων μας, στερεί ανάλγητα ακόμη και το ‘ζην’» σημειώνει χαρακτηριστικά, δηλώνοντας πως το δικηγορικό σώμα, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, δια των συλλογικών του οργάνων, θα σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς επαγγελματική εμπλοκή, αλλά μόνον θεσμικά προς υποστήριξη της κατηγορίας.

«Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους δίκαιης τιμωρίας όλων των υπευθύνων, αλλά και γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον» επισημαίνει και υπενθυμίζει: «Η πικρή πείρα του παρελθόντος (Σάμινα, Λεωφορείο στα Τέμπη, Μάτι, Μάνδρα) δείχνει ότι τα λάθη ουδέν διδάσκουν και η ιστορία επαναλαμβάνεται, σκορπώντας ολοένα μεγαλύτερη οδύνη». Και υπογραμμίζει: «Τώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, πρέπει να χυθεί άπλετο φως παντού. Να μην επιτρέψουμε συγκαλύψεις και αποπροσανατολισμούς».

Τραγωδία στα Τέμπη: Οι νέες διώξεις

Νέες ποινικές διώξεις ασκήθηκαν στο μεταξύ την Πέμπτη από τις ανακριτικές αρχές σε βάρος του επιθεωρητή του ΟΣΕ, ο οποίος τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο και άπειρο σταθμάρχη, καθώς και σε βάρος των δύο σταθμαρχών που έπρεπε να βρίσκονται στη βάρδια τους στο σταθμό της Λάρισας μέχρι τις 11 το βράδυ του μοιραίου δυστυχήματος, αλλά αποχώρησαν νωρίτερα.

Οι διώξεις ασκήθηκαν από την αρμόδια ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση μετά και την παράδοση την Τετάρτη των σχετικών πορισμάτων από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. Ειδικότερα, τα τρία αυτά πρόσωπα κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Οι 3 νέοι κατηγορούμενοι θα λάβουν κλήση προς απολογία, η οποία όμως τοποθετείται χρονικά την επόμενη βδομάδα και σε περίπτωση ορισμού εφέτη ανακριτή για την υπόθεση θα είναι αυτός που θα τις αποστείλει.

Στην πρώτη δήλωση του πάντως ο επιθεωρητής Λάρισας, συνήγορος του οποίου ανέλαβε ο Γιάννης Γλύκας, έδειξε ως υπεύθυνους τους σταθμάρχες και τους μηχανοδηγούς. «Πολλαπλά λάθη, εγκατάλειψη θέσεων εν ώρα υπηρεσίας από δύο σταθμάρχες και η μη συνακόλουθη τήρηση του ωραρίου σε συνδυασμό με την ολιγωρία ως προς την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος τηλεδιοίκησης και των έργων σηματοδότησης, συνθέτουν το σκηνικό του τραγικού δυστυχήματος» αναφέρει στη δήλωσή του.

Τραγωδία στα Τέμπη: Αντιδράσεις συγγενών

Την ίδια ώρα συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας παρ’ ότι έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Παράλληλα, εξανίστανται διότι έχουν υποβάλλει αίτημα να γίνει κατάσχεση στον ΟΣΕ όλων των τεκμηρίων της υπόθεσης (ηχητικά, εξώδικα εργαζομένων κ.λπ.) όμως δεν έχουν πληροφορηθεί εάν οι αρχές έχουν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια.

Έχουν περάσει – όπως λένε – τόσες μέρες από το δυστύχημα και στον ΟΣΕ παραμένει ο παραιτηθείς διοικητής του, όπως επίσης και ο διοικητής της ΕΡΓΟΣΕ, οι οποίοι όμως είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενοι.

Αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην διασφαλίζει η Δικαιοσύνη ότι δεν θα υπάρξει καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων. Η μοναδική – γνωστή – παρέμβαση στα γραφεία του ΟΣΕ είναι από την ΡΑΣ πολλές μέρες μετά το δυστύχημα.

Επισημαίνουν δε ότι δεν έχει κληθεί ακόμη κάποιος ούτε από τον ΟΣΕ, ούτε από την διαχειρίστρια εταιρεία των σιδηροδρόμων.

ΔΣΑ

Eurokinissi

Δ. Βερβεσός: “Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του! Έγκλημα … Τιμωρία;

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Βερβεσού έχει ως εξής:

Σύσσωμη η ελληνική κοινωνία στέκεται συγκλονισμένη μπροστά στην τραγωδία των Τεμπών με θύματα δεκάδες νέους ανθρώπους. Όσο περνούν οι μέρες, η ανείπωτη θλίψη και η δίκαιη οργή οδηγούν σε αναπόφευκτο αναστοχασμό:

Ποια μοίρα επιφυλάσσει η Ελλάδα στα παιδιά της;

Η υπερδεκαετής περίοδος των μνημονίων και της διαρκούς κρίσης, επισώρευσε οικονομικά δεινά και στέρησε την ελπίδα από τη νέα γενιά. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα μοιάζει να επισφραγίζει, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας και του πολιτικού κόσμου απέναντι στους νέους.

Το οικονομικά επισφαλές μέλλον της γενιάς των 700€ μετατράπηκε σε ένα κατά κυριολεξία αβέβαιο μέλλον.

Η Πολιτεία, αφού απέτυχε να εξασφαλίσει το «ευ ζην» των νέων μας, στερεί ανάλγητα ακόμη και το «ζην».

Η ταχεία και πλήρης διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και η απόδοση των ευθυνών, όπου ανήκουν, είναι απόλυτα επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους δίκαιης τιμωρίας όλων των υπευθύνων, αλλά και γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

Η πικρή πείρα του παρελθόντος (Σάμινα, Λεωφορείο στα Τέμπη, Μάτι, Μάνδρα) δείχνει ότι τα λάθη ουδέν διδάσκουν και η ιστορία επαναλαμβάνεται, σκορπώντας ολοένα μεγαλύτερη οδύνη.

Τώρα που η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, πρέπει να χυθεί άπλετο φως παντού.

Να μην επιτρέψουμε συγκαλύψεις και αποπροσανατολισμούς. Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οποία απασχολούν την ελληνική κοινωνία και σχετίζονται με την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Επειδή τα παραπάνω αποτελούν αδήριτη αναγκαιότητα, που δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά όλους μας, το δικηγορικό σώμα, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, δια των συλλογικών του οργάνων, θα σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, χωρίς επαγγελματική εμπλοκή, αλλά μόνον θεσμικά προς υποστήριξη της κατηγορίας και δη, όχι σε βάρος του «τελευταίου σταθμάρχη», αλλά πρωτίστως σε βάρος των «μηχανοδηγών» που ηγούνται διαχρονικά της καταστροφικής πορείας της χώρας, με ολέθρια αποτελέσματα”.

*Δημήτρης Κ. Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

*Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο Libre.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ