Κυριακή 11 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Στο Εφετείο οι καθυστερήσεις συντάξεων μετά την πρωτόδικη απόφαση – βόμβα για καταβολή αποζημίωσης 4.350 ευρώ

Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να λάβει το πλήρες ποσό της σύνταξής της λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Δικαιώθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Εφετείο οι καθυστερήσεις συντάξεων μετά την πρωτόδικη απόφαση – βόμβα για καταβολή αποζημίωσης 4.350 ευρώ freepik/e-ΕΦΚΑ

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων θα βρεθούν στο επίκεντρο στις 13 Μαρτίου, οπότε και εκδικάζεται στο Εφετείο Αθηνών η έφεση που άσκησε ο ΕΦΚΑ έναντι της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που δικαίωσε ασφαλισμένη και επέβαλε αποζημίωση.

Στην πρώτη στα ελληνικά δικαστικά χρονικά απόφασή του, όπως έγραψε το dikastiko.grτο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο έκρινε πως ο αρμόδιος φορέας οφείλει την καταβολή αποζημίωσης ύψους 4.350 ευρώ σε ασφαλισμένη λόγω υπέρμετρης καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής της.

Επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

eurokinissi

Με την υπ’ αριθ. 1806/2021 απόφασή του το Πρωτοδικείο καταδίκασε τον ΕΦΚΑ στην καταβολή του ανωτέρω ποσού με τόκο 6% επειδή οι Υπηρεσίες του καθυστέρησαν να προσδιορίσουν τον χρόνο ασφάλισης ασφαλισμένης με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Η προσφεύγουσα αν και δικαιούταν να εισπράττει τη σύνταξή της από τον Οκτώβριο του 2010, λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρις ότου λάβει τελικά την σύνταξη.

Συντάξεις Μαρτίου

freepik

Απονομή συντάξεων: Υπερβαίνει το εύλογο διάστημα διεκπεραίωσης

Το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί «να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος».

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του e-ΕΦΚΑ έχασε τμήμα από τη σύνταξή της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012. Στον αντίποδα, ο ΕΦΚΑ αντέτεινε ότι δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της.

«Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο διάστημα εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης με βάση την οποία επιδικάζεται ως αποζημίωση ποσό περίπου 4.350 ευρώ.

ΕΦΚΑ

Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη

Αλ. Μητρόπουλος: Υπό τον φόβο μαζικών αγωγών, επισπεύδεται η έκδοση συντάξεων

Όπως εξάλλου αναφέρει ο πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος, «η έκδοσή της υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας να επισπεύσει την εκκαθάριση των κύριων συντάξεων υπό τον φόβο της έγερσης μαζικών αγωγών αποζημίωσης σε βάρος τους από τους συνταξιούχους».

Επίσης, σημειώνει πως με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εξαγγελία για χορήγηση προκαταβολής ύψους 100 ευρώ για κάθε μήνα σε κάθε συνταξιούχο που καθυστερεί η καταβολή της επικουρικής του σύνταξης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ