Παρασκευή 02 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Αποκάλυψη: Εισαγγελική έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση και παράνομη βία από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΔΥ – Ποιους καλεί ως μάρτυρες ο εισαγγελέας

Η καταγγελία έγινε τον Αύγουστο του 2021 και αφορά ανώτερο στέλεχος του οργανισμού. Ο πρώην και ο νυν διοικητής του οργανισμού ζήτησαν να ερευνηθούν τα πάντα - Τι αναφέρει η εργαζόμενη που αποχώρησε από την υπηρεσία – Ερωτήματα γιατί δεν ανταποκρίνεται στην κλήτευση του εισαγγελέα να καταθέσει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Εισαγγελική έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση και παράνομη βία από υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΟΔΥ – Ποιους καλεί ως μάρτυρες ο εισαγγελέας eurokinissi

Στην κλήτευση του προϊσταμένου μιας εργαζόμενης του ΕΟΔΥ, η οποία έχει αποχωρήσει από την υπηρεσία, προκειμένου να επιβεβαιώσει ή όχι την εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία της ότι υπέστη προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς της και παράνομη βία από υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανισμού, προχωρούν οι δικαστικές αρχές της χώρας.

ΕΟΔΥ

eurokinissi

Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εχει δοθεί εντολή στο αρμόδιο προανακριτικό τμήμα του πταισματοδικείου, να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην προϊστάμενος της καταγγέλλουσας προκειμένου να επιβεβαιώσει ή όχι τις καταγγελίες της γυναίκας, βάσει των οποίων οποίων διενεργείται έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση (337 παρ. 1 ΠΚ) και παράνομη βία (330 παρ.2 ΠΚ) σε βάρος ενός στελέχους με εξαιρετικά κομβική θέση στον οργανισμό. Το ζητούμενο είναι ότι μέχρι σήμερα η καταγγέλλουσα, παρά τις προσπάθειες της εισαγγελίας που κρατάει τη δικογραφία “ζωντανή” λόγω της σοβαρότητάς της, η καταγγέλλουσα δεν έχει προσέλθει να καταθέσει ενώπιον των αρχών. Αυτό που εξετάζεται είναι λόγος της μη προσέλευσης, ακόμα κι αν η ίδια φοβάται να καταθέσει ή επιθυμεί να υπαναχωρήσει απο τις σοβαρές καταγγελίες της.

Η καταγγελία

Η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα στις αρχές του 2022 όταν η διοίκηση του ΕΟΔΥ έστειλε φάκελο με την καταγγελία 45 σελίδων της υπαλλήλου που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό ανώτερο στέλεχος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην εργαζόμενη στην πολυσέλιδη επώνυμη καταγγελία της που ερευνάται από τη δικαιοσύνη, κατονομάζει ανώτερο στέλεχος του ΕΟΔΥ, το οποίο , όπως λέει, της έκανε τη ζωή κόλαση όταν αντιστάθηκε στις σεξουαλικές επιθέσεις που δέχθηκε.

ΕΟΔΥ

freepik

Η καταγγελία υποβλήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, φέρεται να ζήτησε εσωτερικό έλεγχο άμεσα, ενώ όταν λίγους μήνες αργότερα δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, ο νέος πρόεδρος Θεοκλής Ζαούτης, αφού όπως επισήμανε ενημερώθηκε μόλις τότε για το θέμα ανακοίνωσε ότι «εφόσον αποδεδειγμένα προκύψει οποιαδήποτε, έστω και ισχνή, υπόνοια πειθαρχικώς ελεγκτέας συμπεριφοράς, η Διοίκηση, με απόλυτη συνέπεια στις αρχές και τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει στο ακέραιο όσα ορίζει ο νόμος».

Αρκουμανέας

eurokinissi

ΕΟΔΥ: Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού (Δεκέμβριος 2021)

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν καταγγελίες για φερόμενα συμβάντα ψυχολογικού και ηθικού εκφοβισμού εις βάρος εργαζόμενης του ΕΟΔΥ, τα οποία φέρονται να έχουν τελεστεί έως τον Αύγουστο 2021 από στελέχη του Οργανισμού, ο ΕΟΔΥ δια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του σημειώνει τα εξής:

-Ο νυν Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση αυτή τον περασμένο Οκτώβριο, με την υπ’ αριθμ. Γ4β/οικ.62026 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 857 – 07.10.2021), μόλις προσφάτως έλαβε γνώση περί του εν λόγω θέματος και των σχετικών δημοσιευμάτων του Τύπου.

-Αμέσως ο καθ. Ζαούτης ζήτησε επείγουσα και επίσημη ενημέρωση τόσο από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού όσο και από το Αυτοτελές Τμήμα Νομικής Υπηρεσίας του ΕΟΔΥ.

ΕΟΔΥ

EUROKINISSI

-Σε κάθε περίπτωση, εφόσον αποδεδειγμένα προκύψει οποιαδήποτε, έστω και ισχνή, υπόνοια πειθαρχικώς ελεγκτέας συμπεριφοράς, η Διοίκηση, με απόλυτη συνέπεια στις αρχές και τις δεσμεύσεις της, θα εφαρμόσει στο ακέραιο όσα ορίζει ο νόμος».

Μηνύματα

Η εργαζόμενη που αποχώρησε από τον οργανισμό, έστειλε τον Αύγουστο του 2021 επιστολή- καταγγελία στον άμεσο προϊστάμενό της (ο οποίος καλείται τώρα ως μάρτυρας από τη Δικαιοσύνη) , αναφέροντας εν ολίγοις ότι διαμορφώθηκε «κλίμα εχθρικό και εν πολλοίς εκδικητικό επειδή αρνήθηκα να ικανοποιήσω μη υπηρεσιακές, σεξουαλικές επιθυμίες και ορέξεις προϊσταμένων της υπηρεσίας, απαξιώνοντάς με καθημερινά και με κάθε τρόπο… Σας ζήτησα ό,τι πιο απλό και ανθρώπινο. Να με προστατέψετε από την επανάληψη στο μέλλον αντίστοιχων αήθων συμπεριφορών, διασφαλίζοντάς μου πρωτίστως ότι δεν θα βγω σε εκτός έδρας δράσεις με τα συγκεκριμένα άτομα”, ανέφερε υποστηρίζοντας ότι ένας από τους ανθρώπους ο οποίος την παρενόχλησε σεξουαλικά είναι υψηλόβαθμ στέλεχος το οποίο την πίεζε διαρκώς να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορέξεις μέσω μηνυμάτων που της έστελνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ