Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΣτΕ: “Κόκκινη κάρτα” για συνεχιζόμενη αδράνεια της Διοίκησης – Επί 4 χρόνια αγνοεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποβαίνει σε βάρος φορολογούμενων

Προχώρησε σε εκ νέου ακύρωση της παράλειψης άσκησης κανονιστικής αρμοδιότητας, υποχρεώνοντας εφαρμογή του νόμου από τη φορολογική αρχή έως την έκδοση της κανονιστικής πράξης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ: “Κόκκινη κάρτα” για συνεχιζόμενη αδράνεια της Διοίκησης – Επί 4 χρόνια αγνοεί απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αποβαίνει σε βάρος φορολογούμενων EUROKINISSI

Από το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε επισημάνει σε απόφαση του την παράλειψη του Υπουργού Οικονομικών να εκδώσει απόφαση που θα καθόριζε τη διαδικασία εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, κατ’ εξουσιοδότηση σχετικού νόμου του 2001 που τέθηκε σε ισχύ.

Τότε μάλιστα είχε ακυρώσει σχετική διαδικασία μέχρι την έκδοση της υπουργικής απόφασης. Με τη νεότερη απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο βγάζει “κόκκινη κάρτα” στη Διοίκηση καθώς 4 χρόνια μετά την πρώτη κρίση του δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

«Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αρχή του κράτους δικαίου και η συνταγματική υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφώνεται προς τις ακυρωτικές αποφάσεις δεν ανέχονται η συνεχιζόμενη αδράνεια της Διοίκησης να ασκήσει την κανονιστική της αρμοδιότητα να αποβαίνει σε βάρος των φορολογουμένων, διέταξε ως μέτρο την υποχρέωση των φορολογικών αρχών να αποφαίνονται, εφεξής και ενόσω διαρκεί η παράλειψη έκδοσης της επίμαχης υπουργικής απόφασης, αμελλητί επί αιτημάτων καταβολής φόρου κληρονομίας κατ’ επίκληση του ως άνω άρθρου 82 παρ. 6 του ν. 2931/2001, κρίνοντας τη συνδρομή ή μη των νομίμων προϋποθέσεων της διάταξης αυτής με βάση τις γενικές διατάξεις και, ελλείψει τέτοιων, εκ των ενόντων, παράλληλα δε να απέχουν από κάθε πράξη διοικητικής εκτέλεσης μέχρι τη ρητή απόφανση επί των αιτημάτων αυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

νομοσχέδιο

Freepik

Η νέα ακύρωση από το ΣτΕ

«Με την απόφαση 278/2023 του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε εκ νέου η (ήδη ακυρωθείσα με την ΣτΕ 1057/2019 επταμ.) παράλειψη του Υπουργού Οικονομικών να εκδώσει απόφαση καθορίζουσα τη διαδικασία εξόφλησης του φόρου κληρονομίας από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 6 του άρθρου 82 του ν. 2961/2001 όπως ισχύει» τονίζει το ΣτΕ.

«Με την απόφαση αυτή κρίθηκε, ειδικότερα, ότι εφόσον μετά την πάροδο ικανού χρόνου από τη δημοσίευση της 1057/2019 ακυρωτικής απόφασης η φορολογική διοίκηση εξακολουθεί, μη συμμορφούμενη, να απέχει από την άσκηση της προβλεπόμενης στην ως άνω εξουσιοδοτική διάταξη δέσμιας κανονιστικής αρμοδιότητας, στοιχειοθετείται εκ νέου εκτελεστή παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας κατ’ άρθρο 45 παρ. 4 του π.δ. 18/1989, παραδεκτώς προσβαλλόμενη με αίτηση ακυρώσεως των ίδιων ή άλλων αιτούντων» προστίθεται.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ