Σάββατο 25 Μαϊου 2024

Αποκάλυψη: H απόφαση του Αρείου Πάγου που “δείχνει” δίωξη για κακούργημα στον Στάθη Παναγιωτόπουλο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, προ ολίγου καιρού, ανέτρεψε την νομολογία με μια απόφασή του και αποσυνέδεσε τον χαρακτηρισμό της πράξης ως κακούργημα από την ζημία των 120.000 ευρώ, εκτιμώντας πως  η ηθική ζημία είναι ανυπολόγιστη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: H απόφαση του Αρείου Πάγου που “δείχνει” δίωξη για κακούργημα στον Στάθη Παναγιωτόπουλο fb

Παναγιωτόπουλος: Τη νομική βάση για να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του τηλεπαρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου για την κακουργηματική μορφή του αδικήματος της παραβίασης προσωπικών δεδομένων , δίνει πρόσφατη απόφαση του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, που επικύρωσε καταδίκη για κακούργημα ενός άνδρα που διέρρευσε πορνογραφικό υλικό της συντρόφου του για να την εκδικηθεί διότι τον εγκατέλειψε.

Κι αυτό χωρίς να έχει προκληθεί ζημία ή να προκύπτει όφελος του ιδίου με ποσό άνω των 120.000 ευρώ, όπως επιτάσσει το άρθρο 38 παρ. 4 του νόμου Νόμου 4624/2019 περί προσωπικών δεδομένων : «…με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών τιμωρείται ο υπαίτιος των πράξεων των προηγούμενων παραγράφων, εάν είχε σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσει περιουσιακή ζημία σε άλλον ή να βλάψει άλλον και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνει το ποσό των εκατόν είκοσι χιλιάδων (120.000) ευρώ».

Όλες οι άλλες μορφές του συγκεκριμένου νόμου επιφέρουν ποινές (στη βαρύτερη μορφή) 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ, άρα διώκονται ως πλημμέλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος είναι ο νόμος με τον οποίο θα διωχθεί ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – Γιατί μπορεί (βάσει ερμηνείας) να διωχθεί για κακούργημα

Στάθης Παναγιωτόπουλος

Παναγιωτόπουλος: Ο Άρειος Πάγος

Άρα τρία είναι τα σημεία στα οποία κρίνεται η μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα:

-Να υπάρχει περιουσιακό όφελος του δράστη ή περιουσιακή ζημία του θύματος 120.000 ευρώ.

-Το τρίτο σημείο αφορά την αναφορά «να βλάψει άλλον»

Το σκεπτικό του Αρείου Πάγου που συντάσσεται με την απόφαση του Εφετείου, νομολογεί για πρώτη φορά ερμηνεύοντας τη διάταξη ότι «επομένως συντρέχει η περίπτωση του άρθρου 38 παρ. 4 (σ.σ κακούργημα)  όταν συνυπάρχει στο πρόσωπο του δράστη το πρόσθετο στοιχείο του σκοπού πρόκλησης βλάβης τρίτου προσώπου από παραβίαση προσωπικών δεδομένων , μη περιουσιακής βλάβης αλλά ηθικής τοιαύτης..»

Αρα βάσει ερμηνείας πλεον  κρίνεται από το πνεύμα του νομοθέτη ότι η βλάβη από τη δημόσια διαπόμπευση, είναι ανυπολόγιστη , δεν συνδέεται με του οικονομικό σκέλος και συνεπώς κρίνεται ως κακούργημα. Το ενδεχόμενο λοιπόν να διωχθεί ο τηλεπαρουσιαστής για κακούργημα είναι σφόδρα ισχυρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λύτρας για Παναγιωτόπουλο: Θα συλληφθεί εκ νέου, αν γίνει νέα καταγγελία – ΒΙΝΤΕΟ Παναγιωτόπουλος

Το περιστατικό

Το περιστατικό που έφτασε στον Άρειο Πάγο έγινε στο πρόσφατο παρελθόν και εμπεριείχε και στοιχεία απειλών απόπειρας αυτοκτονίας της κοπέλας εξ αυτού του λόγου και ήταν εξαιρετικά σοβαρό. Έτσι το Ανώτατο Δικαστήριο για πρώτη φορά έκανε στροφή στην νομολογία καταλήγοντας στην συγκεκριμένη απόφαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ