Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Αποκάλυψη: “Η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου” – Οι φήμες για παραιτήσεις και η διάψευση

“Δε θα κάνουμε αυτά που καταγγείλαμε”, απαντούν στο dikastiko.gr αρμόδιες πηγές, ξεκαθαρίζοντας πως αποτελεί απόφαση και θέση της κυβέρνησης να μην εκκινήσει καμία διαδικασία για την επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο καθώς η θητεία της σημερινής λήγει στις 30 Ιουνίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: “Η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση θα επιλέξει τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου” – Οι φήμες για παραιτήσεις και η διάψευση eurokinissi

Η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση που θα προκύψει είτε από την πρώτη κάλπη, είτε από τη δεύτερη κάλπη εφόσον χρειαστεί, και φυσικά όχι από την υπηρεσιακή κυβέρνηση που ενδεχομένως θα αναλάβει αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την 21η Μαΐου, θα εκκινήσει τη διαδικασία για την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου.

Αυτό διαβεβαιώνουν το dikastiko.gr αρμόδιες πηγές που ρωτήθηκαν για το θέμα, διαψεύδοντας κατηγορηματικά κάθε άλλο σενάριο που διακινήθηκε το τελευταίο διάστημα.

εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

freepik

Επιλογή ηγεσίας Αρείου Πάγου: Λήξη θητείας

Η θητεία τόσο της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου όσο και του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2023 και τις τελευταίες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι δυο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας “είτε προτίθενται”, “είτε πιέζονται” να παραιτηθούν από τη θέση τους ώστε να αποκτήσει η σημερινή κυβέρνηση τη “θεσμική νομιμοποίηση” να κινήσει τη διαδικασία αντικατάστασής τους από το παρών υπουργικό συμβούλιο.

Βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο αφενός θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως “σενάριο επιστημονικής φαντασίας” και από δικαστικές πηγές, και αφετέρου να γίνει μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή πριν διαλυθεί η Βουλή, αφού η διαδικασία εκκινεί με έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης προς τη Βουλή για την ακρόαση των υποψηφίων. Τέτοιος χρόνος όμως, ικανός για να γίνουν οι διαδικασίες, προφανώς δεν υπάρχει.

Διοικητικοί Δικαστές

EUROKINISSΙ

Διάψευση

Το dikastiko.gr για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θεσμικό ζήτημα, απευθύνθηκε σε αρμόδιες πηγές, που διαβεβαιώνουν πως αυτά τα σενάρια “είναι αφενός εκτός πραγματικότητας, αφετέρου είναι και υποβολιμαία”.

Μάλιστα προχωρώντας ακόμα παραπέρα αναφέρουν πως “η κυβέρνηση δε θα κάνει αυτό που κατήγγειλε το 2019 για αντιθεσμική πρακτική. Τη νέα ηγεσία θα επιλέξει η νέα εκλεγμένη κυβέρνηση και μέχρι τότε (μετά τις 30 Ιουνίου δηλαδή, εφόσον χρειαστεί), υπάρχει σχετικό προηγούμενο, καθήκοντα επικεφαλής θα ασκούν ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος και ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου”.

Στενιώτη

eurokinissi

Επιλογή ηγεσίας Αρείου Πάγου: Τι είχε συμβεί το 2019

Υπενθυμίζεται πως τον Μάϊο του 2019 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ είχε εξαγγελθεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών κίνησε τη διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Τότε είχαν επιλεγεί η Ειρήνη Καλού ως πρόεδρος και η Δήμητρα Κοκοτίνη ως εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εκκίνηση της διαδικασίας (κι όχι τα πρόσωπα) ήταν η αφορμή για να καταγγελθεί τότε από την ΝΔ (αλλά και συνταγματολόγους) ως “αντιθεσμική” η διαδικασία, δεδομένου ότι η χώρα ήταν πλέον σε εκλογική διαδικασία.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει -κατά τρόπο απαράδεκτο- και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε απαντήσει: “Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις. Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν”.

ανάγκη μεταρρύθμισης

Freepik

Δεν υπέγραψε

Τελικά ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν υπέγραψε το διάταγμα διορισμού της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Αρχικά πληροφορίες μετέφεραν πως δεν προτίθεται να το υπογράψει μέχρι τις 30 Ιουνίου, κάνοντας ουσιαστικά ότι είχε πράξει και το 2016 όταν είχε επιλεγεί προ της 30ης Ιουνίου η Ξένη Δημητρίου για τη θέση της εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αλλά υπέγραψε το διάταγμα την 1η Ιουλίου, όταν δηλαδή εξέπνευσε και τυπικά η θητεία της απερχόμενης εισαγγελέα Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Ακολούθως κι ενώ έμενε μια βδομάδα μέχρι τις εκλογές (από 30 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2019) δεν υπέγραψε το διάταγμα. Προσωρινά καθήκοντα προεδρεύοντος στον Άρειο Πάγο άσκησε η αρχαιότερη αντιπρόεδρος η αρχαιότερη αντιπρόεδρος του Αγγελική Αλειφεροπούλου και προσωρινά καθήκοντα εισαγγελέα ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας Δημήτριος Δασούλας.

Στα τέλη Αυγούστου 2019 μετά από σχετική διαδικασία στη Βουλή, το υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε για πρόεδρο τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και εισαγγελέα τον Βασίλη Πλιώτα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ