Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Αν. Κανελλόπουλος (πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου): “Δικοί μου άνθρωποι συζήτησαν “καφενειολογικώς” με κάποιους από το “κόμμα  Κασιδιάρη” – Τώρα είμαστε σε συμφωνία” – ΒΙΝΤΕΟ

“Καφενειολογικές” συζητήσεις, οι οποίες εξελίχθησαν, αφού ακολούθησε και ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την κάθοδο του κόμματος αυτού στις εκλογές", επικαλείται ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αν. Κανελλόπουλος (πρώην αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου): “Δικοί μου άνθρωποι συζήτησαν “καφενειολογικώς” με κάποιους από το “κόμμα  Κασιδιάρη” – Τώρα είμαστε σε συμφωνία” – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Σε επίσημη ανακοίνωση πως έκλεισε η συμφωνία και αναλαμβάνει πρόεδρος στο “κόμμα Κασιδιάρη” προχώρησε ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αναστάσιος Κανελλόπουλος επιβεβαιώνοντας πλήρως την αποκάλυψη του dikastiko.gr για την κίνηση αυτή και την ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός της εβδομάδος.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

(eurokinissi)

Σε συνομιλία του με το dikastiko.gr o πρώην ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, που είχε υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης (π.χ προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών) είχε αναφέρει ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη διοικούσα επιτροπή του αποκαλούμενου “κόμματος Κασιδιάρη” ώστε να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό του. Αυτές αφορούν, όπως αναφέρει, την κατάργηση της διοικούσας επιτροπής και την ανάδειξη του ιδίου με εκλογική διαδικασία σε πανελλήνιο συνέδριο περίπου 70 ατόμων, σε πρόεδρο του κόμματος ή αλλιώς “στον έχοντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο”.

Μιλώντας εν συνεχεία στο ΟΡΕΝ ο κ. Κανελλόπουλος δήλωσε πως θα αναλάβει τα ηνία του “κόμματος Κασιδιάρη” και πως μετά από “καφενειολογικές” συζητήσεις – όπως είπε – ήρθαν σε μία συμφωνία.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Κόμμα Κασιδιάρη: Από τις “καφενειολογικές” συζητήσεις στη συμφωνία

«Όντως ισχύει. Έχει δρομολογηθεί. Χρειάζεται κάποιες διαδικασίες, καταστατικές διαδικασίες του κόμματος αυτού, να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις. Και εν συνεχεία, αφού το καταστατικό το καταθέσω και στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά θα είμαι, εφόσον έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, πρόεδρος», είπε ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Ο Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι, με τον καταδικασμένο πρώην χρυσαυγίτη δεν είχε, μέχρι πρότινος, προσωπικές επαφές. «Άνθρωποι οι οποίοι ήσαν στο δικό μου κόμμα που μένουν στην περιοχή Πεντέλης, συζήτησαν “καφενειολογικώς” στην αρχή, με κάποιους που ανήκουν στο κόμμα του κ. Κασιδιάρη. “Καφενειολογικές” συζητήσεις, οι οποίες εξελίχθησαν, αφού ακολούθησε και ο σχετικός νόμος που απαγορεύει την κάθοδο του κόμματος αυτού στις εκλογές. Ήρθαν λοιπόν οι συζητήσεις σε μία συμφωνία. Ποια είναι αυτή; Να αναλάβω εγώ πρόεδρος του κόμματος και να εφαρμόσω αυτά τα οποία διακηρύττω με το κόμμα ΕΑΝ».

Διαψεύδει τα περί “αχυρανθρώπου”

Ο κ. Κανελλόπουλος είχε ερωτηθεί από το dikastiko.gr και πώς θα παρακαμφθεί ο όρος περί πραγματικής ή “εικονικής ηγεσίας” προκειμένου να παρακαμφθούν οι προβλέψεις τελευταίου νόμου που ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος, ο πρώην ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός σχεδόν κάγχασε “έ όχι και αχυράνθρωπος ο Κανελλόπουλος. Όποιος με ξέρει δεν μπορεί ποτέ να το πει. Εξαρτάται για ποια προσωπικότητα μιλάς. Η διαδρομή μου μιλάει από μόνη της”.

Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και στο ΟΡΕΝ, επιβεβαιώνοντας πως ο Κασιδιάρης θα είναι υποψήφιος. «(Ο Κασιδιάρης) θα είναι υποψήφιος στην Α΄Αθηνών. Περί αχυρανθρώπου, μακριά από μένα. Ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την πορεία τη δική μου ουδέποτε είναι δυνατόν να είναι αχυράνθρωπος, όχι μόνο του κ. Κασιδιάρη, αλλά του οιουδήποτε», ισχυρίστηκε.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος απαγορεύει τη συμμετοχή σε εκλογές σε κόμματα, ηγετικά στελέχη των οποίων έχουν καταδικαστεί ακόμη και πρωτόδικα για σοβαρά αδικήματα, ο Κανελλόπουλος υποστηρίζει ότι οι «Έλληνες» του Κασιδιάρη θα κατέλθουν κανονικά.

“Kόμμα Κασιδιάρη”: Νομική εκπροσώπηση

Εξάλλου, όπως έγραψε το dikastiko.gr ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο προϊσταται ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Χρ. Τζανερίκος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του περασμένου καλοκαιριού για τα τμήματα του ανωτάτου δικαστηρίου, σε αυτό υπηρετούν:

“Α’ 1. Τμήμα: Στο τμήμα αυτό θα υπηρετήσει ο Χρήστος Τζανερρίκος, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρος, και δέκα (10) Αρεοπαγίτες, ήτοι οι: 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου, ως μέλη του”.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος η διαδικασία εχει ως εξης : Κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του (αυτό γίνεται για πρώτη φορά) ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο από κάθε πολιτικό σχηματισμό το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου 2023, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφανθεί για το Εθνικό Κόμμα-Ελληνες, καθώς και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Ο νόμος

Η επιλογή Κανελλόπουλου γίνεται για προφανείς λόγους αφού η ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, θεωρείται πως είναι το νομικό υπόστρωμα για το Ανώτατο Δικαστήριο για να απαγορεύσει την κάθοδο Κασιδιάρη, που εχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Με βάση τον νέο νόμο, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξαν επικρίσεις από την αντιπολίτευση, προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία.

Ο νέος νόμος δίδει τη δυνατότητα επίσης να κριθεί αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, κάτι που συναρτάται με την ύπαρξη καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν η παρουσία του κ. Κανελλόπουλου , τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο προφανώς είναι το “αντίβαρο” στο νέο νομικό καθεστώς. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εφόσον ο Άρειος Πάγος αποφασίσει αρνητικά είτε συνολικά για το κόμμα είτε για τη συμμετοχή Κασιδιάρη, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ