Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Στη φυλακή το «διευθυντήριο» – Μόνο σε 12 από 50 καταδικασθέντες έδωσε αναστολή το Δικαστήριο

Στις φυλακές θα οδηγηθούν Νικ. Μιχαλολιάκος , Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός(πρέπει να αρθεί η ασυλία του από την Ευρωβουλή) , Αρτέμης Ματθαιοπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Αντώνης Γρέγος, Νικος Μίχος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη φυλακή το «διευθυντήριο» – Μόνο σε 12 από 50 καταδικασθέντες έδωσε αναστολή το Δικαστήριο

Απόφαση που οδηγεί στη φυλακή τον ηγετικό πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας Φύσσα Γιώργου Ρουπακιά καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, εξέδωσε πριν από λίγο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση στην φυλακή οδηγούνται οι: Νίκος Μιχαλολιάκος γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος, ο υπαρχηγός Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Μτθαιόπουλο και ο Γιώργος Γερμενής. Όλοι έχουν ομόφωνα κριθεί ένοχοι από το δικαστήριο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη σε 13 ετών. Την ίδια ποινή επεφύλαξε το δικαστήριο στους δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργο Πατέλη και Αναστάσιο Πανταζή, καθώς επίσης και σε μερίδα καταδικασθέντων για την ανθρωποκτονία Φύσσα.

Αντίθετα με βάση την απόφαση για 12 η ποινή έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα γεγονός που σημαίνει ότι σε λίγη ώρα θα γνωρίζουν τους όρους που θα τους επιβληθούν μέχρι το Εφετείο. Μεταξύ αυτών οι πρώην βουλευτές δόθηκε Αρβανίτης, Αλεξόπουλος, Μπούκουρας Ζαρούλια και Κουκούτσης.

Στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που πήραν αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης 20.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της εμφάνισης στα αστυνομικά τμήματα των περιοχών όπου κατοικούν κάθε 1η και 15η του μήνα. Οι ίδιοι περιοριστικοί όροι επιβλήθηκαν και στους άλλους 7 που ελαβαν αναστολή, πλην της καταβολής εγγύησης.

Αναστολή εκτός από τους πέντε πρώην βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του 2012, πήραν οι Γ. Σκάλκος, Γ. Δήμου, Κ. Αντωνακόπουλος, Θ. Μαρίας, Κ. Παπαδόπουλος, Αρ. Δασκαλάκης, Καστρινός.

Οι Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκος καταδικάστηκαν για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Οι Θ. Μαρίας και Κ. Παπαδόπουλος καταδικάστηκαν για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών και του έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό

Οι Κ. Αντωνακόπουλος και Ι. Καστρινός έχουν καταδικαστεί για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Ο Αρ. Δασκαλάκης καταδικάστηκε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Kαταιγιστικές οι εξελίξεις μετά την ετυμηγορία του Δικαστηρίου

Ένας ένας ξεκίνησαν να παραδίδονται στις αστυνομικές αρχές οι χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση.

Πρόκειται για τον Ηλία Κασιδιάρη και τον Γιώργο Γερμενή που παρουσιάστηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ραφήνας, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη και τον Ιωάννη Καζαντζόγλου που παραδόθηκαν στη Νίκαια, τον Γιώργο Τσακανίκα που παραδόθηκε στη Νοτιοανατολική Αττική και τον Μάρκο Ευγενικό που παρουσιάστηκε στο Πέραμα. Ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος συνελήφθη μέσα στο δικαστήριο, καθώς ήταν παρών στη διαδικασία.

Η δήλωση Μιχαλολιάκου

Με πηγαίνουν φυλακή για τις ιδέες μου. Θα δικαιωθούμε και από την ιστορία και από τον ελληνικό λαό. Ευχαριστώ τους εκατοντάδες χιλιάδες των Ελλήνων που ήταν στο πλευρό της ΧΑ ενάντια σε μια βρώμικη χούντα που υπάρχει στα ΜΜΕ, στην πολιτική ζωή της χώρας και στη δικαιοσύνη», είπε ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα σημερα, διέκοψε τη συνεδρίαση το δικαστήριο για μία ώρα, προκειμένου να διασκεφτεί για τις αναστολές των ποινών και αμέσως μόλις ανέβει ξανά η έδρα θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση.

Το δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέως είχε δεχθεί το αίτημα να αναγνωστούν τα βουλεύματα που ζητεί ο Γιάννης Λαγός. Παράλληλα η έδρα με απόφασή του απέρριψε το αίτημα που υπέβαλλε χθες ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Ειδικότερα, προηγήθηκε η πρόταση της εισαγγελέως στο αίτημα Κασιδιάρη. Όπως εισηγήθηκε το αίτημα πρέπει να απορριφθεί καθώς έχει ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία. Πρότεινε να διαβιβαστούν τα πρακτικά από το δικαστήριο προκειμένου το αίτημα να διερευνηθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Νωρίτερα, υπήρξε παρέμβαση του συνηγόρου υπεράσπισης του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, με την οποία ζητούσε από το δικαστήριο να γίνει δεκτό το αίτημα Κασιδιάρη.

Για το αίτημα του Γιάννη Λαγού να αναγνωστούν τα μεταγενέστερα βουλεύματα από εκείνο του 2015 που είχε παρουσιαστεί στη χθεσινή συνεδρίαση, η εισαγγελέας πρότεινε την ανάγνωση των δύο βουλευμάτων του 2019 που αφορούν τους περιοριστικούς όρους, απορρίπτοντας τα άλλα αιτήματα που αφορούσαν να διερευνηθεί ποιος έδωσε εντολή να του απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα (κάτι που ποτέ δεν έγινε), καθώς και να διαβαστούν δηλώσεις του που λέει ότι εάν καταδικαστεί και δεν δοθεί αναστολή, θα έρθει στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του.

Δήλωση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής των Συνηγόρων των συνδικαλιστών-κομμουνιστών του ΠΑΜΕ

“Η απόρριψη των αιτημάτων ανασταλτικής δύναμης των εφέσεων της πλειοψηφίας των περισσοτέρων καταδικασμένων Χρυσαυγιτών, για Διεύθυνση και ένταξη στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και για τα άλλα σοβαρά εγκλήματά τους, παρά την αντίθετη προκλητική εισαγγελική πρόταση, ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των εγκληματικών πράξεών τους, όπως αναγνωρίστηκαν από το Δικαστήριο. Παρά τις επιεικείς ποινές που επιβλήθηκαν στους εγκληματίες ναζί, οι οδήγησή των περισσότερων από αυτούς στις φυλακές δικαιώνει τα θύματα των εγκληματικών τους πράξεων και ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου του λαού μας. Ωστόσο για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται γιατί οι ρίζες του φασισμού βρίσκονται βαθιά μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Οι εργαζόμενοι και ο λαός μας πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους για την απομόνωση του φασισμού παντού, σε κάθε χώρο δουλειά και μόρφωσης, σε κάθε γειτονιά, στοχεύοντας το ίδιο το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που τον γεννά και τον τρέφει” Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2020 Αντώνης Αντανασιώτης Άγγελος Βρεττός Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος Μάνος Μαλαγάρης Παναγιώτης Σαπουντζάκης Χάρης Στρατής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ