Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Άρειος Πάγος για υπόθεση Λύτρα: “Να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις” – Οι λόγοι της μη προφυλάκισής του

Η στάση του Αρείου Πάγου στην υπόθεση Λύτρα - Οι λόγοι που ο δικαστικός και ο εισαγγελικός λειτουργός αποφάσισαν την μη προφυλάκισή του.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος για υπόθεση Λύτρα: “Να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις” – Οι λόγοι της μη προφυλάκισής του (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ενεργό ρόλο στην υπόθεση Λύτρα, πήρε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς θέλησε να ζητήσει την πειθαρχική έρευνα για τις πιθανές ευθύνες του δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού που αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο με περιοριστικούς όρους τον γνωστό ποινικολόγο ο οποίος κατηγορείται για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του μετά την καταγγελία του γιατρού που την εξέτασε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Απόστολος Λύτρας ομολόγησε για τον ξυλοδαρμό, δηλώνοντας πως αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και χρειάζεται βοήθεια.

Οι όροι που επιβλήθηκαν είναι υποχρέωση μετοίκισης από το κοινό σπίτι, όπου διαμένει με τη σύζυγο του, απαγόρευση να την πλησιάζει και υποχρέωση να παρακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης.

Υπόθεση Λύτρα – Η πειθαρχική έρευνα

Η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά την απόφαση για τον γνωστό ποινικολόγο, ζήτησαν την πειθαρχική έρευνα για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που γνωμοδότησε.

Ο λόγος για την κίνηση του Αρείου Πάγου εμπίπτει στο γεγονός πως ο Απ. Λύτρας κατηγορείται για βαρύ κακούργημα που μάλιστα ομολόγησε ο ίδιος. Βάσει του ιστορικού ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει, οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί πιστεύουν ότι είναι ύποπτος για τέλεση παρόμοιων νέων εγκλημάτων και σημειώνουν πως δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις δικαστικές κρίσεις. Υπονοώντας πως στην περίπτωση που δεν ήταν αναγνωρίσιμο πρόσωπο, η απόφασή του θα ήταν η προφυλάκιση.

Οι λόγοι της μη προφυλάκισής του

Το ακριβώς αντίθετο σκεπτικό στην απόφαση του Αρείου Πάγου είναι το εξής:

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν ότι πληροί τις κάποιες από τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου για να μην προφυλακιστεί:

  1. Δεν είναι ύποπτος φυγής, δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων,
  2. ομολόγησε το έγκλημα, ζήτησε ψυχολογική υποστήριξη,
  3. το ίδιο το θύμα στην ανακρίτρια μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και η πρώην σύζυγος ανακάλεσε την προηγούμενη καταγγελία της για εξύβριση.

Αξίζει να αναφερθεί πως η γυναίκα υπεβλήθη σήμερα σε ιατροδικαστική εξέταση ενώ από τον ποινικολόγο έχουν αφαιρεθεί ήδη τα δύο όπλα που είχε στην κατοχή του.

Απόστολος Λύτρας: “Θα ζητήσω βοήθεια, θα κοιτάξω να θεραπευτώ”

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, συγγνώμη από τη σύζυγό του και τις κόρες του ζήτησε ο Απόστολος Λύτρας μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την απολογία του, υποστηρίζοντας πως δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά βίαιος και δηλώνοντας πως θα ζητήσει βοήθεια για να θεραπευτεί.

«Ομολόγησα την πράξη μου, ζητώ συγγνώμη από τη σύζυγό μου που υπεραγαπώ και από τις τρεις κόρες μου. Δυστυχώς βρέθηκα σε μία κατάσταση, δεν έχω υπάρξει ξανά βίαιος θα κοιτάξω πώς να θεραπευτώ, να ζητήσω βοήθεια. Έχω χτίσει μία καριέρα με πολύ κόπο, θα αναζητήσω τις αιτίες που έφτασα σε αυτό το σημείο, δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω στον εαυτό μου. Να μην βρεθεί κανείς άλλος σε τέτοια κατάσταση. Ζητάω συγγνώμη από τη Σοφία και τις κόρες μου και από όλο τον κόσμο», δήλωσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ