Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2023

“Ασφυξία” στα Δικαστήρια: Μόνον 1 στις 3 προσλήψεις αφορούν την κάλυψη θέσεων δικαστικών υπαλλήλων – Σε κατάρρευση υπηρεσιών οδηγεί η υποστελέχωση

Τι καταγγέλλει η ΟΔΥΕ μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών, Μ. Βορίδη. Ζητά άμεσα “ραντεβού” με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τα προβλήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ασφυξία” στα Δικαστήρια: Μόνον 1 στις 3 προσλήψεις αφορούν την κάλυψη θέσεων δικαστικών υπαλλήλων – Σε κατάρρευση υπηρεσιών οδηγεί η υποστελέχωση EUROKINISSΙ

Νέο καμπανάκι κρούει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) για την υποστελέχωση των δικαστηρίων και τις κενές οργανικές θέσεις, που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση πολλές δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται και οι πολίτες με σοβαρές καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Αφορμή στάθηκε ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2013, όπου όπως αναφέρει μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, από τις 1.230 μόλις οι 391 είναι για Δικαστικούς Υπαλλήλους και Επίκουρους (πιθανότατα οι Επίκουροι θα είναι περίπου 100), οι 600 για την Δικαστική Αστυνομία και οι υπόλοιπες για Δικαστικούς Λειτουργούς.

Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ, η άποψη του κ. Βορίδη για την Δικαστική Αστυνομία ήταν πως θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά με την κάλυψη σε πρώτη φάση 200 θέσεων και οι υπόλοιπες 400 να είναι Δικαστικών Υπαλλήλων, που υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά δεν συμφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Διάψευση Υπυργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

eurokinissi

Παράλληλα, όπως αναφέρει, βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι προσλήψεις που είχαν προγραμματιστεί και δεν έγιναν ποτέ, 250 Δικαστικών Υπαλλήλων για το 2022 και επιπλέον περίπου 190 από τις αναπληρώσεις των διαγωνισμών του 2017.

Αιχμές αφήνει μάλιστα η ΟΔΥΕ για τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που αποκόμισε από την πρόσφατη συνάντηση με τον κ. Βορίδη.

Υποστελέχωση δικαστηρίων: Τα σημεία αιχμής

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΔΥΕ, για την πρόσληψη του συνόλου των Δικαστικών Υπαλλήλων το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης ότι προτίθεται να τις συμπεριλάβει στον γραπτό διαγωνισμό (για όλο το δημόσιο) που θα αναρτηθεί εντός του Οκτωβρίου του 2022 και θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023.

Αλλά, αναφέρει η Ομοσπονδία πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν δέχτηκε να συμπεριληφθεί σ΄ αυτόν τον διαγωνισμό και ζήτησε να κάνει όλες τις προσλήψεις μέσα από την υπό ίδρυση Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων.

Επίσης, θέτει ζήτημα σχετικά με το αίτημα για πρόσληψη κατ’ εξαίρεση 1.000 υπαλλήλων που απορρίφθηκε όπως απάντησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως, λέει η ΟΔΥΕ όμως «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε και δεν απέρριψε ποτέ κανένα αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σε ότι αφορά την δημιουργία της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων ο Υπουργός Εσωτερικών φάνηκε να συμμερίζεται απόλυτα τις επιφυλάξεις που επανειλημμένα και έντονα έχει διατυπώσει η ΟΔΥΕ για το χρονοβόρο της διαδικασίας που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνει καμιά πρόσληψη και εντός του 2023.

Επιμέλεια Λάρισα

EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης

Για τους λόγους αυτούς, η ΟΔΥΕ ζήτησε άμεσα ραντεβού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος έχει την υποχρέωση να ξεκαθαρίσει οριστικά το ζητήματα. «Γίνεται ξεκάθαρο πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει την αποκλειστική ευθύνη για το χάος που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το ζήτημα των προσλήψεων, τις μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και την δυσλειτουργία που αυτό συνεπάγεται στις Δικαστικές Υπηρεσίες όλης της χώρας» επισημαίνει.

Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων

Στην ανακοίνωση της ΟΔΥΕ σημειώνεται πως «προτάθηκε επίσης από το Υπουργείο Εσωτερικών η ένταξη της Σχολής  Δικαστικών Υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης που διαθέτει τις υποδομές, με ανεξάρτητη Διοίκηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και αυτό δεν το αποδέχτηκε το Υπουργείο!».

Και καταλήγει: «Όλοι εκτιμούν πως για να ιδρυθεί η Σχολή και να μπορέσει να προχωρήσει σε προσλήψεις θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος (δημιουργία υποδομής, νέου νομικού πλαισίου, τροποποιήσεις του υπάρχοντος, καθορισμός εξεταστικού και διδακτικού προσωπικού, προβλεπόμενοι χρόνοι προκηρύξεων ενστάσεων, φοίτησης κ.α.) με εξαίρεση τον Υπουργό Δικαιοσύνης που ανακοινώνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθούν όλα και θα γίνουν οι προσλήψεις».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ