Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Αυτή είναι η απάντηση των Εισαγγελέων για τους νέους Κώδικες: Θετική με “αστερίσκους” η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Ποιες ενστάσεις έχει και το πάγιο αίτημα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στους τρεις βαθμούς δικαστικής δικαιοδοσίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτή είναι η απάντηση των Εισαγγελέων για τους νέους Κώδικες: Θετική με “αστερίσκους” η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος Eurokinissi

Σε μία αποτίμηση των νέων Ποινικών Κωδίκων προχώρησε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) κρίνοντας θετικά με «αστερίσκους» τις προωθούμενες αλλαγές.

Όπως αναφέρει, ενόψει της συζήτησης, «στο νέο σχέδιο νόμου περιέχονται διατάξεις που αποτελούν προτάσεις της Ε.Ε.Ε., οι οποίες αναμφίβολα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η νέα μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωση σημειώνει ότι «επιδίωξη κάθε εισαγγελικού λειτουργού, που βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και επιδίωξη της Ε.Ε.Ε. που τον εκπροσωπεί , είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, που αποτελεί συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονου κράτους δικαίου. Προς την κατεύθυνση αυτή, η οποία θα εμπεδώσει σε μεγαλύτερο βαθμό την εμπιστοσύνη στο σύστημα απονομής της, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος διαχρονικά υποβάλλει προτάσεις, οι οποίες είναι βέβαιο ότι συμβάλλουν στο σκοπό αυτό».

Υπογραμμίζει δε πως «η ταχύτητα εκδίκασης μιας ποινικής υπόθεσης υπηρετεί το συμφέρον όλων των διαδίκων, τόσο του κατηγορουμένου, όσο και του παθόντος, ενώ αποτελεί και δείγμα αποτελεσματικής κινητοποίησης της Πολιτείας για την επίτευξη της κοινωνικής ειρήνης, που αυτονόητα διαταράσσεται από το έγκλημα και επιτρέπει στην ίδια την απειλούμενη-επιβαλλόμενη ποινή να πραγματώσει το σκοπό της.

Και σύμφωνα με την Ένωση «οι εισαγγελείς συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην αποτελεσματική απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας την, «εντός λογικής προθεσμίας» και «χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση», εκδίκαση των υποθέσεων».

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

EUROKINISSI

«Υποβάλλαμε στο παρελθόν προτάσεις, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν ελάχιστες»

Η Ένωση κάνει μία αντιδιαστολή των όσων έχουν συμβεί στο παρελθόν. Στην ανακοίνωση της αναφέρει πως «το έτος 2019, με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση των σχεδίων των κωδίκων (Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), η Ε.Ε.Ε. επικρότησε τη νομοθετική πρωτοβουλία ριζικής αναμόρφωσης των Κωδίκων. Ταυτόχρονα όμως τόνιζε τα προβλήματα που θα προκαλούνταν από επιμέρους διατάξεις και υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις από τις οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν ελάχιστες».

Όπως τονίζει «στο νέο σχέδιο νόμου περιέχονται διατάξεις που αποτελούν προτάσεις της Ε.Ε.Ε., οι οποίες αναμφίβολα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση», λέγοντας πως «στο ίδιο σχέδιο νόμου περιέχονται θετικές διατάξεις που αφορούν: α) την επαναφορά της αυτεπάγγελτης δίωξης στο αδίκημα της παραβίασης υποχρέωσης διατροφής…, β) την επαναφορά του αδικήματος της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας…, γ) τη δυνατότητα συμπλήρωσης της αιτιολογίας της ασκηθείσας από τον εισαγγελέα έφεσης, εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την καθαρογραφή της απόφασης…, δ) την κατάργηση του άρθρου 98 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) περί της αναστολής της παροχής κοινωφελούς εργασίας»

Οι ενστάσεις της Ένωσης: «Θα καταθέσουμε τις απόψεις μας συνολικά μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου» – Το αίτημα για νέο προσωπικό

Σε κάθε περίπτωση η Ένωση αναφέρει πως «μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή των Ελλήνων, θα εκθέσουμε συνολικά τις απόψεις μας για όλες τις διατάξεις και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ενώ καθιστά σαφές το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού. «Τέλος φρονούμε, ότι οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να αυξηθούν και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά και εκείνες που απορρέουν από τις επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και τις σχετιζόμενες με τα οργανικά κενά που δημιουργούνται από τις αποσπάσεις εισαγγελικών λειτουργών σε θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης».

Ειδικότερα, αναφέρει πως «οι οργανικές θέσεις των εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να αυξηθούν και στους τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, αλλά και εκείνες που απορρέουν από τις επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά και τις σχετιζόμενες με τα οργανικά κενά που δημιουργούνται από τις αποσπάσεις εισαγγελικών λειτουργών σε θέσεις αποκλειστικής απασχόλησης και συγκεκριμένα πρέπει να αυξηθούν κατά δυο (2) οι θέσεις των Αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου, κατά πέντε (5) οι θέσεις των Εισαγγελέων Εφετών, κατά δέκα (10) οι θέσεις των Αντεισαγγελέων Εφετών, κατά πέντε (5) οι θέσεις των Εισαγγελέων Πρωτοδικών και κατά δεκαπέντε (15) οι θέσεις των Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών, με παράλληλη αύξηση εισακτέων της επόμενης εκπαιδευτικής σειράς της κατεύθυνσης εισαγγελέων της ΕΣΔΙ».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ