Δευτέρα 05 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Αυτή είναι η ρύθμιση για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών – Τι προβλέπει

Στη σκιά των προσφυγών με τελευταία αυτήν που κατατέθηκε σήμερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση της δέσμευσης όπως είχε αποτυπωθεί από τον πρωθυπουργό.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αυτή είναι η ρύθμιση για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών – Τι προβλέπει Eurokinissi

Στη δημοσιότητα έδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Πολιτισμού το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που διαμορφώθηκε με τα συναρμόδια υπουργεία για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών, στον απόηχο των κινητοποιήσεων αλλά και της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Η κυβέρνηση προχωρά στη θεραπεία της μακροχρόνιας στρέβλωσης που προϋπήρχε του ΠΔ85/2022 και εντάθηκε κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης, αίροντας τη χρόνια μισθολογική διχοτόμηση των αποφοίτων σχολών παραστατικών τεχνών στο Δημόσιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Σημειώνεται πως η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων καλλιτεχνών και σπουδαστών παραστατικών τεχνών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού διαμόρφωσαν σχέδιο ΚΥΑ, που αφορά στο μισθολογικό καθεστώς των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού στο Δημόσιο ανεξαρτήτως του έτους αποφοίτησης (προ ή μετά του 2003), και η οποία καθιερώνει έναν ορθολογικό και ισότιμο τρόπο αμοιβής, τόσο εκείνων που παρέχουν καλλιτεχνικό έργο, όσο και εκείνων που παρέχουν συναφές έργο, όπως το καλλιτεχνικό-εκπαιδευτικό.

ΠΔ 85/2022

eurokinissi

Υπουργείο Πολιτισμού: Τι προβλέπει το σχέδιο της ΚΥΑ

Βασικά σημεία της προτεινόμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι:

  • Η διαμόρφωση ειδικής μισθολογικής κλίμακας Καλλιτεχνικού Έργου (ΚΕ) με 19 μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ). Ο μηνιαίος βασικός μισθός του ΜΚ1 ορίζεται σε €1037, με δυνατότητα μισθολογικής εξέλιξης.
  • ένταξη σε αυτήν αρρύθμιστων ειδικοτήτων θεάτρου, χορού και κινηματογράφου, καθώς και συναφών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, κάτι που θα θεραπεύσει χρόνια προβλήματα στον τρόπο αμοιβής σε καλλιτεχνικές-εκπαιδευτικές θέσεις, ιδίως σε ΟΤΑ. (Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά θέσεις που προκηρύσσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς ακολουθείται για αυτές διακριτό προσοντολόγιο.)
  • Η ισότιμη μισθολογική αντιμετώπιση όλων των αποφοίτων δραματικών σχολών και σχολών χορού, ανεξάρτητα από το έτος αποφοίτησής τους. Ικανοποιείται έτσι ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου, λύνεται ένας γόρδιος δεσμός εικοσαετίας, διορθώνεται η στρέβλωση που παγιώθηκε το 2017 με τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η προτεινόμενη ρύθμιση αντιμετωπίζει παθογένειες που ταλανίζουν τον κλάδο από το 2003 και αποτελεί έμπρακτη ηθική και ουσιαστική αναγνώριση του έργου των καλλιτεχνών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά από δύο δεκαετίες, η σημερινή Κυβέρνηση δίνει λύση σε ακόμη ένα πρόβλημα των εργαζομένων στον πολιτισμό” αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:

“Η ρύθμιση αυτή έρχεται να προστεθεί στο πλέγμα ευρύτερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διαμόρφωση για πρώτη φορά ενός εθνικού πλαισίου εκπαίδευσης στις παραστατικές τέχνες και την αναβάθμιση των σπουδών στο πεδίο αυτό, μέσα από την ίδρυση πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής Παραστατικών Τεχνών το 2025, τη διαβάθμιση όσων σχολών παραμένουν αδιαβάθμητες, και τη διαπερατότητα των σπουδών στις παραστατικές τέχνες με την πρόβλεψη ακαδημαϊκών διαδρόμων για αποφοίτους σχολών παραστατικών σχολών που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους”.

Συνάντηση με Μητσοτάκη

Eurokinissi

ΠΔ 85/2022: Κατατέθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, κατατέθηκε σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 85/2022). 

Όπως είχε ανακοινώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος προχώρησε σε 24ωρη απεργία και σε κατάθεση αίτησης ακύρωσης του επίμαχου ΠΔ 85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διοργανώνοντας μάλιστα και ένα συμβολικό δρώμενο και «κηδεύοντας» τον Πολιτισμό.

Σε ένδειξη συμβολισμού, οι διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν την «κηδεία» του πολιτισμού με αρκετούς να φορούν μαύρα ρούχα, κάποιους να κρατάνε κηδειόχαρτα και άλλους να κουβαλάνε μέχρι και «φέρετρο» στην πορεία από το ΣτΕ μέχρι το Σύνταγμα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ