Σάββατο 18 Μαϊου 2024

Blue Horizon: Προθεσμία για αύριο Κυριακή έλαβαν οι 4 κατηγορούμενοι – Στο νοσοκομείο ο υποπλοίαρχος με ισχαιμικό επεισόδιο – BINTEO – ΦΩΤΟ

Σφοδρή καταδίκη για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Blue Horizon: Προθεσμία για αύριο Κυριακή έλαβαν οι 4 κατηγορούμενοι – Στο νοσοκομείο ο υποπλοίαρχος με ισχαιμικό επεισόδιο – BINTEO – ΦΩΤΟ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Οι 3 από τους 4 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη (καπετάνιος και μέλη του πληρώματος Blue Horizon) οδηγήθηκαν το πρωί του Σαββάτου στον ανακριτή ενώ ο υποπλοίαρχος δεν παρουσιάστηκε σήμερα καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και είναι στο νοσοκομείο με ισχαιμικό επεισόδιο.

Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν αύριο Κυριακή στις 9:30 το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος, στην προσπάθειά του να μπει στο πλοίο της γραμμής για το Ηράκλειο της Κρήτης, απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος, με αποτέλεσμα την πτώση του στη θάλασσα και τον θάνατό του.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, αναφορικά με τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ο Εισαγγελέας, σε βάρος του μέλους του πληρώματος, τον ύπαρχο, που διακρίνεται στο βίντεο να σπρώχνει τον άτυχο επιβάτη άσκησε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο διώκονται τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν παρόντες.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον καπετάνιο που συνέχισε την πορεία του καραβιού ενώ γνώριζε ότι υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα. 

Ο καπετάνιος που όχι μόνον δεν έκανε πίσω, αλλά συνέχισε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα. 

Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια.

Στην Εισαγγελία έχει παραδοθεί και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με το τραγικό περιστατικό.

Blue Horizon

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Blue Horizon: Κατεπείγουσα Εισαγγελική έρευνα για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής

Παράλληλα, από την εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής.

Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί:

– Εάν ήταν παρόντες λιμενικοί κατά τη διάρκεια του απόπλου του πλοίου

– Εάν έπραξαν ό,τι προβλέπεται από τη στιγμή που ο 36χρονος έπεσε στη θάλασσα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, έχουν σοβαρές ευθύνες οι λιμενικές αρχές αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο. Αυτό υπονομεύει την ίδια την ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο επιβάτες που επιχειρούν να ανέλθουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή.

Blue Horizon: Πνιγμός η αιτία θανάτου

Υπενθυμίζεται ότι, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του 36χρονου Αντώνη. Η νεκροψία έγινε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά και διενεργήθηκε από τους ιατροδικαστές Σωτήρη Μπογιόκα και Σωκράτη Τσαντίρη. 

«Πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος σε έδαφος κάκωσης κεφαλής» είναι η αιτία θανάτου του 36χρονου. 

Όπως έγραψε νωρίτερα και το dikastiko.gr, στη σορό του 36χρονου, υπήρχαν αρκετά ευρήματα που εξετάστηκαν δίνοντας μια αρκετά σαφή εικόνα στους επιστήμονες. Επιπροσθέτως οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι η σορός έφερε χτυπήματα στο κεφάλι και το πρόσωπο.

Την ίδια ώρα, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά, μετέβη και ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να φωτογραφήσει τη σορό του 36χρονου και να αναζητήσει επιπλέον στοιχεία που θα φωτίσουν πλήρως την αδιανόητη αυτή υπόθεση.

Blue Horizon απολογίες συλληφθέντων

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)

Σφοδρή καταδίκη από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά εκφράζει την έντονη καταδίκη του για την απάνθρωπη συμπεριφορά μελών πληρώματος επιβατηγού πλοίου που οδήγησε στον θάνατο τον ατυχή 36χρονο επιβάτη του πλοίου Αντώνη Καργιώτη, για την πρόκληση του οποίου ήδη τέσσερα μέλη του πληρώματος κατηγορούνται για σειρά κακουργημάτων.

Μέχρι να αποκαλυφθεί με βιντεοληπτικό υλικό η διωκόμενη εγκληματική συμπεριφορά τους, το μόνο στοιχείο που είχε γνωστοποιηθεί ήταν το δελτίο τύπου του Λιμενικού ότι ο επιβάτης αυτός πνίγηκε στην προσπάθειά του να επιβιβασθεί .

Αλλά το πλέον συνταρακτικό στοιχείο, είναι ότι ενώ στο τραγικό γεγονός ενεπλάκησαν μέλη του πληρώματος και παρά τις εκδηλωθείσες διαμαρτυρίες επιβατών στον πλοίαρχο, το πλοίο όχι μόνο απέπλευσε, αλλά συνέχισε να πλέει προς την Κρήτη επί μία ολόκληρη ώρα και επέστρεψε μόνον όταν ο αρμόδιος Εισαγγελέας διέταξε την επιστροφή του, προφανώς έχοντας λάβει υπόψη τις καταγγελίες και τα αναρτηθέντα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα .

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα αυτά που έχουν συγκλονίσει τους δικηγόρους μέλη μας, ως εκ του θεσμικού του ρόλου αλλά και της παράδοσής του προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία των ανωτέρω εγκληματικών πράξεων και συμπεριφορών και του καταφανώς απάνθρωπου χαρακτήρα τους, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις ναυτικές παραδόσεις της χώρας μας, τονίζει  ότι η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό, η διαφύλαξη της οποίας αυτονοήτως υπερισχύει οιωνδήποτε εταιρικών συμφερόντων και ζητά τη σε βάθος διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν τον θάνατο του ατυχούς συνανθρώπου μας, καθώς και αν υπήρχε η επιβαλλόμενη παρουσία του Λιμενικού κατά τον απόπλου του πλοίου, όπως και αν τηρήθηκε από την εταιρεία το πρωτόκολλο και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας κατά τον απόπλου, ώστε να αποδοθούν οι δέουσες κυρώσεις και ευθύνες και να μην επαναληφθεί τέτοιο τραγικό γεγονός στο μέλλον.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ