Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Bόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Για “σοβαρό κενό ασφαλείας” μιλά ο Γ. Φλωρίδης – “Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια” λέει η Μ. Στενιώτη – ΒΙΝΤΕΟ

"Τίθενται ζητήματα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης των δικαστηρίων" λέει η πρόεδρος της ΕνΔΕ. "Αν θέλουν να σκοτώσουν, δεν ειδοποιούν" λέει ο Γ. Καλλιακμάνης 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Bόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Για “σοβαρό κενό ασφαλείας” μιλά ο Γ. Φλωρίδης – “Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια” λέει η Μ. Στενιώτη – ΒΙΝΤΕΟ OPEN

Η βόμβα που έφτασε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, με παγιδευμένο φάκελο και παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών άνοιξε και πάλι με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο τη συζήτηση για τα μέτρα φύλαξης στα δικαστήρια της χώρας.

Οι δικαστές και οι εισαγγελείς της χώρας αφενός ζητούν να ληφθούν περισσότερα και πιο αυστηρά μέτρα για την ασφάλειά τους, αφετέρου διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση που οι ίδιοι θα συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα.

Σε αυτό το πνεύμα ο  Άρειος Πάγος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει “τον έντονο προβληματισμό του για την τη στοχοποίηση, για μια ακόμη φορά, Δικαστικών Λειτουργών, που επιτελούν το έργο της εφαρμογής των νόμων”. 

Επιπροσθέτως στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: “ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ, ότι παραμένουμε πιστοί στην άσκηση του καθήκοντός μας, υπό οιεσδήποτε συνθήκες και κινδύνους”.

Bόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Για “σοβαρό κενό ασφαλείας” μιλά ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης  μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή “Ώρα Ελλάδος” ανέφερε πως:

«Προφανώς έχουμε σοβαρό κενό ασφάλειας στο δικαστήριο. Γιατί το να φτάσει ένας τέτοιος μηχανισμός στο γραφείο της προέδρου των Εφετών και από κει στο γραφείο μιας άλλης προέδρου, δείχνει πως προφανώς κάτι δεν λειτουργεί καλά στους ελέγχους. Η αστυνομία αξιολογεί ξανά όλο το σύστημα ασφαλείας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης το οποίο και πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μεγάλη βομβιστική επίθεση. Δεν αποκλείεται ο φάκελος να πήγε απευθείας στο γραφείο. Υπάρχει μια πύλη που δεν έχει μηχάνημα ελέγχου αυτό όμως δεν σημαίνει πως ότι περνάει από κει δεν πρέπει να πάει στο μηχάνημα».

“Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης” λέει η Μ. Στενιώτη

Στην ίδια εκπομπή η μίλησε η  Μαργαρίτα Στενιώτη, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία τόνισε πως:

«Ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια η αποστολή εκρηκτικού μηχανισμού στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης και σε συγκεκριμένη πρόεδρο. Τίθενται ζητήματα κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου φύλαξης τόσο των δικαστηρίων όσο και των ίδιων των δικαστών. Οι δικαστές πρέπει να ασκούν το λειτούργημά τους σε ένα ασφαλές περιβάλλον και αυτό το ασφαλές περιβάλλον δεν υπάρχει. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση, είναι συνήθη τα φαινόμενα. Υπάρχει κενό, μια μαγνητική πύλη η οποία δεν είναι τόσο ασφαλής. Υπάρχει και δεύτερη είσοδος η οποία δεν φυλάσσεται. Μου είπαν πως και από τα παράθυρα του ισογείου μπορούν να εισχωρήσουν μέσα άνθρωποι, αντικείμενα, το πακέτο το συγκεκριμένο.

Η περίπτωση έχει μια ιδιαιτερότητα. Η αποστολέας ήταν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επομένως. Και ευτυχώς δεν το παρέλαβε η συνάδερφος το δέμα αλλά ο έμπειρος σύζυγός της, απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος κατάλαβε πως κάτι συμβαίνει. Αν δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον σύζυγο εννοείται πως θα είχαμε θύματα. Πέρασε από έλεγχο και μπήκε στο δικαστικό μέγαρο και μάλιστα έφτασε μέχρι τον τρίτο όροφο και καταλαβαίνετε τι κίνδυνος υπήρξε».

“Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια”

«Έχουμε Άγιο αλλά δεν μπορεί ο Άγιος να φυλά τα δικαστήρια. Πρέπει η πολιτεία να κάνει ένα σχέδιο για την προστασία αυτών των χώρων. Είναι χώροι με επικινδυνότητα. Οι πρώτοι από τους οποίους αφαίρεσαν την συνοδεία ήταν δικαστικοί λειτουργοί. Είχαμε πει να παραμείνουν στους συναδέρφους που δικάζουν τρομοκρατικές οργανώσεις, εγκληματικές οργανώσεις. Μετά από πολλές ενστάσεις, έχουν έναν αστυνομικό χωρίς όχημα», τόνισε.

Για το τι μηχανισμός ήταν η κυρία Στενιώτη ανέφερε πως «έχει συμβεί και στο παρελθόν το 2015, ένας ανάλογος φάκελος εστάλη στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και πάλι ήταν από αποστολέα που θα επιδεικνύαμε εμπιστοσύνη, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Τότε ήταν η παρατηρητικότητα της γραμματέως. Αν άνοιγε ο φάκελος απότομα θα έσκαγε (η βόμβα). Εστάλη από κάποια οργάνωση ή κάποιο πρόσωπο που είχε σκοπό να τρομοκρατήσει, να προκαλέσει φόβο». Κατέληξε λέγοντας πως «η τρομοκρατία επανέρχεται».

Bόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: “Αν θέλουν να σκοτώσουν, δεν ειδοποιούν” λέει ο Γ. Καλλιακμάνης 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης σχολίασε πως:

«Αν θέλουν να σκοτώσουν, δεν ειδοποιούν. Η αστυνομία ψάχνει να δει τι υποθέσεις είχε δικάσει η συγκεκριμένη δικαστής. Μήπως εμπλέκεται κάποιος που είχε καταδικαστεί σε υποθέσεις, αλλά και αν το χτύπημα είναι τρομοκρατικό ή όχι. Οι τρομοκράτες θέλουν να δείξουν πως χτυπάνε το καταστημένο για αυτό ενημερώνουν πριν και μετά στέλνουν μια προκήρυξη που αναλαμβάνουν την ευθύνη. Αν θέλουν όμως να χτυπήσουν και να σκοτώσουν θα ενημερώσουν ή θα βγάλουν προκήρυξη; Όχι.

Άρα μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πίσω από αυτή τη βόμβα. Από εδώ και πέρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι στόχοι των τρομοκρατών είναι δύο. Οι αστυνομικοί που τους πιάνουν και οι δικαστές που τους δικάζουν».

“Δεν ξέρουμε πώς πέρασε στο Μέγαρο η βόμβα” λέει ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Ο Τριαντάφυλλος Φούντας, πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ανέφερε με τη σειρά του πως

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ξαναζήσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να έχει σκάσει βόμβα στο Δικαστικό Μέγαρο. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν είχαμε κάποιο τέτοιο γεγονός καθώς θα μπορούσε να ήταν και μοιραίο. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας γιατί στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Οι εργαζόμενοι βλέπουν πως ενώ είναι ένα μέγαρο που φυλάσσεται, με τους χιλιάδες ανθρώπους που έρχονται καθημερινά, φαίνεται πως εάν θέλει να περάσει κάποιος, θα το περάσει. Δεν ξέρουμε αν πέρασε από το μηχάνημα xray, από την κεντρική είσοδο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ