Χαρ. Βουρλιώτης από Θεσσαλονίκη: “Ό,τι μεμπτό υπάρχει σε βάθος 15ετίας στον ΟΣΕ θα βρεθεί”

"Ο έλεγχος θα αφορά δεκάδες πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης τόσο στον ΟΣΕ όσο και σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον Οργανισμό", ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, απαντώντας σε ερώτηση του voria.gr

NEWSROOM
Χαρ. Βουρλιώτης από Θεσσαλονίκη: “Ό,τι μεμπτό υπάρχει σε βάθος 15ετίας στον ΟΣΕ θα βρεθεί”

Σε βάθος 15ετίας προσδιόρισε τον έλεγχο για τις συμβάσεις του ΟΣΕ ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ειδικότερα, ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε τη Δευτέρα το «παρών» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στο περιθώριο αυτής απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας voria.gr ανέφερε πως οποιαδήποτε οικονομική ατασθαλία ή παρανομία που έγινε τα τελευταία 15 χρόνια στις συμβάσεις του ΟΣΕ θα εντοπιστεί ενώ ο έλεγχος θα αφορά δεκάδες πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης τόσο στον ΟΣΕ όσο και σε επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με τον Οργανισμό.

Όπως έγραψε το voria.gr, ο κ. Βουρλιώτης αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου του ΔΙΠΑΕ καθηγητή Αθανάσιου Καΐση να μιλήσει σε ένα ακροατήριο που οφείλει να γνωρίζει όλες τις πτυχές του θέματος που λέγεται «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μάλιστα από τα πλέον υπεύθυνα χείλη.

«Ό,τι μεμπτό υπάρχει θα βρεθεί», υποστήριξε ο κ. Βουρλιώτης ο οποίος εξηγώντας τη λειτουργία της Αρχής- και κυρίως το κομμάτι της πολύ μεγάλης αυτονομίας της- σημείωσε ότι υπακούει σε υπερεθνικούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

EUROKINISSI

Εντολή Ντογιάκου για αποστολή όλων των φακέλων των τελευταίων 15 ετών

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Έγγραφη εντολή για την αποστολή όλων των φακέλων για θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έγιναν την τελευταία δεκαπενταετία απέστειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος στον διοικητή του ΟΣΕ.

Ο ανώτατος εισαγγελέας ζητεί ενημέρωση για τον αριθμό των θανατηφόρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων τα τελευταία 15 χρόνια, τον τόπο που έγιναν, τον αριθμό των θυμάτων αλλά και που κατέληξε η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους. Θα ελεγχθεί το αν απαιτείται επαναξιολόγηση των σχετικών δικογραφιών.

Όπως σημειώνεται η νέα εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει στόχο να ελεγχθεί, αν οι ευθύνες που αποδόθηκαν για τα δυστυχήματα της τελευταίας 15ετιας ήταν οι προσήκουσες ή μήπως εκτός από εκείνους που πιθανά διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν ή αθωώθηκαν υπήρχαν και άλλα άτομα στους οποίους οι έρευνες δεν στράφηκαν και οι σχετικές δικογραφίες πρέπει να επαναξιολογηθούν.

eurokinissi

Βουρλιώτης: Στο επίκεντρο τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσων εμπλέκονται σε συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας

Όπως έγραφε το dikastiko.gr στις 10 Μαρτίου, τα περιουσιακά στοιχεία όλων όσων εμπλέκονται σε συμβάσεις της τελευταίας 15ετίας που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, θα ερευνήσει η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, μετά τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που προκάλεσε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Όπως έγινε γνωστό, ο επικεφαλής της Αρχής, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ε.τ, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έδωσε εντολή να ξεκινήσει έλεγχος για τα υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν θέση ευθύνης σε ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train.

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν και όλοι οι συμβαλλόμενοι στις συμβάσεις καθώς και οι εργολάβοι που ανέλαβαν την εκτέλεση των έργων.

Αν από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διαπιστωθεί οτιδήποτε το οποίο δεν δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τότε θα διερευνηθεί περαιτέρω για το εάν εμπλέκονται σε δωροδοκίες και άλλα ποινικά κολάσιμα αδικήματα.

Σημειώνεται πως αν προκύψουν ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων το πόρισμα θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ