Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Χαρ. Βουρλιώτης για τις κυρώσεις: Ερευνώνται 1.000 Ρώσοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) – Δεσμεύσεις περιουσιών αλλά και απαγόρευση εμβασμάτων μεγάλων ποσών

Ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αποκαλύπτει πως σε μια 5ετία έχουν γίνει συνολικά 37.000 καταγγελίες για «μαύρο» χρήμα και πάνω από 1.000 δεσμεύσεις περιουσιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χαρ. Βουρλιώτης για τις κυρώσεις: Ερευνώνται 1.000 Ρώσοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) – Δεσμεύσεις περιουσιών αλλά και απαγόρευση εμβασμάτων μεγάλων ποσών EUROKINISSI

Κυρώσεις – Ρωσία: Από μια λίστα 1.000 φυσικών και νομικών προσώπων που περιλαμβάνονται σε παραρτήματα κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αντλεί τα στοιχεία εκείνων που τίθενται  υπό έρευνα με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι πέραν από δεσμεύσεις περιουσιών, η Αρχή προχωρεί και σε άλλα μέτρα, λιγότερο «επαχθή» από τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Τα μέτρα αυτά στρέφονται κατά άλλων προσώπων  – προφανώς μικρότερου ενδιαφέροντος στο επίπεδο των κυρώσεων- και είναι π.χ η απαγόρευση αποστολής εμβασμάτων άνω ενός συγκεκριμένου ποσού.

Απελάσεις Ρώσων

unsplash

Κυρώσεις – Ρωσία: Πως επιβάλλονται

Όπως εξηγεί ο ε.τ αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής, Χαρ. Βουρλιώτης μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» (Ιωάννα Μάνδρου) «η Αρχή εφαρμόζει τα μέτρα δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων, που επιβάλλονται με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με αποφάσεις και τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό ενημερώσαμε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση όλα τα υπόχρεα πρόσωπα για τις αποφάσεις και τους κανονισμούς, διενεργήσαμε επισταμένη έρευνα για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων πάσης φύσεως για νομικά και φυσικά πρόσωπα και προχωρήσαμε σε δεσμεύσεις. Δεσμεύσεις που έχουν ήδη γίνει είναι αρκετές, αλλά δεν μπορώ να αναφερθώ σε αριθμούς».

Κυρώσεις Ρωσία

eurokinissi

Όπως διευκρινίζει όμως «το μέτρο των δεσμεύσεων περιουσιών που εφαρμόσαμε για φυσικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται σε παραρτήματα κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για αυτούς κάναμε τις δεσμεύσεις. Οχι γενικά και αδιακρίτως για Ρώσους υπηκόους ή επιχειρηματίες. Ο κατάλογος αυτών των προσώπων για τους οποίους ως Αρχή ερευνούμε απαρτίζεται από περίπου 1.000 νομικά και φυσικά πρόσωπα».

Μάλιστα περιλαμβάνονται και πιο ήπια μέτρα για άλλα πρόσωπα από τη λίστα όπως «απαγόρευση εμβασμάτων άνω ενός συγκεκριμένου ποσού, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται με το μέτρο της δέσμευσης περιουσίας».

unsplash

37.000 καταγγελίες σε 5 χρόνια

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Αρχής και εμπειρότατος εισαγγελικός λειτουργός μόνον τα πέντε τελευταία χρόνια, έχουν γίνει 37.000 καταγγελίες για «μαύρο» χρήμα και πάνω από 1.000 δεσμεύσεις περιουσιών.

Κυρώσεις Ρωσία

eurokinissi

«Την τελευταία πενταετία έχουν εκδοθεί 1.000 τέτοιες διατάξεις δεσμεύσεων. Όμως η Αρχή κάνει και προσωρινές δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων για 15 ημέρες, όταν υπάρχει υπόνοια ότι η περιουσία ή μια συναλλαγή σχετίζεται με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή με χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Αυτές οι προσωρινές δεσμεύσεις είναι επίσης πάρα πολλές. Επίσης αναστέλλουμε συγκεκριμένες συναλλαγές για τους ίδιους λόγους. Με αυτά τα εργαλεία η Αρχή στέκεται αρωγός των δικαστικών Αρχών και των Αρχών επιβολής του νόμου και στηρίζει το έργο τους με μεγάλη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό… Η Aρχή παίρνει πληροφορίες και αξιοποιεί αναφορές για ύποπτες συναλλαγές από αστυνομικές, φορολογικές, τελωνειακές, δικαστικές και άλλες Αρχές από το εξωτερικό ή από το εσωτερικό και από οποιαδήποτε πηγή. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος των υποθέσεων που φθάνουν για «μαύρο» χρήμα σε εμάς, θα σας πω πως τα τελευταία πέντε χρόνια υποβλήθηκαν στην Αρχή 37.000 αναφορές. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της χώρας σε σχέση με το «μαύρο» χρήμα, θα σας πω ότι στην τελευταία αξιολόγηση από τη Financial Action Task Force η Ελλάδα έλαβε πολύ θετική βαθμολογία για τις επιδόσεις της στην καταπολέμηση φαινομένων ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ