Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Βαριές καμπάνες στη Μόσχα: “Σκηνή εγκλήματος”, λέει η Χάγη – Η πρώτη έκθεση του ΟΑΣΕ

Η έκθεση του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι η Ουκρανία φαίνεται να έχει διαπράξει παραβιάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, αλλά ότι οι παραβάσεις της Ρωσίας ήταν πολύ μεγαλύτερες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία – Βαριές καμπάνες στη Μόσχα: “Σκηνή εγκλήματος”, λέει η Χάγη – Η πρώτη έκθεση του ΟΑΣΕ Twitter/NEXTA

Βαριές είναι οι καμπάνες στη Ρωσία από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 49η ημέρα. Παράλληλα, μία πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τεκμηριώνει έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα.

Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Karim Khan, ο οποίος επισκέφθηκε την ουκρανική πόλη Μπούτσα, δήλωσε ότι η χώρα είναι “τόπος εγκλήματος”.

Βρισκόμαστε εδώ επειδή έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου“, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

“Πρέπει να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φτάσουμε στην αλήθεια. Αυτό απαιτεί ανεξάρτητη, αμερόληπτη έρευνα”, είπε.

Ουκρανία Χάγη

icj-cij

Πρόσθεσε ότι μια εγκληματολογική ομάδα του ΔΠΔ πρόκειται να ξεκινήσει τις εργασίες της στην πόλη.

Η Μπούτσα λέγεται ότι υπήρξε ο τόπος εκατοντάδων δολοφονιών αμάχων, για τις οποίες η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις που την κατέλαβαν για αρκετές εβδομάδες. Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για τους θανάτους.

Ουκρανία: Μετά τη Χάγη “χτύπημα” και από την έκθεση του ΟΑΣΕ

Το ευρωπαϊκό όργανο ασφαλείας, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), διερευνά τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Σε έκθεσή του, η οποία διερεύνησε τα γεγονότα στα τέλη Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο, αναφέρει ότι υπάρχουν στοιχεία για παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του δικαιώματος στη ζωή, σεξουαλικής βίας, εξωδικαστικών εκτελέσεων, αναγκαστικών απελάσεων, χρήσης ανθρώπινων ασπίδων και εξαφάνισης δημοσιογράφων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ουκρανία Χάγη

Twitter

Είπε επίσης ότι είχαν δεχθεί επιθέσεις ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές.

Είπε ότι η επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης στις 9 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από τη Ρωσία – μια κατηγορία που η Μόσχα αρνήθηκε.

Η έκθεση ανέφερε ότι μια άλλη επίθεση στις 16 Μαρτίου στο θέατρο της Μαριούπολης Drama, όπου κατέφυγαν άμαχοι, ήταν έγκλημα πολέμου.

Η έκθεση του ΟΑΣΕ ανέφερε ότι η Ουκρανία φαίνεται επίσης να έχει διαπράξει παραβιάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, αλλά ότι οι παραβάσεις της Ρωσίας ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ