Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Χωρίς τέλος οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων: 16 χρόνια για την κατεδάφιση παράνομου κτιρίου – Το Δημόσιο ισχυρίστηκε πως δεν διέθετε πόρους

Η πρώτη απόφαση εκδόθηκε το 2005 και η εκτέλεση της κατεδάφισης έγινε το 2021. Επιδικάστηκε αποζημίωση 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη ιδιοκτήτριας όμορου ακινήτου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς τέλος οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων: 16 χρόνια για την κατεδάφιση παράνομου κτιρίου – Το Δημόσιο ισχυρίστηκε πως δεν διέθετε πόρους EUROKINISSI

Τον Νοέμβριο του 2005 ακυρώθηκε οικοδομική άδεια και στη συνέχεια διατάχθηκαν οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στην κατεδάφιση του κτιρίου. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 16 χρόνια, οπότε τον Ιούλιο του 2021 πραγματοποιήθηκε τελικά η κατεδάφιση.

Όπως αποδεικνύεται στην Ελλάδα δεν αποτελεί «αγκάθι» μόνον η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, αλλά και η μετέπειτα κωλυσιεργία των αρχών στην εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων, σύμφωνα και με τη σχετική κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Σε αυτό προσέφυγε ιδιοκτήτρια όμορου ακινήτου, ως έχουσα έννομο συμφέρον για την κατεδάφιση του κτιρίου, για το οποίο είχε ανακληθεί η οικοδομική άδεια. Άσκησε προσφυγή στο ΕΔΔΑ για παραβίαση της δίκαιης δίκης και έλλειψη πραγματικής προσφυγής.

Και το ΕΔΔΑ σημείωσε ότι η διοίκηση εκτέλεσε την απόφαση για την κατεδάφιση το κτιρίου 16 έτη μετά την πρώτη απόφαση που ακύρωσε την οικοδομική άδεια χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για την καθυστέρηση αυτή. Έκρινε ότι η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε εντός εύλογου χρονικού διαστήματος με την εν λόγω απόφαση και για το λόγο αυτό επιδίκασε στην προσφεύγουσα αποζημίωση ύψους 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Αρωματισμένος θερμαινόμενος καπνός

Freepik

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το 2005 το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την ακύρωση οικοδομικής άδειας σε οικόπεδο όμορο της προσφεύγουσας, ενώ το 2016 εκδόθηκε και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης για κατεδάφιση του κτιρίου.

Στις 31 Μαΐου 2013 η προσφεύγουσα υπέβαλε προσφυγή στο Εφετείο Τρίπολης, ζητώντας την συμμόρφωση της διοίκησης με την απόφαση για την κατεδάφιση του κτιρίου .

Στις 19 Ιουλίου 2016, το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης διαπίστωσε την παράλειψη της διοίκησης να κατεδαφίσει το κτίριο και διέταξε τη διοίκηση να προχωρήσει στην κατεδάφισή του.

Στις 9 Ιανουαρίου 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε το ένδικο μέσο που είχε ασκήσει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, που ακυρώθηκε η άδεια, κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης. Το εν λόγω κτίριο κατεδαφίστηκε τελικά στις 16 Ιουλίου 2021.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης

Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η προσφεύγουσα δεν είχε συμμορφωθεί με την προθεσμία των έξι μηνών επειδή είχε υποβάλει την προσφυγή της σε χρόνο μεταγενέστερο των έξι μηνών μετά τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων.

Δίκη για δολοφονία Μετάι

Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πρόσθεσε ότι η προσφεύγουσα δεν είχε εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα διότι δεν είχε υποβάλει αίτημα ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής Δικαστών που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης από τη διοίκηση των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων – «δικαστική επιτροπή»), ούτε είχε ασκήσει αγωγή αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι όσον αφορά την τήρηση της προθεσμίας των έξι μηνών, η υπόθεση αφορούσε ιδίως την καθυστερημένη εκτέλεση της απόφασης του 2005 του Συμβουλίου της Επικρατείας και ότι η διοίκηση δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση αυτή παρά μόνον στις 16 Ιουλίου 2021. Ως εκ τούτου υπήρχε μία συνεχιζόμενη παράβαση μέχρι την ημερομηνία αυτή.

Όσον αφορά τη δυνατότητα της προσφεύγουσας να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης, το Δικαστήριο σημείωσε ότι αυτό το ένδικο μέσο έχει αντισταθμιστικό χαρακτήρα και δεν μπορούσε να οδηγήσει με βεβαιότητα στην εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο απέρριψε τις ενστάσεις της κυβέρνησης και κήρυξε την προσφυγή παραδεκτή. Μεταξύ άλλων, η η κυβέρνηση υποστήριξε, επί της ουσίας, ότι η διοίκηση δεν διέθετε τους απαραίτητους πόρους για να προχωρήσει στην κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου!

Πηγή: www.echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ