Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Χωρίς… βοήθεια οι δικαιούχοι νομικής βοήθειας – Οι δικηγόροι απέχουν από την Δευτέρα από υποθέσεις

Διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων, που φτάνει τα 4 χρόνια. Ο ΔΣΑ προειδοποιεί πως θα σταματήσει να στέλνει καταλόγους αυτεπαγγέλτως διοριζόμενων δικηγόρων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χωρίς… βοήθεια οι δικαιούχοι νομικής βοήθειας – Οι δικηγόροι απέχουν από την Δευτέρα από υποθέσεις EUROKINISSI

Για αδράνεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση του θέματος καταβολής αποζημιώσεων σε δικηγόρους για παροχή νομικής βοήθειας κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και ξεκινάει αποχή από την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, απόφαση που θα πλήξει ευάλωτες ομάδες.

Ωστόσο ο ΔΣΑ υπογραμμίζει πως είναι η κυβερνητική αδράνεια που «πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των συναδέλφων».

Κατ’ επανάληψη έχουν επισημανθεί τα προβλήματα που οδήγησαν σε καθυστερήσεις εδώ και περίπου 4 χρόνια στην καταβολή αποζημιώσεων προς όσους δικηγόρους παρέχουν νομική βοήθεια, με τις εκκρεμείς υποθέσεις να ξεπερνούν τις 40.000.

Ήδη, έχουν υπάρξει τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που όμως δεν εφαρμόστηκαν, και για το λόγο αυτό ο ΔΣΑ δηλώνει πως «θα επανεξετάσει τη στάση του αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις και ιδίως θα τοποθετηθεί περί του αν θα εξακολουθήσει να προωθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τους εβδομαδιαίους καταλόγους αυτεπαγγέλτως διοριζόμενων δικηγόρων».

ΔΣΑ

eurokinissi

Αναλυτικά η απόφαση του ΔΣΑ

«Το ΔΣ του ΔΣΑ διαμαρτύρεται έντονα για τη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας, που εγγίζει τα τρία χρόνια. Οι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει αποδειχθεί, δεν επέλυσαν το πρόβλημα, ώστε να επιτευχθεί πραγματική επίσπευση της εκκαθάρισης των οφειλομένων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους. Με δεδομένο ότι η αδράνεια του Υπουργείου για την λυσιτελή αντιμετώπιση του θέματος πλήττει την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού αλλά και δοκιμάζει τις οικονομικές αντοχές των συναδέλφων, το ΔΣ υιοθέτησε την από 5.11.2022 απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε ομόφωνα:

α) την αποχή των δικηγόρων μελών του από τις υποθέσεις νομικής βοήθειας και

β) τη μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις υποθέσεις της Νομικής Βοήθειας, από 21.11.2022, εξαιρουμένων των περιπτώσεων παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, της συμπλήρωσης ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης και των συνοδειών στις ποινικές υποθέσεις.

Το Δ.Σ. του ΔΣΑ, με δεδομένο ότι ο θεσμός της νομικής βοήθειας πάσχει πολλαπλώς και αποδεδειγμένα σε πολλά επίπεδα, για όσο χρονικό διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν λαμβάνει μέτρα στην κατεύθυνση της επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του θεσμού και στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης των οφειλόμενων αποζημιώσεων και της πληρωμής τους, θα επανεξετάσει τη στάση του αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις και ιδίως θα τοποθετηθεί περί του αν θα εξακολουθήσει να προωθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τους εβδομαδιαίους καταλόγους αυτεπαγγέλτως διοριζόμενων δικηγόρων (άρ. 6 Ν. 3226/2004).

Επίσης, ομόφωνα αποφάσισε ότι η αρμόδια Επιτροπή του ΔΣΑ για τη νομική βοήθεια (Μιχ. Καλαντζόπουλος, Ευστ. Αναλυτής) θα εκπονήσει προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ως άνω θεσμού κατά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για να λάβει σχετικά αποφάσεις το ΔΣ».

Η πρόταση των δικηγόρων

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, βαριά σκιά στα δικαιώματα των πολιτών, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων, ρίχνει η απόφαση των δικηγόρων να απόσχουν από 21 Νοεμβρίου από την διαδικασία της “νομικής βοήθειας”, ενός θεσμού που ουσιαστικά θεσπίστηκε για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν δικηγόρο, άρα το κράτος με τη σύμπραξη των δικηγορικών συλλόγων τους παρέχει αυτή τη δυνατότητα δωρεάν : “Πολίτες χαμηλού εισοδήματος δικαιούνται παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας, δηλαδή τη χορήγηση δικηγόρου, δικαστικού επιμελητή ή συμβολαιογράφου, σε υποθέσεις ποινικού, αστικού και εμπορικού δικαίου κάθε βαθμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διαφορές διαζυγίου, διατροφής, επιμέλειας κι επικοινωνίας, προσβολής, αναγνώρισης πατρότητας κ.α”, αναφέρει ο εισαγωγικός νόμος του μέτρου.

Ενδοοικογενειακή βία

freepik

Οι δικηγόροι προτείνουν για να λυθεί μια κι έξω το πρόβλημα να αναλάβουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις των εκκρεμών υποθέσεων υπάλληλοι των δικηγορικών συλλόγων, και οι δικαιούχοι να πληρώνονται μέσω των δικηγορικών συλλόγων , στους οποίους θα δίνει τα χρήματα το κράτος, μετα από την εκκαθάριση. Και θυμίζουν πως ένα παρόμοιο σύστημα εφαρμόσθηκε και στον ΕΦΚΑ. “Εκεί η κυβέρνηση πως το προώθησε και όλα πήγαν καλά και λύθηκε το πρόβλημα, εδώ γιατί δεν το εφαρμόζει;”, αναρωτιούνται δικηγορικές πηγές.

Παροχή νομικής βοήθειας: Τι σημαίνει η αποχή

Πρακτικά όμως τι σημαίνει για τους πολίτες η αποχή από την “νομική βοήθεια”; Κατ’ αρχήν το μέτρο αφορά χιλιάδες πολίτες αφού έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιουμένων μιας και το όριο εισοδήματος έχει ανέβει από τις 9.500 ευρώ το χρόνο σε 12.500 ευρώ τον χρόνο.

Η αποχή που θα αρχίσει από τις 21 Νοεμβρίου αφορά υποθέσεις, αστικές, διοικητικές , ποινικές, εκτός όσων κινδυνεύουν να παραγραφούν. Όμως , όπως σημειώνεται, π.χ στα αστικά δικαστήρια, δίνεται μόνον μια φορά αναβολή, άρα εκατοντάδες υποθέσεις θα δικαστούν χωρίς ένας εκ των αντίδικων να έχει δικηγόρο. Επίσης δε θα μπορούν να έχουν δικηγόρο πολίτες για ασφαλιστικά μετρά, πλειστηριασμούς, επαναπροσλήψεις κλπ, αφού η μόνη περίπτωση για να έχει κάποιος δικηγόρο μέσω Νομικής Βοήθειας, είναι να περιμένει να υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής….

Αυτό όμως θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν χιλιάδες πολίτες τα δικονομικά τους δικαιώματα, μιας και θα αναγκαστούν να δικαστούν χωρίς δικηγόρο, με ότι σημαίνει αυτό για την εξέλιξη μιας δίκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ