Χρήστος Καλογρίτσας: «Ότι έκανα ήταν εντολές του» επιμένει για το ρόλο του Νίκου Παππά

 Θα συνεχίσει την κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής την Δευτέρα. Μιλάει για «διευθυντήριο» υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού.

NEWSROOM
Χρήστος Καλογρίτσας: «Ότι έκανα ήταν εντολές του» επιμένει για το ρόλο του Νίκου Παππά

Σε χρήματα που του ζητήθηκαν – «διευκολυντικά» όπως είπε – για διάφορες δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων για την άδεια του τηλεοπτικού σταθμού, αλλά και για το ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως τον τελικό λόγο και τις εντολές έδινε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς.

Κατά την κατάθεσή του το απόγευμα της Τετάρτης και μετά από τη διακοπή που είχε μεσολαβήσει το πρωΐ, ο Χρ. Καλογρίτσας ρωτήθηκε εάν του ζητήθηκαν χρήματα για αλλά μέσα ενημέρωσης εκτός του καναλιού. «Άμεσα δεν μου ζητήθηκαν γιατί μου ειπώθηκε πως χρήματα υπήρχαν και δεν χρειαζόταν. Στην πορεία όμως μου ζητήθηκαν… διευκολυντικά χρήματα. Να βοηθήσω. Από ένα διευθυντήριο. Την τελική απόφαση την είχε ο Παππας» απάντησε χαρακτηριστικά.

Όπως διευκρίνισε συνεισέφερε χρήματα για τον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο. «Κάτι συνεισέφερα. Μου έστελναν κάτι παιδιά για να δώσω λεφτά στο «Κόκκινο». Εγώ δάνειζα. Δεν μου επιστράφηκε τίποτα όμως. Μου είπαν να βοηθήσω λόγω της εμπειρίας με την «Πρώτη». Φθάσαμε σε ένα σχέδιο εφημερίδας. Μου είπαν «σύντροφε βάλε χρήματα και θα τα πάρεις».

Σχετικά με το εάν ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που ζητούσε την εντολή του δανείου, ο μάρτυρας φέρεται να είπε: «Μου λέγανε χρειάζεται το «Κόκκινο» δέκα χιλιάρικα. Έχεις; «Πάρε τα» έλεγα. Άλλο η εφημερίδα άλλο το κανάλι. Ο κύριος Παππας δεν ήταν μόνος. Ήταν μια ομάδα έξυπνων ανθρώπων. Συναποφάσισαν και κατέληγαν να μου ανακοινώνει ο Παππάς».

Στην απογευματινή του κατάθεση ο κ. Καλογρίτσας ξεκαθάρισε επίσης πως «έκανα άλλη δήλωση από αυτή που γράφτηκε. Έκανα σαφές πως τα 3 εκατομμύρια ευρώ δεν τα οφείλω. Αν τα όφειλα δεν θα ήμουν εδώ. Δεν είπα πως θέλω να κερδίσω λεφτά».

Οι διάλογοι στην προανακριτική

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του λεγόμενου «κόκκινου εργολάβου» έγιναν οι εξής διάλογοι:

Πλευρης: Ήταν υπουργοί; Πολιτικά στελέχη; Ποιοι ήταν η άλλη ομάδα;

Καλογριτσας: Όταν με φώναξε ο Παππας με τα αλλά παιδιά μου είπαν «δεν θα βάλεις χρήματα». Τα δικά μου χρήματα ήταν κατασχεμένα.…

Κελετσης: Άρα πως ήταν οι μετοχές του Παππά;

Καλογρίτσας: Όταν δεις το σημειωματάριο μου και τον κωδικό Α2 που είναι ένας με όνομα κι επώνυμο που άρχιζε από Α θα σας πω.

Πλευρης: Να μας πείτε Κύριε Καλογρίτσα. Φύγαμε από το Α2.

Κεγκέρογλου: Να ζητήσει η επιτροπή το δανειοδοτικό πακέτο των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Καλογριτσας: Βεβαίως. Ξαναγυρίζω λοιπόν.

Πλευρης: Να μου πείτε ονόματα. Πετάξατε κάτι για το Α2.

Καλογριτσας: (δεν απάντησε για το Α2) Για να πάρουμε φορολογική ενημερότητα προσφύγαμε στα δικαστήρια. Εμένα και τη γυναίκα μου μας έκοψαν και την έξοδο στο εξωτερικό. Τελικά τελείωσαν τα δικαστήρια και όλοι αθωωθήκαμε και πληρώσαμε καμία 50αρια χιλιάρικα και η γυναίκα μου 1,8 εκατομμύρια ευρώ που έγινε αναίρεση. Κι ο γιος μου θα μπορούσε όμως εμείς πληρώσαμε 6,5 εκατομμύρια ευρώ επειδή μια παρέα ήθελε καναλι. Μου τα χρωστάτε αυτά κι άλλα. Πολάκη μη φωνάζεις. Είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά. Είσαι βουλευτής λοιπόν με τα λεφτά μου.

Πλευρης: Πέστε μας όμως κύριε. Είπατε και για αλλά λεφτά. Που άλλου δώσατε;

Καλογριτσας: Αν υποθετικά σας φέρω μια τσάντα με χρήματα άντε να με πιστέψουν…

Πλευρης: Είχατε πει πως συναντήσατε τον κύριο Μαρινάκη και τον κύριο Κοντομηνά με εντολή Παππά.

Καλογριτσας: Πήγα στον Μαρινάκη και του είπα «δώσε μου ότι σου είπε ο Νίκος». Το επιβεβαιώνω. Βεβαίως. Αλήθεια. Πολύ μεγάλη αλήθεια. Και τον Κοντομηνά τον είδα. Με εντολή του Παππά. Γράψτε το: ότι έκανα ήταν εντολές του.

Πλευρης: το 51% το ζητήσατε εσείς;

Καλογριτσας: Του είπα «Δημήτρη ήλθα να δώσουμε τα χέρια για αυτά που είπαμε». Μου λέει «μωρέ Χρήστο έβαλα 700 εκατομμύρια εδώ και μου ζητάτε το 51%». Του απάντησα «μωρέ εγώ στα ζήτω…»; Μετά μου έστειλαν τον Φουρλεμάδη. Μου λέει 50-50. Κάνω τότε τηλεφώνημα στον Παππά. «Τι τους λέω»; Μου λέει «πάμε από εκεί μου ήλθαμε». Μετά ο Κοντομηνάς βγήκε στην εκπομπή της Μενεγάκη και μου επιτέθηκε. Με τον Κοντομηνά γνωρίστηκα στο σπίτι του Καμμένου του κουμπάρου μου. Τον Κοντομηνά τον ήξερα. Τον Μαρινάκη όχι. Τον έλεγα κύριο Μαρινάκη με έλεγε κύριο Καλογρίτσα.

Την ίδια στιγμή, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν: «Ο κ. Καλογρίτσας συνεχίζει να προσφέρει άφθονο γέλιο με την κατάθεσή του στην Προανακριτική. Ο άνθρωπος που πρώτα δήλωσε ότι έβαλε μόνο το όνομα του, σήμερα παραδέχθηκε ότι έβαλε 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, αντί για «μπροστινός» του Παππά, όπως ισχυρίζονταν, ήταν τελικά «μπροστινός» του γιου του, Βλαδίμηρου Καλογρίτσα. Και, βεβαίως, όταν ο ψευδομάρτυρας κατάλαβε ότι άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από τις αντιφάσεις του, τον… έπιασε η συνηθισμένη αδιαθεσία του και δήλωσε «ψυχικά αδύναμος» να συνεχίσει την κατάθεσή του».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ