Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Δ. Βερβεσός: Η θυματοποίηση παιδιών δείγμα μιας συλλογικής αποτυχίας της κοινωνίας μας να προστατέψει τα πιο ευάλωτα μέλη της

Υπάρχουν αστοχίες των μηχανισμών προστασίας που πρέπει να επανεξετάσουν τη λειτουργία τους, τόνισε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για τα «Δικαιώματα του Παιδιού- Φιλική προς τα παιδιά Δικαιοσύνη».

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δ. Βερβεσός: Η θυματοποίηση παιδιών δείγμα μιας συλλογικής αποτυχίας της κοινωνίας μας να προστατέψει τα πιο ευάλωτα μέλη της Δημήτρης Βερβεσός

Στη «βαριά σκιά μιας φρικώδους ποινικής υπόθεσης που μας ταλανίζει όλους» – αυτή της 12χρονης του Κολωνού – πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα η εκδήλωση όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρης Βερβεσός.

«Όταν ένα παιδί γίνεται θύμα βαριάς εγκληματικότητας ασφαλώς πρέπει να κινείται τάχιστα ο μηχανισμός ποινικής καταστολής και η κατάγνωση των ποινικών ευθυνών να γίνεται ακριβοδίκαια, και με την αυστηρότητα που πρέπει, ώστε να επιτυγχάνονται οι σκοποί της γενικής και ειδικής πρόληψης» σημείωσε ο πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο ΔΣΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα «Δικαιώματα του Παιδιού-Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη».

Ωστόσο, ο κ. Βερβεσός τόνισε πως «η θυματοποίηση παιδιών είναι δείγμα μιας συλλογικής αποτυχίας της κοινωνίας μας να προστατέψει τα πιο ευάλωτα μέλη της και να διαφυλάξει την ελπίδα της για το αύριο».

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του: «Υπό την άποψη αυτή, ευρισκόμενοι μπροστά σε τέτοιας απαξίας πράξεις, οφείλουμε να προβληματιστούμε σχετικά με τις αστοχίες των μηχανισμών προστασίας, που θα έπρεπε να λειτουργούν».

Να επανεξεταστούν λειτουργίες και προτεραιότητες

«Κοινωνικές υπηρεσίες, επιμελητεία ανηλίκων, προνοιακές δομές, ποινική δικαιοσύνη, ΜΚΟ, συναρμόδια υπουργεία, εκπαιδευτικοί θεσμοί, πρέπει όλοι να επανεξετάσουν τη λειτουργία τους και τις προτεραιότητές τους, να μετεξελιχθούν σε φορείς έμπρακτης προστασίας και υποστήριξης των παιδιών που το έχουν ανάγκη: εκείνων που γίνονται θύματα αδίστακτων εκμεταλλευτών, αλλά και όσων βρίσκονται υπό διαρκή απειλή, εντός ή εκτός οικογένειας, ενός θεσμού που -για να χρησιμοποιήσω την προσφυά έκφραση του αείμνηστου Γ. Κουμάντου- θα έπρεπε να είναι «εργαστήρι ευτυχίας», αλλά συχνά γίνεται χώρος ακραίας καταπίεσης» τόνισε ο πρόεδρος της Ολομέλειας και του ΔΣΑ.

«Η εξαγγελία, όμως, θεμελιωδών δικαιωμάτων παραμένει γράμμα κενό εάν δεν μετουσιώνεται σε πράξη, δηλ. σε πραγματική και αποτελεσματική προστασία της παιδικής ηλικίας» ανέφερε.

Ο θεσμός της «Στέγης Δικαίου Ανηλίκων»

Όπως επεσήμανε ο κ. Βερβεσός «από την επισκόπηση του ισχύοντος πλαισίου, ο πληθωρισμός των κανονιστικών κειμένων δεν συνάδει με το παρατηρούμενο στην πράξη έλλειμμα προστασίας. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε προτάσεις και λύσεις για την υπέρβαση των παθογενειών που διαπιστώνονται».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε και σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που έλαβε χώρα στη Γερμανία. «Ένα πρακτικό παράδειγμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης: το γερμανικό θεσμό της «Στέγης του Δικαίου Ανηλίκων» («Haus des Jugendrechts»), ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά στην πόλη Στουτγάρδη το έτος 1999 και έκτοτε επεκτάθηκε σε πολλές γερμανικές πόλεις» είπε.

Στο πλαίσιο του θεσμού καθιερώθηκε μια νέα μορφή έμπρακτης συνεργασίας μεταξύ των αρχών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης για ανηλίκους. «Η έμπρακτη συνεργασία θεωρήθηκε ότι επιτυγχάνεται καλύτερα, όταν η αστυνομία, η εισαγγελία ανηλίκων και η υπηρεσία επιμελητών ανηλίκων συστεγάζονται, δηλ. βρίσκονται στην πράξη κάτω απ’ την ίδια στέγη («unter einem Dach») με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η βελτιωμένη επικοινωνία και η άμεση διασύνδεση των φορέων αυτών με το δικαστήριο ανηλίκων. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η διαδικασία επεξεργασίας και διεκπεραίωσης των υποθέσεων ανήλικων αναβαθμίστηκε ποιοτικά και ποσοτικά» κατέληξε.

Αναλυτικά η ομιλία του Δ. Βερβεσού

Οι ομιλητές της εκδήλωσης

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι:

– Μαρίνα Μπόζνου, Πρόεδρος Πρωτοδικών και Δικαστής Ανηλίκων Αθηνών

– Αγγελική Τριανταφύλλου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών και τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων Αθηνών

– Βασιλική Καλογερά, Επιμελήτρια Ανηλίκων Αθηνών

– Αφροδίτη Μαλλούχου, Επιμελήτρια Ανηλίκων Πειραιά

– Ασπασία Παπαγρηγορίου, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, Νομική Σύμβουλος Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

– Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος (M.Ed, PhDc) Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Για Τις Εξαφανίσεις Και Τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, Το Χαμόγελο του Παιδιού

Τον συντονισμό είχε ο Ιωάννης Αβαρκιώτης, Σύμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρ. Πρόεδρος Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ