Τετάρτη 06 Δεκεμβρίου 2023

e-ΑΦΜ και για τους κατοίκους εξωτερικού – Η παρέμβαση των δικηγόρων

Η επικοινωνία του προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ δίνει λύση στα προβλήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
e-ΑΦΜ και για τους κατοίκους εξωτερικού – Η παρέμβαση των δικηγόρων freepik

Νέα απόφαση εκδόθηκε από τις αρμόδιες αρχές βάσει της οποίας διευκολύνονται οι κάτοικοι του εξωτερικού να αποκτήσουν ΑΦΜ. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), επισημαίνοντας τα προβλήματα που είχαν προκύψει στην εξυπηρέτηση δικηγόρων στη ΔΟΥ κατοίκων Εξωτερικού (πολύωρες αναμονές υπό συνθήκες που προσβάλλουν το δικηγορικό λειτούργημα).

Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος εν συνεχεία εξέδωσε την σχετική απόφαση, που ορίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

α) Αναφορικά με τη διαδικασία της απόδοσης ΑΦΜ σε φυσικά πρόσωπα, κατοίκους ημεδαπής ή αλλοδαπής, η υποβολή της σχετικής δήλωσης και των αντίστοιχων δικαιολογητικών πραγματοποιείται σε οποιαδήποτε ΔΟY.

Google

unsplash

Αν η ΔΟΥ στην οποία υποβάλλεται το αίτημα διαφέρει από τη ΔΟΥ της χωρικής αρμοδιότητας στην οποία υπάγεται το φυσικό πρόσωπο βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του, τότε η πρώτη αποδίδει ΑΦΜ για λογαριασμό της αρμόδιας ΔΟΥ του φορολογούμενου.

β) Ειδικά για τις περιπτώσεις συναλλαγής με πληρεξούσιο δικηγόρο για λογαριασμό εντολέα του, δεν απαιτείται εξουσιοδότηση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής του δηλούντος , αφού ως εξουσιοδότηση προς το πρόσωπο δικηγόρου ισχύει και αρκεί η νόμιμη προφορική εντολή που του δίδεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων. Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο θα επιδεικνύεται και θα υποβάλλεται αντίγραφο της δικηγορικής ταυτότητας.

Συγχρόνως, μετά από συνεννόηση του Αντιπροέδρου του ΔΣΑ, Αλέξανδρου Μαντζούτσου, με τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και την ΑΑΔΕ, οι δικηγόροι θα μπορούν  πλέον για την απόδοση ΑΦΜ και Κλειδάριθμου Φυσικού Προσώπου να μην απαιτείται φυσική παρουσία στη ΔΟΥ.

Αυτά μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά, κλείνοντας ραντεβού για βιντεοκλήση με υπάλληλο μέσω της υπηρεσίας «myAADElive»: – είτε από τον ιστότοπο της ΑΑΔΕ: https://www.aade.gr/myaadelive-1, όπου αναφέρονται σχετικές οδηγίες καθώς και τα απαιτούμενα έντυπα και δικαιολογητικά, – είτε από την ψηφιακή πύλη Gov.gr: https://myaadelive.gov.gr/dsae2/govdesk/faces/pages/mainmenu/init.xhtml

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ