Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Δ. Βερβεσός: “Ζητούμε στήριξη του ευρωπαϊκού δικηγορικού σώματος” έναντι του φορολογικού νομοσχεδίου – “Ύψίστης σημασίας η απονομή Δικαιοσύνης από φυσικό δικαστή” – ΦΩΤΟ

Η ομιλία του στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) στην Αθήνα, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών. Τι είπε για την τεχνητή νοημοσύνη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δ. Βερβεσός: “Ζητούμε στήριξη του ευρωπαϊκού δικηγορικού σώματος” έναντι του φορολογικού νομοσχεδίου – “Ύψίστης σημασίας η απονομή Δικαιοσύνης από φυσικό δικαστή” – ΦΩΤΟ dsa.gr

Με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Βερβεσό, Πρόεδρο της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Η δικηγορία στην Ευρώπη και στον κόσμο. Παρόν και Μέλλον».

Στην εκδήλωση που έγινε επ’ ευκαιρία της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης (CCBE) στην Αθήνα, υπήρξε κεντρικός ομιλητής ο κ. Βερβεσός και φυσικά δεν παρέλειψε στην αναφερθεί στην επικείμενη «φοροεπιδρομή» κατά των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και στο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη.

Εισηγητές στην εκδήλωση που συντόνισε ο Παναγιώτης Περάκης, Πρόεδρος του CCBE, ήταν οι:

-Deborah Enix-Ross, τ. Πρόεδρος του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου – ABA (American Bar Association)

– Michel Benichou, πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γκρενόμπλ και πρώην Πρόεδρος του CCBE (Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης)

-Dr. Christian Lemke, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμβούργου -Imbi Jürgen, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Εσθονίας

Βερβεσός

dsa.gr

Δ. Βερβεσός: «Θεωρούμε ύψιστης σημασίας την προάσπιση του ανθρωποκεντρικού δικαιοκρατικού συστήματος απονομής της δικαιοσύνης από το φυσικό δικαστή»

Την ανάγκη να τεθεί σε ευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο «η ανάγκη υιοθέτησης ομοιόμορφου νομικού πλαισίου από τα αρμόδια εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που να διασφαλίζει ότι οποιαδήποτε χρήση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της δικαιοσύνης θα γίνεται με σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης δίκης, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του τεκμηρίου αθωότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων, καθώς και με τρόπο τέτοιο που να εγγυάται πάντοτε την παρουσία του φυσικού δικαστή και τον έλεγχο των αποφάσεων από αυτόν».

Ο ίδιος σημείωσε πως «με όλους τους συναδέλφους, εντός και εκτός της χώρας, με συνδέει ακατάλυτος δεσμός, συνεκτικός αρμός του οποίου είναι η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του δικηγορικού λειτουργήματος και του αυθύπαρκτου ρόλου του δικηγόρου ως διακριτού και ισότιμου συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, αναγκαίου για την εμπραγμάτωση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών. Κάθε επίθεση κατά δικηγόρων, οπουδήποτε και αν γίνεται, συνιστά επίθεση στον κοινό νομικό μας πολιτισμό, και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται με ενότητα, αποφασιστικότητα και ομοψυχία».

Η εποχή του «perma-crisis»: Οι αναφορές στη διεθνή κοινότητα και το νέο φορολογικό

«Ζούμε αναμφίβολα σε μια δύσκολη εποχή. Μια εποχή επαγγελματικής στασιμότητας και συλλογικής ανασφάλειας. Πορευόμαστε, πλέον, εδώ και πάνω από μια δεκαετία σε καθεστώς συνεχούς κρίσης (οι αγγλοσάξονες κάνουν πλέον λόγο για «perma-crisis»), που επηρεάζεται όχι μόνο από τη διεθνή συγκυρία, αλλά και από τις ελληνικές ιδιαιτερότητες: μνημόνια, πανδημία, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση και εσχάτως μια άνευ προηγουμένου φορολογική επιδρομή, μας φέρνουν αντιμέτωπους με μια δυστοπική πραγματικότητα, μέσα στην οποία καλούμαστε να δραστηριοποιηθούμε επαγγελματικά, να ασκήσουμε το λειτούργημά μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα και να συμβάλουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, ως ισότιμοι συλλειτουργοί της» τόνισε ο κ. Βερβεσός.

Βερβεσός

dsa.gr

Πρόσθεσε, όμως, πως θέλει να σταθεί στα νέα φορολογικά μέτρα στην Ελλάδα, γιατί όπως είπε «πιστεύω ότι τα προωθούμενα μέτρα αποτελούν διεθνή παραφωνία, μια άστοχη, αλυσιτελή και αδόκιμη απόπειρα αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Τη στιγμή που σε όλον τον κόσμο οι φορολογικές αρχές επιδιώκουν να συλλάβουν φορολογητέα ύλη με εξακριβώσεις στοιχείων και τη βοήθεια της τεχνολογίας, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει το καταφανώς άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο των τεκμηρίων».

Οι καταγγελίες για αυθαίρετους προσδιορισμούς εισοδήματος

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί έναν αυθαίρετο αλγόριθμο για να προσδιορίσει το φορολογητέο εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το εισόδημα των μισθωτών με συνυπολογισμό των ασφαλιστικών κρατήσεων και με προσαυξήσεις αναλόγως των ετών επαγγελματικής δραστηριότητας και του μέσου όρου των εσόδων του κλάδου.

Προκύπτει με την μέθοδο αυτή ένα τεκμαρτό, δηλαδή ανύπαρκτο, εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται ο οφειλόμενος φόρος σε προφανή αναντιστοιχία με την φοροδοτική ικανότητα του υπόχρεου. Την ίδια στιγμή τα υψηλά εισοδήματα και οι εταιρείες μένουν στο απυρόβλητο και η στόχευση εστιάζεται μονομερώς στους πιο αδύναμους οικονομικά επαγγελματίες οι οποίοι καλούνται να επωμιστούν τις κυβερνητικές αβελτηρίες. Ας σημειωθεί ότι το νέο τεκμήριο που εισάγεται προστίθεται σε άλλα δύο ισχύοντα τεκμήρια, δηλαδή τα τεκμήρια διαβίωσης και το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται οριζόντια σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με αποτέλεσμα η φορολογική βάση να καταλήγει να είναι εντελώς πλασματική και να εξωθεί βίαια εκτός επαγγέλματος πλειάδα επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών που αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε παρόμοιες παράλογες φορολογικές απαιτήσεις».

Και φέρνοντας παραδείγματα καταλήγει: «Όλοι αυτοί θα κληθούν να φορολογηθούν, επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, σε εφαρμογή της ισοπεδωτικής λογικής «καλύτερα λίγα από τους πολλούς, παρά πολλά απ’ τους λίγους».

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην νομοθετεί το μοναδικό μνημονιακό μέτρο που δεν εφαρμόστηκε, δηλαδή την επέκταση του ορίου απαλλαγής από το ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ. Πρόκειται για άλλη μια ατυχή διεθνή εξαίρεση καθώς σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη το όριο απαλλαγής από το ΦΠΑ έχει τεθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα».

Βερβεσός

dsa.gr

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΒΕΡΒΕΣΟΥ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ