Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Δείτε το συνέδριο της ΕνΔΕ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ουσιαστική προστασία τους

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δείτε το συνέδριο της ΕνΔΕ: Τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ουσιαστική προστασία τους

Συνέδριο ΕνΔΕ: Παρακολουθήστε ζωντανά το συνέδριο με θέμα «Ανθρώπινα Δικαιώματα – η προβληματική της ουσιαστικής προστασίας τους τον 21ο αιώνα», που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία απηύθυνε και χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών.

Παρακολουθήστε τις εργασίες της σημερινής μέρας του συνεδρίου το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Παρακολουθήστε τις εργασίες του συνεδρίου του Σαββάτου 

Δείτε το βίντεο των εργασιών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου: 

Συνέδριο ΕνΔΕ

Το συνέδριο είναι χωρισμένο σε 8 θεματικές ενότητες που καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόκειται συγκεκριμένα για τις ενότητες Περιβάλλον, Ελευθερία συναθροίσεων, Ελευθερία έκφρασης, Εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, Αρχή της ίσης μεταχείρισης, Δικαιώματα κρατουμένων, Δικαιώματα προσφύγων και Δίκαιη Δίκη. Συνέδριο ΕνΔΕ

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν και θα μιλήσουν Ανώτατοι Δικαστικοί Λειτουργοί, Δικαστές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών, Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.ά.

Συνέδριο ΕνΔΕ: Τι δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

«Διανύουμε την εποχή των προκλήσεων, που θέτουν σε αμφισβήτηση τον τρόπο ζωής μας, αξίες και ιδανικά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην έναρξη του συνεδρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διοργανώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Όπως σημείωσε «Η οικονομική και η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η άνοδος του λαϊκισμού, συγκροτούν μια επισφαλή συνθήκη για τα δικαιώματα και τα κεκτημένα μας».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι στις κρίσεις, ο εθνικός δικαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με κομβικά ζητήματα προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως συνέβη κατεξοχήν την περίοδο της πανδημίας, με τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε ο νομοθέτης και η διοίκηση, προκειμένου να διαφυλάξει την ανθρώπινη ζωή και τη δημόσια υγεία. «Στις υποθέσεις αυτές, αναδεικνύεται και μεταλλάσσεται ο ρόλος του δικαστή, ο οποίος αναλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη διαχείριση εξαιρετικών καταστάσεων. Παράλληλα, εντείνονται και οι προσδοκίες των πολιτών από τη δικαιοσύνη» πρόσθεσε η Πρόεδρος.

Παράλληλα, υπενθύμισε, ότι στο φιλελεύθερο και δημοκρατικό μας πολίτευμα, η προστασία των δικαιωμάτων είναι μια από τις βασικές αποστολές του δικαστή. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι «Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου, τη μείζονα θεσμική εγγύηση επίλυσης των διαφορών μας και αποτροπής της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Η υπεροχή του Συντάγματος δεν έχει μόνο τυπική εμβέλεια. Αποτυπώνει, ουσιαστικά και συμβολικά, τη θεμελιακή συναίνεσή μας στην κατοχύρωση και ισχύ των δικαιωμάτων μας».

Υποστήριξε, ακόμη, ότι ο δικαστής κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του, διαθέτει μια σειρά από μεθοδολογικά και δογματικά εργαλεία, με σημαντικότερο, την αρχή της αναλογικότητας. Ανέφερε ότι «Στο ελληνικό σύστημα ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων, με τον συγκεκριμένο και παρεμπίπτοντα χαρακτήρα του, ο δικαστικός συλλογισμός οφείλει να λαμβάνει υπόψη το πραγματολογικό και νομικό πλαίσιο. Δεν αναπτύσσεται εν κενώ, αλλά εντάσσεται συστηματικά σε ένα γενικότερο πλέγμα κανόνων και πραγματικών δεδομένων».

Ακολούθως επισήμανε, ότι την ίδια στιγμή, ενυπάρχει ο κίνδυνος η δικαστική λειτουργία να αυτοαναγορευθεί σε τελικό αποφασιστικό όργανο και συνδιαμορφωτή των πολιτικών αποφάσεων. Ωστόσο, παρατήρησε ότι «Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του δικαστή να ασκεί πολιτική. Πρέπει να αποστασιοποιείται από τις καθαρά προσωπικές του αντιλήψεις και πεποιθήσεις και να επιδεικνύει ήθος και δικαστική αυτοδέσμευση. Ο σεβασμός στη διάκριση των λειτουργιών, όπως και η δικαστική ενσυναίσθηση, επιβάλλουν, ταυτόχρονα με την προστασία των δικαιωμάτων, την αναγνώριση της διακριτικής ευχέρειας της πολιτικής εξουσίας».

Μάλιστα, σημείωσε ότι «Στα σύγχρονα πεδία της υψηλής διακινδύνευσης των δικαιωμάτων, όπου αναπτύσσεται μια σύνθετη σχέση με το δημόσιο και το γενικό συμφέρον, όπως στο παράδειγμα της πανδημίας ή της κλιματικής αλλαγής, η σχέση δικαστή και νομοθέτη συναρτάται με σύνθετες σταθμίσεις, που απαιτούν αφενός τη νομική ακριβολογία, αφετέρου τη θεσμική ισορροπία».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων δεν είναι, ωστόσο, το μοναδικό στοίχημα για τον δικαστή. «Η ίδια η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στην κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της, συνιστά την πλέον κρίσιμη παράμετρο για την ικανοποίηση ενός θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, καθώς και τον βασικό δείκτη της ποιότητας του νομικού μας πολιτισμού. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν έγκειται αποκλειστικά στην πολιτική βούληση, αλλά και στην οικειοποίησή του και προώθηση από όλους όσους υπηρετούν το δίκαιο» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου ΕΔΩ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ