Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024

Διαγραφή προστίμου για άσκοπη μετακίνηση – Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για καθυστερημένη εξέταση της ένστασης

Οι αρμόδιες αρχές δεν προέβησαν σε εξέταση της εμπρόθεσμης ένστασης από πολίτη, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ. Μετά την αναφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή και την παρέμβασή του, διαγράφηκε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διαγραφή προστίμου για άσκοπη μετακίνηση – Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη για καθυστερημένη εξέταση της ένστασης

Σε καταγγελία προς την Ανεξάρτητη Αρχή προχώρησε πολίτης, στον οποίο επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ από την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών, με την αιτιολογία της άσκοπης μετακίνησης κατά τη διάρκεια ισχύος των περιοριστικών μέτρων λόγω κορονοϊού.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αθηνών επέβαλε το διοικητικό πρόστιμο για λόγους άσκοπης μετακίνησης, παρόλο που ο πολίτης διέθετε συνοδευτική δήλωση κυκλοφορίας για σωματική άσκηση. Όπως αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά τον χρόνο επιβολής του προστίμου, ήταν επιτρεπτή από τις 5:00 π.μ. έως τις 21:00 μ.μ. η δυνατότητα μετακίνησης για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, με τη συνοδευτική δήλωσης κυκλοφορίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ζωτικές ανάγκες των πολιτών.

Ωστόσο, στην παρέμβασή του προς τις αρμόδιες αρχές καθοριστικό στάθηκε για τον Συνήγορο πως ο πολίτης σε βάρος του οποίου υποβλήθηκε το πρόστιμο, υπέβαλε εμπρόθεσμα την ένστασή του, η οποία ωστόσο δεν εξετάστηκε.

«Σε κάθε περίπτωση επίδοσης πράξης επιβολής προστίμου, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στην αρμόδια υπηρεσία, στην οποία συγκροτείται τριμελής επιτροπή, που εξετάζει εντός δύο εργάσιμων ημερών τις αντιρρήσεις και με αιτιολογημένη αναφορά στα συγκεκριμένα περιστατικά και στοιχεία, τις αποδέχεται ή τις απορρίπτει» σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Όπως επεσήμανε η Ανεξάρτητη Αρχή, η υπηρεσία δεν ανταποκρίθηκε στην ένσταση του πολίτη όπως είχε υποχρέωση και ζήτησε τη διερεύνηση των αντιρρήσεών του και το αντίγραφο του πρακτικού της Επιτροπής που εξέτασε την ένσταση.

Τελικώς, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου, «η Υποδιεύθυνση Τροχαίας προέβη στην εξέταση της ένστασης και έκρινε ως βάσιμες τις αντιρρήσεις του πολίτη, επειδή η διαπραχθείσα παράβαση δεν στοιχειοθετήθηκε με πληρότητα και σαφήνεια και κατά συνέπεια διέγραψε το πρόστιμο που του είχε επιβληθεί».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ